Arról, ami elbeszélhetetlennek tűnik

Igaz Dóra

Igaz Dóra 2016-ban tette le a névjegyét a magyar gyerekirodalomban a Nyár, nagyi, net című, alsósoknak szóló, hiánypótló regényével, amely a digitális nemzedékkel igyekezett szórakoztatva megismertetni a hasznos és tudatos nethasználat alapjait.

 

A szerző most egy picit nagyobbakhoz, a 10–12 éves korosztályhoz szól, egy nagyon bátor, a magyar ifjúsági irodalomban elsőként jelentkező fókusszal: a holokauszt elbeszélhetőségével, elgondolhatóságával. Míg a Nobel-díjas Kertész Imre a Sorstalanságban egy gyerek elbeszélőn keresztül tette megragadhatóvá a 1941–45-ös években való létezést annak minden egyszerű és összetett emberi tényezőjével együtt, addig Igaz Dórát a mai fiataloknak a témától, a kortól való távolsága, nehezebb kapcsolódása, az elhallgatott, tabusított kérdések foglalkoztatják. Egy fiú a csapatból című regényének történetét a mába és Budapestre helyezte, hőseinek egy csapatnyi ötödikes fiút választott, akik szépen lassan kapcsolatba kerülnek és párbeszédbe kezdenek a szüleik, nagyszüleik gyerekkorával.

A regény főhőse Dani, aki felkavaró mondatokat hall az iskolában. „Kevés vagy, mint Hitlerben a jóindulat” – mondja az egy osztálytársa, aki később a haláltáborokat is emlegeti. Dani kétségek között megy haza, és próbálja megemészteni a hallottakat. A szüleitől tudja, hogy ők zsidó származásúak, de ennél többet sosem sikerült kihúznia belőlük. Kérdéseivel egyedül marad, a szülei elzárkóznak a beszélgetéstől, sőt, a valódi, érzelmi alapú szülő-gyerek kapcsolattól is, miközben úgy tűnik, nagy gondot és figyelmet fordítanak Dani jövőjére. A kibeszélés lehetősége akkor teremtődik meg, amikor Dani ellátogat egy barátjához, akinek nagypapa a fociról kezd beszélgetni a gyerekekkel. Csakhogy amikor annyi idős volt, mint a fiúk, egész más volt csapatban létezni a pályán és a pályán kívül. Mert bár nemzeti és vallási szempontból ugyanúgy sokféle gyerekből tevődött össze egy csapat, mint ma, akkor megtörténhetett, hogy egyszer egy fiú váratlanul eltűnt.

A regény tele van kiragadható mondatokkal, izgalmas dramaturgiai pillanatokkal, így remek lehetőséget teremt a beszélgetésre otthon, sőt az iskolai közös feldolgozásra is – nemcsak a holokauszt kapcsán, hanem annak sokkal tágabb és összetettebb kontextusában is. Segíthet beszélgetni az emberek egymáshoz való viszonyáról és kapcsolódásáról, a felelősségről, az identitásról, a megbélyegzésről, a kirekesztésről és az empátiáról – a gyerekek nyelvén. (k)

Igaz Dóra: Egy fiú a csapatból, Pozsonyi Pagony, 2018, 144 oldal

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?