Nyugodt készülődés, békés ünnep

h

A karácsonyi készülődés bizony eléggé összetett, és előrelátó tervezést igényel. Minél korábban elkezdjük, annál nyugodtabban végzünk a tennivalókkal.

A készülődés lázában talán több mindenről megfeledkezünk, és az utolsó pillanatban kapkodás lesz a vége. Ezt szeretnénk megelőzni alábbi útmutatónkkal.

Nem csak szeretet – pénz is!

Készítsünk költségvetést, döntsük el, mire költünk, mire nem. A különböző vásárlási mikrohiteleket akkor sem ajánljuk, ha pénzszűkében vagyunk, helyette olcsó, kreatív, otthon elkészíthető ajándékokat javaslunk. Ha viszont a takarékoskodást már korábban megkezdtük, nagyjából tudjuk, mennyi pénz áll rendelkezésünkre.

Készítsük el a költségvetést, döntsük el, kiket hívunk meg a magunkhoz az ünnepek idején, mennyit szánunk a menüre, kell-e élő fa, kellenek-e új díszek, égők, és mennyit szánunk rájuk, stb. Számtalan kérdés, amelyekre pontosan lehetetlen előre válaszolni, de az is óriási segítség, ha csak nagyjából tudjuk az összegeket. Ebben az esetben ugyanis már kezdhetjük tervezgetni, hogy mennyit is költünk idén ajándékokra. Ilyenkor az első lépés mindig az, hogy összeírjuk, kik azok a hozzátartozóink, akiknek ajándékkal akarunk kedveskedni. Ha megvan a listánk, már csak annyi a dolgunk, hogy szétosszuk közöttük az ajándékokra szánt összeget.

Ha kimozdulunk otthonról

Ha nem töltjük a teljes ünnepi időszakot otthon, rokonlátogatóba megyünk, esetleg egy wellness-szállóban akarunk kikapcsolódni ezalatt, és nem autóval megyünk, idejében biztosítsuk a busz-, vonat- vagy repülőjáratra a jegyet. Ugyanígy a színházjegyeket is – az ünnepi előadások iránt óriási az érdeklődés, a jegyeket mielőbb meg kell venni vagy le kell foglalni. A karácsony valamelyik estéjét étteremben is tölthetjük, tehát asztalt kell foglalni.

Képeslapok

Küldjünk, ne küldjünk? Idős rokonainknak, ismerőseinknek talán még nem áll rendelkezésükre az internet, a postaládából előkerült képeslap viszont örömet szerez nekik. Vásároljuk meg a lapokat a bélyegekkel együtt, vagy ha van ötletünk és időnk, készítsük el magunk őket.

Ajándékok

Kérdezzük körbe a megajándékozandókat, mit kérnek karácsonyra. Persze így talán nem lesz akkora meglepetés, de gyerekek esetében akár a karácsonyi készülődés része is lehet: kérjük őket arra, hogy ne egy ajándékot mondjanak, hanem állítsanak össze listát olyan dolgokról, amelyeknek örülnének: akkor nem tudhatják majd pontosan, hogy közülük mit hoz a Jézuska, vagyis megmarad az izgalom.

A beszerzést ne hagyjuk az utolsó pillanatra; a plázákban, áruházakban olyankor már hatalmas a tömeg. A kisebb boltokban is hasonló a választék, csak valamivel kevesebb emberrel kell megküzdenünk érte.

S ha már az ajándékokról van szó, ha megvannak, ha nincsenek, vegyük meg a csomagolópapírt is – így is, úgy is szükségünk lesz rá, ne feledkezzünk el róla! Sok ajándék esetén a csomagolás elég időigényes tevékenység, és a furcsa formájú meglepetések néha kifejezetten nehézzé tudják tenni.

Extra ajándékok

Előfordulhat, hogy váratlanul olyan rokon, barát is felbukkan ünnepek idején, akivel nem számoltunk a vendéglista összeállításakor, vagy akiről valamiért megfeledkeztünk. Ő sem maradhat karácsonyi ajándék nélkül, ezért nem árt készenlétben tartani egy-két üveg jó minőségű bort, gyerekek esetében szépen csomagolt csokoládét vagy hasonlókat.

Online is lehet!

Számtalan webáruház csábít bennünket raktáron lévő, azonnal szállítható minden földi jóval, de a tapasztalat azt mutatja, hogy az ünnepek előtt a rendelések intézése nehézkessé és lassúvá válik, így előfordulhat, hogy az ajándék csak a két ünnep között érkezik meg. Az online ajándékrendeléssel ki lehet kerülni a boltok, áruházak iszonyú tömegjeleneteit, de csak akkor lehet megoldás, ha idejében elkezdjük, legalább 2-3 héttel karácsony előtt.

Díszítés, ráhangolódás

Most már senki nem mondhatja, hogy túl korán akarjuk karácsonyi díszbe borítani a házat, lakást. Jöhet a hangulatos ajtódekoráció, a bejárat köré vagy lépcsőkorlátra csavart égők, asztalokat díszítő fenyőágak és gyertyák. A karácsonyi készülődés egyik sarkalatos pontja az effajta hangulatteremtés.

A külsőségek azonban nem mindig hozzák meg a kellő ráhangolódást, enélkül pedig nincs lelkesedés, a tennivalókat nem tudjuk örömmel végezni. Ahhoz, hogy a hangulat megjöjjön, nem kell ötezredszer végighallgatni a Last Christmast vagy a Mennyből az angyalt, egyszerűen válasszunk ki egy jó karácsonyi könyvet, és esténként olvassunk belőle a gyerekeknek, vagy magunk is merüljünk el elalvás előtt egy karácsonyi történetben. Esetleg válasszunk ki együtt egy ünnepekhez illő filmet, és nézzük meg.

Fenyődíszek és más apróságok

Elérkezik a karácsonyi készülődésnek az a pontja is, amikor le kell porolni a bedobozolt, bezsákozott díszeket, égőket, s megnézzük, mi törött el, mi az, ami nem működik, és mi az, ami pótlásra/cserére szorul. Érdemes minél előbb túlesni ezen is, és nem pár nappal karácsony előtt, amikor egy nem működő égősortól a plafonig ugorhat a vérnyomásunk. Ha pedig már amúgy is leltározunk, nézzük meg azt is, hogy tányérból, pohárból és edényből is megfelelő mennyiség áll-e rendelkezésre, milyen állapotban van a karácsonyi abrosz az esetleges vendégváráshoz.

Ünneplőben

Családi eseményekkor – főleg ha kicsit távolabbi rokonok, barátok is érkeznek – kicsípi magát az ember, és nagyon kellemetlen, ha a nagy nap előtt derül ki, hogy „kinőttük” az ünneplőnket. Az ilyen helyzetek elkerülése végett érdemes terepszemlét tartani a szekrényben, majd összeállítani, mit veszünk fel, amikor jönnek a vendégek. Ha pedig hiányzik valami, és meg kell venni, azt mielőbb tegyük meg!

Mi kerüljön az ünnepi asztalra?

Ha már megvan minden ajándék, itt az idő, hogy kitaláljuk, mit fogunk főzni, sütni a családunknak és a vendégeinknek, s ehhez milyen hozzávalókat kell beszerezni. Készítsünk bevásárlólistát, és vegyük meg, amit kell. Az alkoholt, üdítőket, konzerveket és számos más tartós élelmiszert érdemes hamarabb beszerezni, hogy az utolsó napok rohamában csak a legszükségesebbekért – hal, zöldség és gyümölcs, pékáru – kelljen beugrani a boltba.

A jó házi süteménynek nincs párja, főleg, ha a sütésbe a gyerkőcöket is bevonjuk. De az is biztos, hogy a felhőtlenül örömteli karácsony egyik titka az, hogy ne vállaljuk túl magunkat. Ha a sokfogásos menü mellett a karácsonyi sütik készítése már nem fér bele az időnkbe, akkor inkább rendeljük meg a sós és édes falatokat a cukrászdából, már most. Ha mégis ragaszkodunk a saját sütéshez, találjunk ki olyan karácsonyi sütiket, amelyek tartósak, hamarabb elkészíthetők, és nem veszítenek a minőségükből, ha lefagyasztjuk, majd karácsony napján előszedjük és kiolvasztjuk őket.

Hogy mi is legyen a menüben? Íme ötleteink:

ELŐÉTEL

A vendégvárók vagy előételek azért is fontosak, mert talán kicsit már éhesek vagyunk, de az étkezésig még van némi idő, amelyet beszélgetéssel és meséléssel töltünk. Már minden ünnepi, várakozunk, izgulunk, és jó, ha van az asztalon néhány falat, amelyet kóstolgathat, majszolgathat a család. Hogy ez mi minden lehet? Pogácsák, pástétomok, mártogatósok grissinivel, nyers zöldséghasábok (sárgarépa, uborka, szárzeller), sült zöldségek stb.

LEVES

A karácsonyi menüt forró, selymes levessel indíthatjuk, amelyhez nem kellenek drága alapanyagok. A hagyományos hal- vagy borleves helyett egy jól fűszerezett sütőtökleves vagy sütőtökkrémleves is tökéletes, de különlegesebb és ünnepibb a látványra is izgalmas céklakrémleves.

FŐÉTEL

Második fogásnak jöhet a karácsonyi halétel – amely lehet ponty, pisztráng, lazac, filézett tengeri hal stb. Dönthetünk a töltött káposzta mellett is, amelyhez viszont a darált hús is meg kell venni. A pulyka és a csirke is tökéletes megoldás, ha ünnepi kiadásban készítjük el, pl. áfonyás-diós töltelékkel, izgalmas pácban és különleges körítéssel.

DESSZERT

Bejgli: Töltelékben gazdag, leggyakrabban diós vagy mákos ízesítésű. Elkészítését ezernyi legenda övezi, és mindenkinek megvan a saját receptje. Aki retteg a tésztájától, az készítsen inkább kelt kalácsot, vagy próbálkozzon kicsiben, és süssön pozsonyi kiflit.

Zserbó: Nem egyszerű elsőre tökéletesen elkészíteni, de a jó recept, minőségi alapanyagok, kellő türelem és ráfordított idő meghozza gyümölcsét. Az igazi zserbó nem száraz, hanem a diótól és a lekvártól kissé ragacsos.

Mézes krémes: Ez is időigényes és némi gyakorlatot igénylő sütemény. A külön megsütendő lapok okozzák a legtöbb galibát. A jó mézes titka az idő – kell neki egy-két nap, hogy összeérjen, s a lapok puhák és omlósak legyenek.

Fatörzs: A franciák karácsonyi süteménye, lényegében fatörzs alakban összeillesztett piskótatekercs könnyű kakaós-vajas krémmel. Ez a krém takarja a rolád külsejét is, fakéreghez hasonlóan barázdálva, rajta apró marcipánfigurákkal, gombával, levéllel.

nlc, mikndmegette, háztartás ma

 

A karácsonyi készülődés szakaszai

1. Tervezés

Megbeszéljük és eldöntjük, hol és kivel töltjük az ünnepeket (a karácsonyt és a szilvesztert is).

Listákat írunk:

  •  kinek küldök karácsonyi üdvözletet, e-mailt, kinek kívánok telefonon vagy személyesen boldog karácsonyt;
  •  kit fogok megajándékozni;
  •  milyen lesz a karácsonyfa;
  •  mennyi pénzt költhetek el;
  •  milyen ételeket, süteményeket kell elkészíteni;
  •  milyen italokra lesz szükség.

2. Vásárlás

  •  Ajándékok vásárlása és készítése;
  •  Csomagolóanyagok beszerzése;
  •  Képeslapok vásárlása, készítése; bélyegek vásárlása;
  •  Karácsonyfadíszek, díszvilágítás, csillagszórók beszerzése, készítése (nézzük át a tavalyiakat, hogy szükség van-e újakra).

3. A feladatok elvégzése

  •  Ajándékok becsomagolása;
  •  Üdvözletek írása, küldése;
  •  Takarítás, mosás (rendrakás, függönyök, terítők kimosása, abroszok rendbetétele, alapos takarítás), díszítés;
  •  Bevásárlás;
  •  Sütés-főzés;
  •  Karácsonyfa megvásárlása és feldíszítése;

4. Karácsony után

A szilveszter és az újév előkészítése

Hasonlóan tervezzük meg, mint a karácsonyt, de ez már könnyebb, lazább feladat.

A teljes írás a VasárnapHáztartás mellékletben jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?