Megvan a Gorilla-hangfelvétel

Marián Kočner
Pozsony |

Előrelépés várható a Gorilla-botrány nyomozásában, a rendőrség ugyanis Marián Kočner széfjében megtalálta a Gorilla-iratok hanganyagát. Az érintettek jó ideig a hiányzó hangfelvételre hivatkozva vonták kétségbe a dokumentumban foglaltak hitelességét. A hatóságok nem cáfolták az értesülést.

 

A Denník N napilap rendőrségi forrásokra hivatkozva állítja, hogy a 70 millió eurós váltóhamisítás gyanúja miatt előzetes letartóztatásban levő Marián Kočner széfjében lapult a Gorilla-akta hangfelvétele.

A Gorilla-botrány 2011 decemberében bombaként robbant. A dokumentum a Penta pénzügyi csoport vezetője, Jaroslav Haščák egyezkedését írja le a 2005–2006-os politikai elit jelentős részével. Haščáknak a pozsonyi Vazov utcai lakásban szervezett találkozóit a titkosszolgálat lehallgatta. A Gorilla-akta e találkozókat rögzíti, amelyeken a Penta vezetője a Smer, az SDKÚ, a KDH, az MKP és az ANO számára előnyös üzletekről, állami cégek privatizációjáról, pártok finanszírozásáról, illetve miniszterek és állami hivatalnokok korrumpálásáról. A dokumentum alapján a lakásban Robert Fico is több alkalommal megfordult, bár erre a kérdésre a háromszoros kormányfő a botrány kirobbanása óta nem adott egyenes választ. Fico folyamatosan azt állította, hogy a Gorilla a második Dzurinda-kormány botránya. Ugyanakkor Robert Fico kormányai egyáltalán nem járultak hozzá ahhoz, hogy Szlovákia történetének egyik legnagyobb politikai botrányát kivizsgálják. Az ügy felderítésére kialakított speciális nyomozócsoport vezetője, Marek Gajdoš 2016-ban átadta az ügy aktáit, és kilépett a rendőrségtől. Állítása szerint azért, mert felettese, Tibor Gašpar (Smer) volt országos rendőrfőkapitány és Dušan Kováčik speciális ügyész folyamatosan megnehezítette munkáját. A nyomozó a vizsgálat eredményeire hivatkozva 2017-ben úgy fogalmazott, hogy a dokumentumban foglaltak beigazolódni látszanak.

 

A hangfelvételre a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) októberi razziája során bukkant a rendőrség, amely Kočner egyik széfjében egy pendrive-on lapult. Az értesülést a speciális ügyészség nem cáfolta, a hangfelvétel felbukkanását viszont egyelőre nem kommentálják. Eddig számos érintett politikus és a Penta a hiányzó hangfelvételre hivatkozva vonta kétségbe a Gorilla-dokumentumok hitelességét. A Penta többször cáfolta azt is, hogy a csoport közeli kapcsolatban állna Marián Kočnerrel. Ugyanakkor a csoport portfóliójába tartozó Privatbanka rendszeresen felbukkan a Kočnerrel kapcsolatos botrányoknál. Volt példa arra is, hogy nem jelentette a vállalkozó vitatott pénzügyi tranzakcióit.

Az egyelőre nem világos, hogyan került Marian Kočner vállalkozóhoz a Gorilla-dokumentum hangfelvétele. Minden valószínűség szerint a titkosszolgálat egyik korábbi vezetője, Ľubomír Árpáš adta el Vele szemben emiatt vizsgálat is indult, melyet mind a mai napig nem zárt le a rendőrség.

Ugyanakkor Kočner közismert arról, hogy gyűjtötte a kompromittáló információkat, és később üzletelt velük. Nem egyszer nyilvánosan több ezer eurót kínált aktív politikusokkal, mint például Daniel Lipšiccel kapcsolatos kompromittáló információkért. Kočner újságírókat is megfigyeltetett, letartóztatása előtt nem sokkal saját honlapot indított azzal a céllal, hogy a számára kellemetlen újságírókat lejárassa. Az sem kizárt, hogy a Gorilla hangfelvétellel is zsarolt valakit. (ie, Denník N)

Lapunk kiadója a Penta befektetési csoport tagja.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?