„A szó: izzó parázsa igaznak, szépnek…”

uj

Az idén is ezzel a mottóval hirdette meg a pozsonyi, Duna utcai magyar alapiskola és gimnázium, immár 13. alkalommal a vers- és prózamondók Kulcsár Tiborról elnevezett seregszemléjét, s ezzel egy időben a Cogito névre keresztelt országos esszéíró versenyt, utóbbit 14. alkalommal.

Az idén is ezzel a mottóval hirdette meg a pozsonyi, Duna utcai magyar alapiskola és gimnázium, immár 13. alkalommal a vers- és prózamondók Kulcsár Tiborról elnevezett seregszemléjét, s ezzel egy időben a Cogito névre keresztelt országos esszéíró versenyt, utóbbit 14. alkalommal. A szavalóverseny különlegessége, hogy kizárólag hazai magyar szerzők alkotásaival jelentkezhetnek rá az érdeklődők. Több mint 30 szavaló produkcióját hallgatta meg a háromtagú zsűri, amelynek elnöke Rizsányi Attila, a Vasárnap hetilap szerkesztője volt, aki vajdasági származású lévén ezúttal hatalmas dózist kapott a számára eddig talán kevésbé ismert szerzők műveiből. És akkor lássuk, kiket hívott az egyes kategóriákban helyezettként a pódiumra. Vers (I. kategória): Bukovský Dorottya (Deáki AI), Béhr András Bertalan (Kóczán Mór AI, Csilizradvány), Jancsík Dóra (Eötvös utcai AI, Komárom). Próza (I. kategória): Jakubáč Éva (MTAG, Pozsony), Nagy Ádám (Korvin Mátyás AI, Gúta), Vass Virág (Kóczán Mór AI, Csilizradvány). Vers (II–III. kategória): Balla Barnabás (Kodály Z. Gimnázium, Galánta), Póda László (MTAG, Pozsony), Tóth Molli (Szenczi M. A. Gimnázium és Szakközépiskola, Szenc). Próza (II. kategória): Ziff Stella (MTAG, Pozsony), Králik Máté (Selye J. Gimnázium, Komárom), Bartos Roland (MTAG, Pozsony). Próza (III. kategória): Záreczki Mária (Szenczi M. A. Gimnázium és Szakközépiskola, Szenc). A Vasárnap különdíját Lencse Emma Dóra, a Deáki AI tanulója kapta.

A Cogito esszéíró versenyt a szintén háromtagú zsűri nevében Szemet Edit, a Patria Rádió szerkesztője, pszichológus értékelte. A zsűri további tagjai Bolemant Éva, a Pozsonyi Kifli PT alapítója és Cs. Liszka Györgyi, a Vasárnap hetilap főszerkesztője volt. A 28 beérkezett esszéből nehéz volt kiválasztani témánként a legsikerültebbet, mert a zsűrielnök elmondása szerint tartalmilag és formailag is kiváló munkák születtek. A legtöbb esszé a Néha jobban kell a szó… témában érkezett, a komáromi Lénárth Barbara dolgozata bizonyult a legjobbnak. A Valóban kezünkben a sorsunk? címmel írt fogalmazásával az érsekújvári Végh Alex nemcsak a kategória győztese lett, hanem az egész verseny fődíját is kiérdemelte. Hogy mit várhatunk Jó tett helyébe…, erről a galántai Szolcsányi Laura írta a legmeggyőzőbb esszét. Álmaim városa témában a párkányi Lupták Liliána vitte el az 1. helyezést. A nagyfödémesi Nagy Anikó pedig Egy cserediák naplójából származó gondolataival győzte meg az értékelőket arról, hogy szintén 1. díjat érdemel. A Vasárnap az esszéíróknak is felajánlott egy különdíjat: ezt a vásárúti Molnár Bianka vehette át.

A tartalmas nap végén a jövő évre is meghirdették a két versenyt, hogy a szót, mely „parázsa igaznak, szépnek”, Pozsonyban 2019-ben is meggyújthassuk „másoknak tűznek, fénynek”.

Kulcsár Mónika

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?