Elkerülheti Pozsonyt a fekete-tengeri gázfolyosó

Pozsony |

Szlovákia számára kedvezőtlen fordulat jöhet a bolgár–román–magyar–osztrák gázvezeték (BRUA) ügyében.

Az OMV Petrom ragaszkodik ahhoz, hogy az eredeti elképzeléseknek megfelelően közvetlenül Magyarország felől, és ne Szlovákián keresztül érkezzen jelentősebb mennyiségű földgáz a vezetéken át Ausztriába. A feketetengeri gáztermelést végző romániai olajvállalat nem a bolgár–román–magyar–szlovák–osztrák, hanem a bolgár–román–magyar–osztrák szállítási útvonalat részesíti előnyben – értesült az orosz Interfax hírügynökség. Az OMV Petrom érdeklődésének hatására az európai energiaszabályozók együttműködési ügynöksége (ACER) hamarosan arra kérheti a magyar átviteli rendszerirányítót, az FGSZ-t, hogy tartson új kapacitásaukciót a magyar–osztrák interkonnektorra. Az ACER 2019. április 9-ig hoz döntést az ügyben.

A portfolio.hu szerint az ügy előzménye, hogy a magyar átviteli rendszerirányító, az FGSZ Földgázszállító Zrt. még 2017 nyarán bejelentette, nem tart a földgázszállító vezetékek összekötését célzó, úgynevezett open season kapacitás értékesítési eljárást a vezeték teljes román–magyar–osztrák szakaszára, hanem csak a magyar–román összeköttetésre. Mindez azt jelentette volna, hogy az eredeti tervekkel szemben a gáz Ausztriába már nem feltétlen, vagy nem közvetlenül Magyarország felől jutott volna el. Az FGSZ szerint a gázt, illetve annak egy részét Magyarország Szlovákia, Ukrajna, Szerbia vagy Horvátország felé exportálhatja tovább, Ausztriába pedig Szlovákia felől érkezhetne az energiahordozó.

„Szlovákia szeretné elérni, hogy déli irányból is nagyobb mennyiségű gáz érkezhessen az országba, ezért részt kívánunk venni a BRUA-projektben. Ezzel kapcsolatban már tettünk pár lépést”

– nyilatkozta Peter Žiga gazdasági miniszter. Szerinte ezzel jobban kihasználhatnánk a 2015 nyarán átadott, nagyjából 170 millió eurós költséggel kiépített szlovák–magyar gázvezetéket. A román gázszállító cég, a Transgaz idén nyáron kezdte meg a BRUA gázfolyosó romániai szakaszának építését. A projekt most kezdődött első, 2020-ig lezáruló szakaszában 479 kilométer vezetéket fektetnek le a dél-romániai Podisortól a bánsági Temesrékásig (Recas). A csaknem félmilliárd eurós beruházás több mint harmadának (179 millió euró) költségeit az Európai Unió fedezi. A BRUA-folyosó új romániai vezetékét csak a projekt második, 2022-re elkészülő fázisában építenék tovább Temesrékástól az ötven kilométernyire fekvő Arad megyei újpanádi (Horia) gázelosztó pontig. Eddigre a magyar–román gázvezeték kapacitását évi 4,4 milliárd köbméterre bővítik. (TASR, mi, portfolio.hu)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?