Amerikai importvámok - Berlin nem kifogásolja a német autógyártó cégek vezetőinek egyeztetését Trumppal

Donald Trump
Berlin |

A német kormány nem kifogásolja, hogy a hazai autógyártó vállalkozások vezetői megbeszéléseket folytattak a washingtoni kormányzat képviselőivel, és egyeztettek Donald Trump amerikai elnökkel is - jelezték a szövetségi kormány részéről szerdán Berlinben.

 

A kormányszóvivői tájékoztatón a gazdasági minisztérium szóvivője, Tanja Alemany kérdésre válaszolva kiemelte: minden esetben hasznos "a kereskedelmet akadályozó tényezők megszüntetését célzó párbeszéd", de az Európai Unió (EU) szabályai szerint a kereskedelempolitikai tárgyalásokat az Európai Bizottság folytatja, és nem "más testületek".

Azonban a német autógyártók így is fontos tényezők az Egyesült Államok gazdaságában. Ezt jelzi, hogy az autóipari társaságokat és a többi céget együttvéve a német vállalatok az utóbbi években 670 ezer munkahelyet teremtettek az Egyesült Államokban - emelte ki a szóvivő.

Mint mondta, az autóipari cégek washingtoni egyeztetéseinek napirendjén bizonyára szerepelt a politikai szintű tárgyalások azon állandó téma is, hogy az EU és az Egyesült Államok gazdasági kapcsolata mindkét félnek igen gyümölcsöző. Ezt mutatja, hogy az Egyesült Államokban beruházott külföldi működőtőke 80 százaléka az EU-ból érkezik, és a transzatlanti együttműködés révén 15 millió munkahely jött létre az EU-ban és az Egyesült Államokban.

Ulrike Demmer helyettes kormányszóvivő a német autóipari vállalkozások széleskörű amerikai tevékenységét kiemelve érthetőnek nevezte, hogy a cégvezetők közvetlenül az amerikai kormányzat vezetőivel folytatnak egyeztetéseket. Hozzátette: örömteli, hogy a cégvezetők jó hangulatú megbeszélést folytattak Donald Trumppal, és személyesen ismertethették vele terveiket.

Ugyanakkor ezeket a megbeszéléseket szigorúan el kell választani a politikai szintű tárgyalásoktól - emelte ki a helyettes kormányszóvivő, rámutatva, hogy a brüsszeli bizottság továbbra is tárgyal Washingtonnal "a transzatlanti kereskedelmi kapcsolatok javításáról és a gazdasági együttműködés erősítéséről".

Szerdai német sajtójelentések szerint a Volkswagen részéről Herbert Diess vezérigazgató, a Daimlertől Dieter Zetsche igaztatótanácsi elnök, a BMW-től Nicolas Peter, az igazgatótanács pénzügyekért felelős tagja tárgyalt Washingtonban vezető kormányzati tisztségviselőkkel és Donald Trump elnökkel. A tanácskozás után jelezték: bíznak abban, hogy sikerül elkerülni az EU-ban gyártott autókat az Egyesült Államokban terhelő 2,5 százalékos vám felemelését 25 százalékra.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke júliusban megállapodott Donald Trumppal, hogy egyeztetéseket kezdenek az ipari termékek vámmentességéről, a nem autóipari termékeket érintő szubvenciók eltörléséről, az év végéig folytatandó tárgyalások ideje alatt pedig egyik fél sem vet ki új vámokat.

A Juncker-Trump találkozót széles körben sikerként könyvelték el az EU szempontjából. Szakértők kiemelték: a bizottság elnökének anélkül sikerült meggyőznie Trumpot - legalábbis egyelőre - az autóipari védővámok elvetéséről, hogy feladott volna bármit a korábban lefektetett uniós alapelvekből.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?