A kormány elutasította az ENSZ migrációs paktumát

Peter Pellegrini
Pozsony |

A kormány nem ért egyet a migrációról szóló globális ENSZ-megegyezéssel, és nem engedélyezi a marrákesi konferencián való részvételt sem – erősítette meg Peter Pellegrini kormányfő (Smer-SD) a kormány szerdai ülése után. Szlovákia diplomáciai posta útján küldheti el a paktummal kapcsolatos megjegyzéseit. A kormányfő bízik benne, hogy nem ez volt Miroslav Lajčák külügyminiszter (a Smer-SD jelöltje) utolsó tárgyalása.

„A kormány következő ülése már a marrákesi konferencia után lesz, ezért nincs lehetőség arra, hogy megtárgyaljuk a marrákesi delegáció ügyét. A kormány nem ad hivatalos engedélyt a részvételre, ezért részünkről lezártnak tekintjük a kérdést" – jelentette ki Pellegrini.

Pellegrini egyúttal felszólította a külügyminisztériumot, hogy készítsék elő a diplomáciai postát, hogy minél hamarabb el tudja küldeni az ország hivatalos álláspontját az illetékeseknek. „Megírom a parlament által megvitatott kifogásainkat, és mindent megteszek azért, hogy a dokumentum eljusson a konferencia szervezőihez" – tette hozzá.

A kormányhatározatban egyebek mellett az áll, hogy meg kell tenni a szükséges intézkedéseket azért, hogy Szlovákia kikerüljön a paktum elfogadásának a folyamatából. A kormány tagjai ezért kötelesek tartózkodni mindennemű tevékenységtől, amellyel Szlovákiát a migrációs paktum melletti elköteleződés felé irányítják.

Miroslav Lajčák sorsa még nem dőlt el. Andrej Kiska államfő a kormány szerdai ülése után dönt a külügyminiszter lemondásának elbírálásáról.

Sólymos László környezetvédelmi miniszter (Most-Híd) szerint ezért a döntésért nagy árat fognak fizetni. Nem tudja megmondani, hogy Lajčák marad-e a külügyi tárca élén, de szerinte Szlovákiának ott kellett volna lennie Marrákesben. „ Nem látom be, hogy miért ne lehettünk volna ott. A részvétel nem jelenti azt, hogy egyet is értünk a paktummal. Amennyiben elveszítjük Lajčákot, az nagyon negatív jelzés lesz a világnak Szlovákiáról" – mondta a TASR-nek Sólymos, aki hozzátette, hogy a többség döntött.

A kormány döntése a parlament határozatán alapul, amelyet alkotmányos többséggel fogadtak el. A határozatban nem szerepel, hogy Szlovákia nem küldhet ki senkit a marrákesi konferenciára.

A határozat szerint a migrációs paktum nincs összhangban Szlovákia bevándorlási és biztonságpolitikájával. Azt is hangsúlyozza, hogy Szlovákia szuverén államként lép fel a migráció kérdésében.

Lajčák csütörtök (11. 29.) este jelentette be, hogy benyújtja a lemondását a parlament által tegnap elfogadott határozat miatt, amelyet az SNS és a Smer-SD terjesztett be, és amely a migrációról szóló globális ENSZ-megállapodás elutasítását javasolja a kormánynak. Eszerint a kabinetnek olyan intézkedéseket kellene hoznia, amelyek értelmében Szlovákia kihátrál a dokumentum elfogadási folyamatából, melyre az egyes kormányok és magas rangú tisztviselők marokkói találkozóján kerül sor december 10-én és 11-én.

Lajčák szerint Szlovákiának ki kellene küldenie valakit Marrákesbe, hogy a világ számára egyértelmű legyen az ország állásfoglalása a paktummal kapcsolatban. Az SNS kategorikusan elutasítja a részvételt, Pellegrini kijelentette, hogy Szlovákia elutasítja a paktumot, ezért nem vesz részt a marrákesi konferencián.

Pellegrini azt is elárulta, hogy ő is tárgyalt Lajčákkal, próbálta a minisztert maradásra bírni, majd a tárgyalás után arra kérte Andrej Kiska államfőt, hogy ne fogadja el Lajčák lemondását. Az államfő támogatja Szlovákia részvételét a konferencián.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?