Önök írták

k

Kedves Olvasóink! Továbbra is várjuk NÉVVEL, CÍMMEL ellátott leveleiket, mégpedig a megváltozott címünkre: Duel-Press, Vasárnap szerkesztősége, P. O. Box 222, 830 00 Bratislava, vagy a vasarnap@vasarnap.com elektronikus címre. A közlésre érdemes levelek beérkezés vagy téma szerint és szerkesztve jelennek meg!

Jó befektetés

Félperces eszmefuttatás az Egységben az erő! Józan paraszti ész szólásmondások alapján. Mostanság talán a józan ész helyett inkább a jó befektetés jó helyre dominál. Előrebocsájtom, nem politizálni akarok.

Írom ezt a helyhatósági választások kiértékelése után, amikor is minden egyes politikai párt a maga lovát dicsérte, ami nem volna hiba, ha magukba szállva egy kis önkritikát is gyakorolnának. Itt van például a magyar pártok kétvágányúsága. Amikor még meg tudtak egymással egyezni, vagy legalábbis tudtak kompromisszumot kötni, 10 százalék fölött is volt az értékelésük. Nem tanultak azonban a történelmi példákból. Lásd, hogy figyelmeztette fiait Svätopluk: egy pálcát könnyen eltört, kettőt nehezebben, de hármat együtt már nem bírt eltörni. Ez az összefogás elmélete. Miért nem tudnak kompromisszumot kötni a magyar pártjaink? Mindenki csak a maga homokozójában akar játszani? Így aztán csak nézők lehetünk a parlamenti választásokon, ha nem tudjuk átlépni a parlamenti küszöböt. Még most van egy kis idő, ami azonban hamar elszalad, mert lassan megkezdődik a visszaszámlálás! Rázzák hát meg magukat! A kompromisszumkészség fontos még a vegyes házasságoknál is. Van ilyen a rokonaim között is, de erre a témára legjobban Marosz Diána írásai világítanak rá a Vasárnap oldalain, melyeket szívesen olvasok. Szívélyesen üdvözlöm őt és családját. Szászi Zoltán írásai is elismerést érdemelnek, olyan élethűen mutat rá a történésekre, sőt a megoldást is tálalja mellé. Csak így tovább.

Bokros Gyula, Vígtelke

 

Választás Nagytárkányban

Bátorkodom önökkel tudatni a fejleményeket, amelyek november 10-én lezajlottak a községben. Polgármesterünk újra a nagyrabecsült Kopasz József úr lett, elnyerte ismét a lakosok bizalmát, hiszen eddig is már nagyon sokat tett a falu érdekében. A képviselő-testületet felcserélték fiatalokra, hiszen övék a jövő. Kívánok sok sikert és kitartást a további munkájukhoz.

Dobos Piroska, Nagytárkány

 

Közelegnek az ünnepek

Az emberek egyre gyakrabban látogatják az üzleteket lázasan készülődve a karácsonyi meglepetésekre. Az év egyik legszentebb ünnepére lassan átszellemülünk, hívők, nem hívők egyaránt átadják magukat az elcsendesedésnek. Fontos, hogy hálát adjunk mindenért egymásnak, az Úrnak, Istennek. Történetem csak annyi, hogy mindennap imádkozom az emberekért, egy nap kinn dolgoztam a kertben, és egy belső hang szólított meg: „Nézz fel az égre!”. Felpillantottam, és nem hittem a szememnek, azonnal szóltam a páromnak, hogy nézd, mi történt. A nevem volt kiírva hatalmas gyöngybetűkkel az égboltra. Ilyen szép írást még életemben nem láttam. Azt hittem, káprázik a szemem, szemünk. Kértem a Jóistent, ha létezik, egy nap jelenjen meg. Hát így jelent meg nekünk. Fotó ott kinn a kertben nem készülhetett, a lényeg, hogy létezésünk, mindennapjaink követve vannak, és Isten létezik. A karácsony pedig legyen tényleg a szeretet és hit ünnepe, ne csak a bevásárlások időszaka. Én már megkaptam életem legszebb ajándékát, egy jelenést. Ezt a történetet azért osztom meg Önökkel, mert napirenden csodát várunk, ez pedig egy valóságos csoda volt. Egy életre szóló, mely gyökeresen megváltoztatja az ember életét.

Végh Éva, Bős

 

Jé, maga az?

E szavakkal szólít meg jó barát, ismerős, kevésbé ismerős. Nemegyszer zavarban vagyok, nem tudom, kihez van szerencsém, de a megszólítóm folytatja. – Olvasom az írásait a Vasárnapban, az utóbbi időben keveset ír, kár, mert nagyon érdekes.

Megköszönöm a kedves szavakat, mindenkinek jólesik hallani az olvasók elismerő visszajelzéseit. A kedves megszólítók nemegyszer nemcsak értékelnek, hanem kíváncsiak is szerény írásaim forrásaira és a valóságra. Vannak, akik feltételezik a nagy honoráriumokat. Sajnos, tévednek, a több éven át publikált több mint száz írásért nem kaptam egy centet sem. Mindennek van másik oldala is, és ezen jót mulatok: nem kell adót fizetnem, és eggyel kevesebb irigyem van. Magyarázom az egyik ámulónak, hogy még létezik valami, amit úgy hívnak, öntudat, amit nem lehet pénzért megvásárolni. Az a tudat, hogy még akadnak embertársak, akiknek szerény soraim örömet szereznek, van rá kereslet. Addig is érdemes alkotni, míg vannak, akik hálával gondolnak az alkotóra. Egy olvasói idézet: „Ma, amikor a média világa hemzseg a brutalitástól, mint sivatagban az oázis, olyan kellemesen hatnak a magunkfajtára a környezetünkről és múltunkról írott soraink.” Köztudomású, hogy nem lehet mindenki szája íze szerint alkotni. Becsüljük meg azokat, akik erre törekszenek.

Puss Rudolf, Somorja

 

Diósok közt a dióspatonyiak

A község nyugdíjasszervezete keretében működik a Rozmaring asszonykórus Ambrus Márta vezetésével. Nemcsak a helyi, járási szervezetek rendezvényein lép fel, hanem kapcsolatot ápol magyarországi, romániai és kárpátaljai Diós nevű községek kórusaival is. Idén a Baranya megyei Diósviszlón találkoztunk, s utána községünk önkormányzatától Gálffy Szilárd polgármester közbenjárására négynapos üdülést is kaptunk. A harkányi Baranya Hotelben volt a szállásunk. Innen jártuk be Baranya megye nevezetességeit. Először a helyi híres termálfürdőben élveztük a fürdőzést. Jártunk a nagy piacon is, ahol sok mindent vásárolhattunk. Idegenvezetővel végigjártuk a hatalmas Zsolnay-gyár kiállítótermeit. Majd Pécsre mentünk, ahol bejártuk a város nevezetességeit. Meghívást kaptunk Magyarország híres borvidékére, Villányba egy borbemutatóval egybekötött kiadós vacsorára. Az est jó hangulatú nótázással ért véget. Jártunk a Krisna-völgyben, ahol betekintést nyertünk az ott élő közösség életébe, s a kiadós ebéd során a táplálkozási szokásaiba is. Minden élelmiszer-alapanyagot saját maguk termesztenek és állítanak elő. Nagyszerű, sok szép élményt nyújtó négy nap volt, melyért köszönet az önkormányzatnak.

Szabó Magdolna, Dióspatony

 

Rendezvények Kassán

Október 18-án Magyarország Kassai Főkonzulátusa az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulója alkalmából ünnepi fogadást rendezett a Művészetek Házában. Ünnepi beszédet Haraszti Attila főkonzul mondott, majd szlovákul is felolvasta, ami a szlovák vendégek körében nagy tetszést aratott. A kultúrműsorban megcsodálhattuk a nagyidai Ilosvay táncegyüttes szép előadását. 

Október 23-án pedig a Csemadok kassai városi választmánya rendezésében került sor Az elfelejtett forradalom című dokumentumfilm vetítésére a pinceklubban. A Fórum Kisebbségkutató Intézet készítette film aprólékosan bemutatja az 1956-os magyarországi forradalom csehszlovákiai történéseit, hogy hogyan viszonyultak egyes személyek, tanítók, iskolák az eseményekhez, továbbá hogy nem maradtak el a következmények sem. Szlovákiában a filmet egy időben 17 helyen vetítették.

Október 26-án II. Rákóczi Ferencre emlékeztünk a Rodostói Ház udvarán, a fejedelem újratemetésének 112. évfordulója alkalmából. Az ünnepi beszédet itt is Haraszti Attila mondta, felszólaltak továbbá magyarországi vendégek is, Szajkó Gábor, a Sátoraljai Rákóczi Szövetség elnöke és Papp Ferenc kulturális tanácsos Miskolcról, aki elénekelt egy szép Rákóczi-kesergőt is. Márai Sándor Az én hazám című versét a Magyar Ipari Iskola diákja mondta el, majd Kováts Marcel tárogatós kíséretével a Rákóczi-szobor megkoszorúzására került sor. Örvendetes, hogy erre az ünnepségre már hagyományosan ellátogatnak hozzánk magyarországi iskolák is, most a karcagiak jöttek. Többen kérdezték: hol vannak a kassai iskolások?

A római katolikus egyház október 21-én emlékezik Boldog Habsburg Károlyra mint a Monarchia utolsó császárára, aki egyben Magyarország királya is volt. Úgy emlékeznek rá, hogy az aránylag rövid uralkodása alatt nem a saját javát nézte, hanem segített a rászorultakon, a szegényeken, aki mindig az emberek és az országok békességét szorgalmazta. Habsburg Károly az első világháború végén lemondott trónjáról. Később Madeira szigetén mint száműzött élt 1922-ben bekövetkezett haláláig. 2004-ben boldoggá avatták a mindenkori békekötési szándékai és igyekezetei miatt. Ereklyéje, egy kis csontmaradvány a térdeplőbe beépítve ez év májusától Jászón van a Keresztelő Szent János-templomban.

Egy tragikus balesetre is emlékeztünk október 30-án, 40 éve ugyanis e napon kisiklott a 6-os számú villamos. A dombról lefelé egyre nagyobb sebességgel száguldott, a fiatal villamosvezető elvesztette járműve felett az uralmát, a Zimná és a Československej armády utcák kereszteződésnél kisiklott, oldalra dőlt, és nekiütközött a szemközti lakóháznak. A balesetnek 9 halottja lett, kb. 100 sérültje volt, több mint tízen maradandó károsodást szenvedtek. Most e napon a Kassai Közlekedési Vállalat villamosai, autóbuszai fekete szalaggal közlekedtek, s jövőre felújítják a közeli emlékművet.

Buday Ernő, Kassa

 

Nem tizenketten

Utóhang

Vadkerti Imre, Derzsi György és Kovács Koppány Tartsd magad, nemzetem! című koncertjéhez. (Tallós, 2018. október 14.)

Nem tizenketten,
csak hárman voltak:
lángoló lelkű
apostolok.

Dalba szőtték a
kálváriánkat,
mit vérrel írtak
a századok.

A taps megállt kezemben,
a torkom elszorult,
buzgott a vér szívemben,
szemembe könny tolult.

Jó volt magyarnak lenni,
bár kudarc után kudarc…
A győzelem nem erkölcsi érték,
de az a hűség
és a kitartás
és a küzdelem
és a harc!

Gágyor József, Tallós

Kedves Vasárnap!

Bizony már sok víz lefolyt a Dunán azóta, hogy személyesen találkoztunk, de el kell mondanom, hogy nagyon örültem, hogy leányom rábeszélt, s el is kísért, hogy biztosan elmenjek. Ha hullafáradtan is (az egész nyarat szabadság nélkül dolgoztam végig, és ugye ott volt a vásárra való készülődés is), de ott voltam én is azon a viharos, esős délutánon a gútai tájházban. Elmondhatom, hogy azóta is hűséges olvasójuk vagyok, mint mindig is, gyermekkorom óta. Hiszen nekem egykor a Vasárnap mint olvasmányos melléklet magát az irodalmat jelentette. Mert bizony azokban a szűkös időkben, amikor nagyszüleim neveltek, nem telt, könyvre, így a kis falusi iskolai könyvtár mellett nagy-nagy becsben tartottam a Vasárnapot, s tartom a mai napig is.

Nagyon tetszett a születésnapi különleges szám, és a dupla szám is a melléklettel, bár kissé fanyalogtam azon, hogy a melléklet nem különálló, el szoktam ugyanis tenni valamennyit. Viszont örültem annak, hogy egyáltalán lett.

Nagyon remélem, hogy a Vasárnap még sok-sok évig fennmarad. Szívből köszöntöm minden munkatársát, nagyon tetszik, hogy fiatalodik a szerkesztőség, s hogy a nyugdíjba vonulók is tovább tevékenykednek. Maradok szeretetteljes tisztelettel:

Fűri Iringó, Gúta

*

Megkaptam a könyvet: Állj! Vigyázz! Szabad! Nagyon szépen köszönöm. Kívánok további sikeres és kitartó munkát, valamint sok-sok olvasót!

Tamás Viktória, Harkács

Érdekes

Kedves Olvasóink!

Továbbra is várjuk NÉVVEL, CÍMMEL ellátott leveleiket, mégpedig a megváltozott címünkre: Duel-Press, Vasárnap szerkesztősége, P. O. Box 222, 830 00 Bratislava, vagy a vasarnap@vasarnap.com elektronikus címre. A közlésre érdemes levelek beérkezés vagy téma szerint és szerkesztve jelennek meg!

Legyen eredményes ez a hetünk is!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?