Kedves kis apróságok

k

Advent elején járunk. Az üzletekbe már hetekkel ezelőtt berobbant a karácsony, és fokozatosan otthonunkat is ünnepire változtatjuk. Azzal kapcsolatban, hogy mi mindent készíthetünk, van néhány ötletünk; az alábbiakban megosztjuk önökkel.

Advent elején járunk. Az üzletekbe már hetekkel ezelőtt berobbant a karácsony, és fokozatosan otthonunkat is ünnepire változtatjuk.

Ez az év legszebb időszaka. Várakozással, nyugodt készülődéssel töltjük. Az adventi üzenetet pedig jobban át tudjuk érezni, ha a környezetünk, lakásunk is örömöt, szeretetet, békét sugároz. Ezt néhány apró változtatással, egy-két saját készítésű parányi dísszel is elérhetjük. Azzal kapcsolatban, hogy mi mindent készíthetünk, van néhány ötletünk; az alábbiakban megosztjuk önökkel.

Fahéj, ánizs és csipkebogyó

  1. A felváltva egymásra ragasztott fehéjrudakból készült kis keretbe éppen belefér egy testesebb gyertya. A felső rudakat mohával, csillagánizzsal, apró tobozokkal díszíthetjük, amint a képeken is látható.
     
  2. A gyertya fahéjjal körberagasztva sokkal szebb látvány, mint csupaszon. Ha a ragasztással elkészültünk, kössük át házicérnával vagy más sodrott fonallal. Csipkével is körülfoghatjuk, alája azonban érdemes előbb kartonpapírt ragasztani.
     
  3. Csodálatos kis dísz készíthető polisztirol labdácskából vagy tűzőhab gömbből, mohából, csipkebogyóból, fahéjból. A gömböt ragasszuk körül mohával (lehet virágkötészeti száraz moha), ez lesz a fa koronája. Egy egyenes ágdarabot ragasszunk körbe fahéjrudakkal úgy, hogy egyenes felületen megálljon. Tetejére ragasztjuk a mohakoronát, amelyet csipkebogyóval, apró fahéjdarabokkal, fűszerekkel, csillagokkal stb. varázsolhatunk karácsonyivá.

 

Ennivalóan bájos fácska

A kagyló- vagy masnitészta, de a többi különleges alakú száraztészta is használható dekorációk alapanyagaként. Ez a kis fenyő kagylótésztából és kartonlemezből készül forró ragasztóval, Előbb a kúp alapot készítjük el kartonból, majd alulról indulva körkörösen teleragasztjuk kagylótésztával. Tetejére egy masnitészta kerül. Utána lefújhatjuk lakkal, festékkel, de enélkül is jól fog mutatni, főleg, ha a kis kagylókba csillogó apró gyöngyöket szórunk. A képek jól ábrázolják a munkamenetet.

Aranyos filcfigurák

Hóember, csillag, gömb, angyalka, cukorpálca, mézeskalács baba – textíliából könnyen elkészíthető. A legjobb alapanyag azonban a filc, hiszen tartós, nem bomlik a széle, és elég vastag ahhoz, hogy a gyakorlatlanabb kéz is könnyen kezelje. Pelenkaöltéssel teljesen össze tudunk zárni két egyforma darabot, közéjük pedig vattát teszünk. A filcet aztán díszíthetjük kisebb szövetdarabokkal, gyöngyökkel, hímezhetünk rá, vagy cukorpálca esetében egyszerűen körbetekerjük vékony szalaggal – így még szebb lesz a végeredmény.

Gyertyák, nemcsak koszorún!

Advent vasárnapjain sok családnál gyújtanak gyertyát, és talán vannak olyanok, akik nem ragaszkodnak a hagyományos fenyő alapú koszorúhoz – a változtatás híveinek szeretnénk képeinkkel ötletet adni. Mert a négy gyertya fahasábon, különböző méretű befőttesüvegekben, kis terrakotta cserepekben, üvegpoharakban stb. is elhelyezhető. Ha mégis ragaszkodunk a koszorúalaphoz, akkor sem szükséges fenyőágakat használnunk, modern lakásban egy ágacskákból létrehozott kreáció is remekül mutat.

Ferenczy Éva

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?