Receptek

r

Karalábéleves csirkehússal, tejjel és mézzel

Hozzávalók: 25-30 dkg csirkemell, 25 dkg karalábé, 10 dkg sárgarépa, 8-10 dkg petrezselyemgyökér, 1 dl tej, 1 ek. méz (bátraknak akár 2 ek.), kakukkfű, só, apró tészta.

A csirkemellet és a zöldségeket felkockázzuk. A húskockákat kevéske olívaolajon fehéredésig pároljuk, majd hozzáadjuk a zöldségeket, kissé lepirítjuk őket, megsózzuk, és a pirítás utolsó szakaszában belekeverjük a mézet; kakukkfűvel ízesítjük.

Vízzel felöntve puhára főzzük; az utolsó 2-3 percben hozzáöntjük a tejet, és gyenge lángon összeforraljuk.

Tipp: Apró levestésztával kínáljuk, amelyet külön, de akár a levesben is kifőzhetünk.

Gombával töltött dagadó

Hozzávalók: 1,8-2 kg dagadó, 1,2 kg gomba (vegyesen fehér és barna csiperke, laskagomba), 1 nagy vöröshagyma, 35 dkg darált hús, 2 csokor petrezselyem, 4 tojás, só, bors, aprított kakukkfű, 4 ek. zabkorpa (vagy morzsa vagy 1 zsemle), 25 dkg vékonyra szeletelt szalonna (bacon).

A dagadót megmossuk, majd nagy zsebet vágunk bele. Az apróra metélt hagymát kevés olajon megpirítjuk. Rátesszük a felszeletelt gombát, pár percig pároljuk, majd hozzákeverjük a darált húst, és addig folytatjuk a párolást, amíg a hús ki nem fehéredik. Megvárjuk, amíg a gombás töltelék kihűl, aztán belekeverjük a többi hozzávalót, és kedvünk szerint ízesítjük.

Megtöltjük vele dagadót, és hústűvel vagy fogpiszkálóval alaposan lezárjuk a lyuk száját. A húst vastagon betakarjuk szalonnacsíkokkal, aztán 180 fokra előmelegített sütőben, fóliával lefedve másfél óráig sütjük, majd fólia nélkül további 30 percig.

Tipp: Teljesen kihűtjük, aztán egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Mustáros csirkemáj

Hozzávalók: 40 dkg csirkemáj, 1 ek. mustár, provence-i fűszerkeverék, só, zsiradék a sütéshez (pl. kókuszzsír), kb. 30 gyöngyhagyma (vagy 4 vöröshagyma), 1 ek. méz, kb. 1 dl mézes (fehér) balzsam- vagy almaecet, só, 10 dkg aszalt sárgabarack, 1 ek. olaj (lehet kókusz- vagy dióolaj).

A májat megtisztítjuk, feldaraboljuk, és a mustárral bepácoljuk. Állni hagyjuk, közben megtisztítjuk a gyöngyhagymát.

Serpenyőben 1 ek. zsiradékon sütni kezdjük a májat; megszórjuk sóval és fűszerkeverékkel. Addig sütjük, amíg nyomásra már nem enged magából rózsaszín nedvet; időnként keverünk rajta egyet.

Közben egy másik, üres serpenyőben rázogatva addig sütjük a hagymát, amíg barna színt nem kap. Hozzáadjuk a barackot, felöntjük balzsamecettel, mézzel, egy dl vízzel, kicsit sózzuk, és mártásos állagúra forraljuk.

Tipp: Friss salátát és/vagy burgonyapürét ajánlunk hozzá. Mazsolával, almával is készülhet.

Narancsos-mákos kevert

Hozzávalók: 1 bögre liszt, 1 bögre cukor, 10 dkg vaj, 1,5 dl tej, 2 tojás, 2 ek. mák, 2 ek. olaj, 1 narancs, 1 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, csipetnyi só.

A tojásokat a kétféle cukorral krémesre keverjük, majd hozzáadjuk az olajat és a tejet. Beleforgatjuk a sütőporral, sóval vegyített lisztet és a mákot, hozzáreszeljük a narancs héját, aztán a masszát csomómentesre dolgozzuk. Sütőpapírral bélelt kisebb tepsiben (vagy tortasütőben), 170 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük; tűpróbával ellenőrizzük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd felszeleteljük, és reszelt narancshéjjal, porcukorral megszórva kínáljuk.

Sós teasütemény

Hozzávalók: 20 dkg vaj, 1 dl habtejszín (30-32%-os), 37,5 dkg sima liszt, 2 tojássárgája, 1 kk. só; a díszítéshez: tojás, olajos magok vegyesen.

Az összes összetevőből tálban tésztát gyúrunk – elég kemény lesz. (Nem szabad túlgyúrni: amint összeállt, és egynemű lett, hagyjuk abba a gyúrást, akkor is, ha foszlós.)

Lisztezett deszkán kb. 15 mm vastagságúra nyújtjuk, majd tányéron vagy tálcán fél órára fagyasztóba tesszük.

Utána megvárjuk, míg annyira felenged, hogy éles késsel deformálás nélkül kockákra/formákra tudjuk vágni (de kiszúróval is kiszúrhatjuk apró, 1,5-2 cm átmérőjű alakokra.)

Vékonyan megkenjük őket tojással, majd megszórjuk a díszítőanyagokkal (mák, szezám-, köménymag, mandulapehely, sajt, dió stb.). Még fagyosan 200 fokos sütőbe tesszük, és (20-25 perc alatt) aranybarnára sütjük. Fogyasztás előtt 1 óráig állni hagyjuk.

Tipp: A sajtot, diót legcélszerűbb konyhai aprítógéppel darafinomságúra aprítani és úgy szórni a süteményre.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?