Közösségi kertet hoznának létre a Timóteus-ház udvarán

Timóteus-ház
Komárom |

Közösségi kertet szeretnének létrehozni aktivisták a református egyház által alapított idősek otthona, a Timóteus-ház udvarán.

A környezetvédelem és a környezettudatos életmód népszerűsítése céljából nemrég megalakult KompAkt csoport a Timoteus nonprofit szervezet közreműködésével az Általános Hitelbank Alapítványánál pályázott. Második élet – Druhý život elnevezésű projektje közel 400 nevezés közül került be azon 64 pályázat közé, amelyre szavazni lehet. Megyénként 4 pályázat részesül legfeljebb 5000 eurónyi támogatásban, azon tervezet támogatási összegét pedig, amelyik az egyes megyékben a legtöbb szavazatot kapja, duplájára emelik.

A Timóteus-házat tavaly májusban nyitották meg, és Alzheimer-kórban, szklerózisban, demenciában szenvedő időseket is fogad. A KompAkt nonprofit szervezet egy 50 négyzetméteres közösségi kertet szeretne kialakítani az idősek otthonának udvarán, ami a maga nemében úttörő lenne a régióban. A kert lehetőséget nyújtana az idős emberek számára az aktív kikapcsolódásra, kertészkedésre, a testi-szellemi feltöltődésre, egyben generációk találkozóhelyéül is szolgálna. Szegi Aranka, a KompAkt aktivistája elmondta, céljuk, hogy a mintakertet óvodások, iskolások is látogassák, ahol a gyerekek egyrészt együtt lehetnek az idős emberekkel, másrészt környezettudatos nevelésben is részesülnének. A kertet környezetbarát módon, permakultúra rendszerben szeretnék kiépíteni. Ennek lényege a lehető legtermészetesebb gazdálkodás, kizárva a természetre káros növényvédő szerek, műtrágyák használatát, a kártevőket természetes ellenségeikkel irtják, esővízzel öntöznek, komposztálnak stb. Egy ilyen kert célja a fenntartható, harmonikus életközösség kialakítása és egészséges gyümölcsök, zöldségek, fűszernövények termesztése.

Az Általános Hitelbank Alapítványa idén 200 ezer eurót oszt szét és Szlovákiai szerte összesen 32 közösségi projektet támogat. Szavazni december 9-ig lehet a www.nadaciavub.sk/komunitne-granty linken. Egy telefonszámról csupán egy szavazat adható le.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?