Fico: Az államot a törvény irányítja, nem az aktivisták

Robert Fico
Pozsony |

Az államban a tempót nem diktálhatják az aktivisták, jelentette ki kedden Robert Fico, a Smer-SD elnöke, hozzátéve: mindenkinek, aki megsérti a törvényt, vállalnia kell a felelősséget. Arról, hogy az előzetes letartóztatásról szóló bírósági döntés arányos volt-e, nem nyilvánított véleményt. Jaromír Čižnár főügyész időközben már utasítást adott arra, hogy az aktivistákat engedjék el a vizsgálati fogságból.

 

„Talán olyan kifejezést fogok most használni, amiért bírálni fognak, de már mindannyian be vagyunk sz… ezektől az aktivistáktól, elég már ebből.

Ebben az államban működniük kell a törvényeknek, nem az aktivisták fogják diktálni a tempót” – jelentette ki a volt kormányfő a Greenpeace Szlovákia letartóztatott aktivistáinak ügyével kapcsolatban.

„Kérdem én, ki törődik a bányászokkal? Megkérdezte valaki, hogy tulajdonképpen mi történt, hogy emiatt a rendkívüli eset miatt néhány órára le kellett állítani a bánya üzemeltetését? Isten tudja, hogy milyen következménye lett volna ennek az egésznek a bányára nézve, ha tovább folytatták volna” – mondta Fico, aki egyben feltette a kérdést, vajon az aktivisták megsérthetik-e a törvényt.

 

A bírósági döntést nem akarta kommentálni. „Mindenkit, aki megsérti a törvényt, azonos mértékben kell felelősségre vonni. Felejtsük el, hogy az aktivisták fogják irányítani ezt az államot. Ezt az államot a törvénynek kell irányítania” – zárta Fico.

A Privigyei Járási Bíróság vasárnap (december 2.) tizenkét Greenpeace-aktivista előzetes letartóztatása mellett döntött egy november 28-ai tiltakozó akcióval összefüggésben, melyet a nyitranováki (Nováky) bánya területén vittek véghez. Az aktivisták ellen közhasznú berendezés üzemeltetésének veszélyeztetése és rongálása miatt indult büntetőeljárás. A bíró szerint az előzetes letartóztatásra azért van szükség, mert félő, hogy az érintettek további bűncselekményeket követnének el. A bíróság döntése ellen minden gyanúsított fellebbezett.

A döntést az ellenzék és Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő is elítélte. Jaromír Čižnár főügyész az ügyirat áttanulmányozása után kedden kijelentette, hogy az aktivistákat jogtalanul tartóztatták le, és utasítást adott az azonnali szabadon bocsátásukra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?