Receptek

re

Gombás krumplileves csülökkel

Hozzávalók: 20 dkg füstölt csülök, 15 dkg gomba, 60 dkg krumpli, 2 vöröshagyma, 1 ek. liszt, 1 dl tejföl, 1-2 babérlevél, só, bors, tárkony, tárkonyecet, petrezselyemzöld.

A csülköt előző nap babérlevéllel és 1 hagymával ízesített vízben puhára főzzük. Kicsontozzuk, a húst félretesszük, a főzőlevet pedig leszűrjük.

A másik vöröshagymát finomra vágjuk, kevés zsiradékon üvegesre pirítjuk, majd felöntjük a csülök levével. Forrás után hozzáadjuk a kockára vágott krumplit, és óvatosan megsózzuk (a csülök leve sós). Amikor a krumpli majdnem megpuhult, beletesszük a felszeletelt gombát, apróra vágott petrezselyemzöldet, tárkonyt és az apróra darabolt csülökhúst. A tejfölt a liszttel csomómentesre kavarjuk, aztán besűrítjük vele a levest. Összefőzzük, tárkonyecettel ízesítjük, petrezselyemzölddel díszítjük.

Aszalt szilvás pulykamell

Hozzávalók: 1 kg pulykamell, 10 szelet bacon, 15 dkg sajt, 30 dkg aszalt szilva, 1 dl vörösbor (száraz), 1 tojás, 1 tk. szerecsendió (őrölt), só és törött bors ízlés szerint.

Az aszalt szilvát a vörösborba áztatjuk. A sajtot lereszeljük, s összekeverjük a tojással és a szerecsendióval. A pulykamellet úgy szeleteljük, hogy 2 téglalap alakú, kéttenyérnyi, 0,5-1 cm vastag lapot kapjunk. A hiányzó részeket kisebb darabokkal kipótoljuk, hogy a szeletek átfedjék egymást. Enyhén kiveregetjük, sózzuk, borsozzuk.

Egy nagyobb darab alufólián elhelyezünk 4-5 bacon szalonnát, rárakjuk a húst, s a közepére egy sávban rákenjük a sajtos massza felét. A szilvának, miután leöntöttük róla a bort, a felét a sajtos massza közepére halmozzuk, aztán felhajtjuk a hús egyik felét, majd ráhajtjuk a másikat. Ugyanezt tesszük a baconnel is, végül az alufóliát középen végig felhajtjuk, s a végeit megcsavarjuk.

Összeállítjuk a másik tekercset is, tepsiben, 190 fokon 60 percig sütjük őket, majd kivesszük a fóliából, és félórás pihentetés után 1 centis darabokra szeleteljük.

Húsos pite

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 16 dkg puha vaj, 1 tojás; töltelék: 1 fej hagyma, 1 sárgarépa, 1 ek. vaj, 50 dkg darált (marha)hús, 1 dl tejszín, 1 ág kakukkfű, 1 tojás, bors, só.

A lisztet, vajat, tojást, 1 csipet sót és 3 ek. hideg vizet összedolgozzuk, s becsomagolva 30 percre hűtőbe tesszük.

A töltelékhez a finomra vágott hagymát a vajon üvegesre pároljuk, majd rátesszük a lereszelt répát, és néhány percig együtt pirítjuk őket.

A darált marhahúst sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a tejszínt, a hagymás keveréket, a kakukkfű lecsipkedett leveleit, s az egészet összedolgozzuk.

A tésztát két részre osztjuk. Mindkettőt kör alakúra nyújtjuk. Az egyik lapot kivajazott piteformába simítjuk, elosztjuk rajta a darált húst, majd befedjük a másik lappal, és összenyomjuk a széleket. Lekenjük felvert tojással, aztán 180 fokon 40 percig sütjük.

Tipp: A töltelékbe zöldborsót, csemegekukoricát, gombát, zöldbabot is tehetünk. Sertés- vagy csirkehússal is készíthetjük.

Mézes, aszalt gyümölcsös banánkenyér

Hozzávalók: 2 tojás, 7,5 dkg barna cukor, 2 ek. méz, 10 dkg lágy vaj, 2-3 banán, 12,5 dkg aszalt gyümölcs és magvak (barack, datolya, füge, vágott dió, mandula stb.), 22,5 dkg félgrízes liszt, 1 sütőpor; cukormáz: 2-3 ek. porcukor, pici gyümölcslé.

A felaprított aszalt gyümölcsöt kb. 20 percre gyümölcsteába áztatjuk (lehet alkoholba is).

A tojást felverjük a cukorral, hozzáadjuk a mézet, vajat, és jól összedolgozzuk. Beletesszük a villával szétnyomkodott banánokat, az aszalt gyümölcsöket, majd a száraz anyagokat. Sütőpapírral bélelt szögletes formába simítjuk, tetejét megszórjuk magvakkal, és 160 fokon kb. 1 órán át sütjük (tűpróba!).

Miután kihűlt, pár ek. porcukorból kevés gyümölcslével mázat készítünk, és zacskóból kinyomva berácsozzuk vele a banánkenyér tetejét. Díszíthető csokiöntettel is, de üresen is finom.

Almakarikák palacsintabundában

Hozzávalók: 1,5 kg alma, 1 kk. őrölt fahéj, 1 kk. cukor, 1 ek. citromlé, 1 tojás, 2 dl tej, 2 dl ásványvíz, 20 dkg liszt, kevés só, 1 ek. cukor.

A lisztből, tejből, tojásból az ásványvízzel, csipetnyi sóval és 1 kk. cukorral sűrű palacsintatésztát kavarunk. A meghámozott almákat magházuk kivágása után ujjnyi vastag karikákra szeljük, majd fahéjjal és kevés citromlével összeforgatjuk. A palacsintatésztába forgatjuk őket, s forró olajban kisütjük. Itatóspapírra vagy papírtörlőre szedjük. Tálaláskor meghintjük (fahéjas) porcukorral, de anélkül is finom.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?