Az elöltöltős mosógép tisztítása

ha

Ezek a gépek energiahatékonyságban felülmúlják felültöltős társaikat, ráadásul mosószerből is kevesebbet használnak. Ellenük szól ugyanakkor, hogy könnyebben penészesednek, így gyakrabban árasztanak magukból kellemetlen szagokat.

Ezek a gépek energiahatékonyságban felülmúlják felültöltős társaikat, ráadásul mosószerből is kevesebbet használnak. Ellenük szól ugyanakkor, hogy könnyebben penészesednek, így gyakrabban árasztanak magukból kellemetlen szagokat. Ezért is elengedhetetlen, hogy legalább havonta egyszer alaposan kitakarítsuk mosógépünket, hogy ruháink tisztán és illatosan kerüljenek ki belőle mosás után. Ha ezt környezet- és pénztárcabarát módon tesszük, csak nyerhetünk vele.

A művelethez olyan szert fogunk most közösen készíteni, amely mentes mindenféle vegyi anyagtól, ráadásul összetevői nagy valószínűséggel megtalálhatók valamennyi háztartásban. A következőkre lesz szükség:

  •  két bögre ecet,
  •  negyed bögre víz,
  •  negyed bögre szódabikarbóna; továbbá
  •  súrolókendő.

1. Első lépésben műanyag tálban keverjük össze a vizet és a szódabikarbónát. Ez lesz a tisztítóelegy. Az ecetet öntsük külön egy mérőpohárba.

2. A szódabikarbónás elegyet öntsük a mosógép mosószertartójába, az ecetet pedig a dobba. Állítsuk be normál mosásra és a legmagasabb hőfokra a gépet, majd indítsuk el a programot. Most nincs más dolgunk, mint megvárni, hogy a két anyag elvégezze helyettünk a munka nehezét. Fellazítják a szennyeződéseket és penészfoltokat, miközben felfrissítik a gép teljes belsejét.

3. Amikor lejárt a program, vegyük kezünkbe a súrolórongyot vagy -szivacsot, és az ajtó mentén alaposan törölgessük át a gépet, hogy eltakarítsuk a feloldott penészt és szennyeződést. Ha megvagyunk vele, tiszta vízzel mossuk át a felületet.

Ezzel a mosógép újra friss és munkára kész. Ha azt szeretnénk, hogy így is maradjon, minden hónapban ismételjük meg ezt a műveletet – ruháink frissek, gépünk pedig hosszabb életű lesz tőle.

A mikrohullámú sütő takarítása

A zsíros foltokat úgy tüntethetjük el a legkönnyebben, hogy pohárba töltünk 1 dl ecetet és 1 dl vizet, betesszük a sütőbe, 5 percre bekapcsoljuk, majd a poharat kivesszük, és ecetes vízbe mártott szivaccsal áttöröljük a készülék belsejét. A citromos víz is hatásos.

A tűzhely forgatógombjai

Első lépésként szedjük le őket, és a gallérokat áztatassuk be 20%-os ecet, 1 evőkanál mosogatószer és 1 evőkanál szódabikarbóna keverékébe. Az ecet és a szódabikarbóna a gombok helyén maradt piszokfoltokkal is elbánik, de ahhoz, hogy ne csöpögjön le, kicsit krémesre kell keverni (öntsük a szódabikarbónát pohárba, és óvatosan csöpögtessük hozzá az ecetet). A pasztát kenjük használt fogkefére, súroljuk át vele a gombok helyét, majd a kiázott gombokat is sikáljuk tisztára, és öblítsük le. A megszáradt gombokat ezután már csak vissza kell szerelni a helyükre.

A forgatógombok leszerelésekor ügyelni kell arra, hogy a rugólemez ne essen ki belőlük; ha kiesne, gombvisszaszerelés előtt helyezzük vissza.

A sütőajtó üveglapja

Ha a szennyeződés ráégett, akkor lenyitott sütőajtó mellett helyezzünk a szennyezett felületre mosószeres ruhát vagy szivacsot annyi időre, míg a ráégett zsiradék fel nem ázik. Soha ne próbálkozzunk éles késsel lekaparni, mert megsérülhet a tömítő szilikongumi, és az üveg is karcossá válhat.

A két üveglap közé került szennyeződést az üveglaprögzítő lemezeket tartó csavarok és az üveglap kiemelése után lehet eltávolítani.

Egy üveglappal ne üzemeltessük a sütőt!

A teljes írás a VasárnapHáztartás mellékletben jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?