Hosszas viták és kemény ellenzék Érsekújváron

Hosszas viták és kemény ellenzék Érsekújváron
Érsekújvár |

Tegnap tartotta alakuló ülését a járási székhely önkormányzata. Klein Ottokár, Érsekújvár újraválasztott polgármestere ismét Lukáš Štefánik független képviselőt nevezte ki alpolgármesternek. Két képviselővel kezet fogni sem volt hajlandó.

 

Az előző választási időszakban ketten látták el az alpolgármesteri feladatokat, Štefánik mellett Nagy Dávid, az MKP–Híd képviselői klub tagja. A huszonöt fős testület tagjai között húsz független képviselő van, akik klubot alapítottak. Egy képviselő a Smer, egy a Doma Dobre képviseletében vesz részt az önkormányzat munkájában. Az MKP tíz jelöltjéből csak ketten jutottak be a testületbe, a Híd kilenc jelöltjéből csak egy. Több módosító javaslat hangzott el azzal kapcsolatban, hány tagú legyen a városi tanács, és kik legyenek a tagjai. A függetlenek véleménye azonban megoszlott és más módosító javaslataik sem mentek át. A testület végül Klein Ottokár javaslatát fogadta el, aki Lukáš Štefánik alpolgármestert, valamint további hat tagot javasolt a tanácsba. Ladislav Borbély független, Pavol Uhrin (Doma Dobre), Norbert Kádek független, Štefan Danis független, Pavol Hudák független, Peter Mészáros (Smer) képviselő lesz tagja a városi tanácsnak. Klein Ottokár javaslatára a testületi üléseket ebben a választási időszakban Anna Rošková független képviselő hívja össze. A testületben rajta kívül csak két nő van, Katarína Hozlárová (független) és Eva Polerecká (Híd). Az érsekújvári televízió élő adásban közvetítette a beiktatást, és sokakat felháborított, hogy minden képviselőnek kézfogással gratulált a polgármester, kivéve Eva Polereckát és Michal Prešinský független képviselőt. Polerecká korábban a közösségi oldalakon és ma a testületben is élesen bírálta a város vezetésének a munkáját. Első hivatalos programpontként a testület foglalkozott az ügyészség beadványával. A járási ügyészség kifogásokat emelt a városi tulajdonnal való gazdálkodást, az ingatlanok átruházását érintő, jelenleg érvényben lévő városi rendelet ellen. Valéria Sedláková ügyész a 2016-ban elfogadott rendeletben kifogásolta, hogy a testület néhány ügyben túllépett a hatáskörén. A törvény nem teszi lehetővé, hogy a testület a vállalatok közti kapcsolatokat szabályozza, még olyan helyzetekben sem, ahol részvénytulajdonos, társtulajdonos vagy alapító. A testület végül a járási ügyészség javaslatára érvénytelenítette a korábbi városi rendeletet.

Az alakuló ülésen foglalkozott a testület a jövő évi költségvetési javaslattal is, ám lapzártáig nem született döntés. Hosszas, indulatos, több órás vita előzte meg a szavazást.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?