Bemutatkozott az új Škoda Scala

Škoda Scala
Tel Aviv |

Izraelben tartotta a Škoda az új Scala elnevezésű modell világpremierjét. Az eseményre 22 országból hívtak meg 480 vendéget, s a rendezvényről mi sem hiányoztunk. Milyen a cseh márka várva várt újdonsága, amely a Rapidot fogja helyettesíteni a modellpalettán, s mennyibe fog kerülni?

 

Azt, hogy a Škoda számára hatalmas eseményről van szó, mi sem igazolja jobban, mint az, hogy a világbemutatót Izraelben tartották. Meglepő helyszín, tekintettel arra, hogy az autó neve az olasz lépcső szóból ered. Azért döntöttek TelAviv mellett, mert itt működik a világon a legtöbb startup vállalkozás, egy ilyennel írt alá a Škoda idén együttműködési szerződést. A startupok pedig rendszerint új, innovatív technológiák fejlesztésén dolgoznak, s a Škoda képviselői szerint elég ilyen új rendszer jelenik majd meg az új Scalában is.

Ráadásul Izraelben a Škoda a leggyakrabban vásárolt európai autó. Még akkor is, ha ebben az országban még véletlenül sem beszélhetünk a Škoda esetében népautóról – ha még egyáltalán népautónak nevezhetők a cseh márka modelljei. Tény, hogy Izraelben átszámolva ugyanannyiba kerül például a Fabia, mint Szlovákiában, viszont az izraeli vásárlónak egy extra 118 százalékos adót is hozzá kell számolni az autó árához, így minden autóért a dupláját fizetik ki, mint máshol. Ennek ellenére TelAviv utcái tele vannak gépkocsikkal, soha az életemben nem láttam olyan dugókat, mint ott. Becslések szerint délelőttönként 1,2 millió gépjármű érkezik a városba, amely jelenleg már öt másik szomszédos várossal is összeépült. Ennek eredményeképpen a sofőrök naponta kéthárom órát is eltöltenek forgalmi dugókban.

Vissza az autóhoz

Nem titok, hogy a Scala a Rapidot hivatott helyettesíteni a piacon, s épp ez a modell az, amelyre a leginkább emlékeztet. Az egész járgányt egyébként a Vision RS látványautóra alapozták, s élőben valóban sok hasonlóság van a két modell között. Természetesen a Scala egy, vagy akár több lépcsőfokkal is magasabban helyezkedik el, mint a Rapid, a lépcső elnevezés tehát erre a fejlődésre is utal.

Méreteiben sokkal jobban beilleszkedik a Fabia és az Octavia közé. Tel-Avivban még nem volt lehetőség tesztelni a Scalát, csupán megnézhettük az újdonságot. A leglátványosabb véleményem szerint a gépjármű hátulja, az üvegtető a csomagtér ajtajáig ér, s a márka logója helyett a Škoda felirat látható az autó hátulján.

Galéria

Új műszerfal

Az utastérben a puha felületek uralkodnak, először jelenik meg az LCD alapú érintőképernyő, amely táblagépszerűen van elhelyezve a műszerfal tetején. Ez a Škoda által bemutatott új utastér és műszerfal legdominánsabb eleme, fokozatosan a többi modellben is megjelenik. A képernyő valóban méretes, s igazi meglepetést okozott, mikor először láttam élőben. A Škoda egységes és talán már egy kicsit unalmas utasterétől eltérő, frissebb és dinamikusabb az új utastér, ez pedig jó hír. Az Scala egyébként rendkívül tágas, a hátul utazóknak is elegendő helyük lesz. A hátsó üléseken később megjelenik a csomagtartó is, ám az eredetileg tervezett, sítalpak elhelyezésére szolgáló nyílás a hátsó ülések között végül elmarad.

Az európai motorkínálatban három benzines (az egyliteres TSI teljesítménye 70 kW/95 LE és 85 kW/115 LE lesz, az 1,5 TSI teljesítménye pedig 110 kW/150 LE-re van beállítva), egy dízeles erőforrás (1,6 TDI 85 kW/115 LE) és egy CNGmeghajtású modell (66 kW/90 LE) lesz elérhető. Az árakat hivatalosan még nem árulták el, az árjegyzék ugyanis még a cseh piac számára sem ismert. Nem hivatalos értesülések szerint a Scala alapváltozatának ára 13 ezer euró környékén mozog majd, de állítólag már valamivel több mint 14 ezer euróért is érdekes felszereléssel rendelkező modellt vehetnek majd meg az érdeklődők.

A Scala gyártását jövőre kezdik meg, az első szlovákiai vásárlók 2019 első félévének végén juthatnak hozzá.

Mi lesz tovább?

Bár Tel-Avivban minden az új Scaláról szólt, a Škoda jövőjéről is lehetett ezt-azt hallani. Például egyre több a kérdőjel a Fabia kombi jövőjével kapcsolatban, elképzelhető ugyanis – bár az illetékesek ezt hivatalosan tagadják –, hogy a közkedvelt modell újabb generációjának nem lesz kombi változata, helyére lépne az új kis városi crossover, melynek bemutatóját ugyancsak 2019-re tervezik. Hát várjuk ki a végét.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?