Mit jelent az Új Szó L. Juhász Ilonának, Zászlós Gábornak és Juhász Györgynek?

ankét

Milyen szerepet játszik életében az Új Szó? Erről faggattuk ma L. Juhász Ilonát, Zászlós Gábort és Juhász Györgyöt.

Milyen szerepet játszik az életében az Új Szó?

L. Juhász Ilona, a Fórum Kisebbségkutató Intézet komáromi székhelyű Etnológiai Központjának tudományos munkatársa:

Gyerekkorom óta tudtam róla, hogy van ilyen magyar nyelvű napilap, de nem olvastam, csak miután lett vasárnapi melléklete, majd Vasárnapi Új Szó. A szüleimnek nem járt ez a lap, a Hétnek viszont kezdettől fogva előfizetői voltak, mindaddig, amíg létezett. A rendszerváltást követően az Új Szó már a tájékozódás egyik fontos médiumává vált számomra, majd később a munkám egyik nagyon fontos eszköze lett. Kutatási témáim (emlékjelek, nemzeti szimbólumok, szokásváltozások, jelenkutatás, gyászjelentések stb.) szempontjából a mai napig nélkülözhetetlen. Az Új Szó egy nagyon fontos adatközlő szerepét tölti be. Mivel többé-kevésbé sikerült máig megőriznie politikai függetlenségét, nagyon fontos tájékozódási eszköz számomra, s a kulturális mellékleteket is szívesen olvasom. Sajnálom, hogy az egykor sokunk által kedvelt Könyvjelző c. melléklet megszűnt, pedig ma is fontos szerepe lenne. (ie)

Zászlós Gábor, jogász, 1990 és 1992 között a szlovák kormány alelnöke:

Tekintve, hogy személyesen én is több hírforrásból tájékozódom, az tapasztalható, hogy hírek aktualitása tekintetében az Új Szónak mindenképpen erősíteni kellene. Röviden – ne lássuk vissza a szlovák napilapokban korábban közölt híreket. Ezzel együtt nyilván a Új Szónak sokszínű olvasóközönsége, a szlovákiai magyar kisebbség részére meghatározó közművelődési szerepet is el kell látnia. A közép- és idősebb korosztály számára rendkívül fontos már csak nyelvi szempontból is az a fajta hozzáférhetőség, amely túlmutat a mindennapi tájékozódási lehetőségeken. Az Új Szó szerkesztőségének is rendkívüli kihívás  olvasóközönségének megtartása. Végül is kölcsönösen szükségünk van egymásra. Kívánom, hogy a lap továbbra is tudja minél szélesebb körben objektíven és alaposan tájékoztatni az itt élő magyarokat politikai, társadalmi, gazdasági, kulturális, oktatási és egyéb, közösségünket érdemben érintő kérdésekről, hozzájárulva így a közösség erősítéséhez. (ie)

Juhász György, a Selye János Egyetem rektora:

A lap évtizedek óta elsődleges hírforrása az itthoni magyar közösségnek. Így volt ez gyermekkoromban is, így nem hiányozhatott a család asztaláról. Még ma is találkozok azzal szülőfalumban, hogy ha valaki azt mondja, az újságban olvastam, az annyit jelent, hogy benne van az Új Szóban. Ez a munkájukat minősíti immár hét évtizede. Egy szlovákiai magyar napilap a közösségünk hajtóereje kell, hogy legyen. Ezt várom az Új Szótól, amikor fellapozom. Belőle, Önöktől akarom megtudni, hogy mi zajlik a közösségünk soraiban, merre tartunk. A Selye János Egyetem rektoraként elmondhatom, hogy intézményünk és az Új Szó kapcsolata hagyományosan jó, kiegyensúlyozott. Magánemberként és az egyetlen szlovákiai magyar nyelven oktató egyetem vezetőjeként tekintélyt parancsol a hét évtized és az a munka, ami élteti a lapot. Az Új Szónak és szerkesztőinek a további működéshez jó munkát, sok olvasót és további híradásra méltó szlovákiai magyar sikereket kívánok! (ie)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?