Az új Ford Focus kényelemmel és új fényszórókkal hódít

Ford Focus

A felújított változat számos, jól működő vezetést elősegítő rendszert tartalmaz, a futómű pedig hab a tortán.

A vadonatúj Focust a szlovákiai bemutató során is vezettük, s már akkor nagyon jó benyomást keltett. Az egyhetes tesztelés csak igazolta, hogy a Focus joggal sorolandó a piacon kapható legkényelmesebb hatchback járgányai közé. 

Az autó tetőtől talpig megváltozott, kicsit köpcösebb lett és tágasabb is – az utastérben valóban érezni a változásokat. Mint ahogy arról korábban írtam, nem biztos, hogy az átalakított utastér mindenkinek fog tetszeni, nekem viszont nagyon bejött. Azt viszont el tudom képzelni, hogy a korábbi Focus-tulajdonosok jelentős része elcsodálkozik, miután beleül az új generációba. Mindezek ellenére a vezérlőgombok és az elemek többsége ismert, Fordtól megszokott minőséget képvisel. 

Új rendszerek 

Már a Focusban is megjelent a head-up kijelző, amely kihúzódó üveglapra vetíti a szükséges információkat, minek köszönhetően csak akkor kell a műszerfalra nézniük, ha le akarják ellenőrizni a fogyasztást. Az átdolgozott Sync 3 multimédia rendszer is megfelelően működik. Végre már a navigáció is gyors, megbízható és pontos. Csupán az zavart, hogy miután egy kis szünet után ismételten visszaültem az autóba és bestartoltam, aránylag sokáig tartott a navigációnak, míg beolvasta a korábban betáplált adatokat. Az újraolvasásra egyszerűen túl sokat kell várni, még szerencse, hogy hosszabb utakon, amikor a navigációt is használom, nem szoktam gyakran megállni és kikapcsolni a motort. 

Az utazás viszont rendkívül kényelmes az új Focusban, ami elsősorban a jól beállított futóműnek köszönhető. A kényelmes ülésekkel kombinálva az új Focus aztán olyan autó, amivel hosszú utakat szeretnének megtenni, a 375 literes csomagtér is azért ezt-azt elnyel. 

Amit meg kellett szoknom a tesztelt modellben, azok az abszolút érzékeny fékek voltak. A legminimálisabb taposásra is agresszívan reagáltak. Persze nagyobb gond annál, hogy túlzottan érzékenyek a fék, ne legyen egy autóban, egy kicsit azért szokni kell a fékpedállal való együttműködést. 

Érdekes

Műszaki adatok

Hengerűrtartalom 999 cm3

Teljesítmény 92 kW/125 LE 6000 fordulatnál

Forgatónyomaték 170 Nm/1400–4500 fordulatnál

Gyorsulás (0–100 km/ó) 10 mp

Fogyasztás városban 6 l/100 km

Fogyasztás városon kívül 4,5 l/100 km

Kombinált fogyasztás 5,1 l/100 km

Hossz./Szélesség/Magasság (mm) 4378/1979/1825

A modell akciós alapára 14 990 euró

A tesztelt modell ára 19 290 euró 

Megbízható motor 

A tesztelt modellben az ismert egyliteres, háromhengeres Ecoboost erőforrás volt 92 kW és 125 lóerő teljesítményre igazítva, a motor hatgangos manuális váltóval volt kombinálva. Én személy szerint rajongok a Ford Ecoboost motorjai iránt, nagyon jó tulajdonságokkal, fogyasztási értékekkel rendelkeznek. Ez a változat is eléggé dinamikus volt, a fogyasztás egy hét alatt 6,5 liter volt 100 kilométeren, ami nagyon jó mutató. 

A vezetést elősegítő rendszerek közül kiemelném az adaptív sebességtartót (tempomat), amely sajnos ellentmondásos reakciókat váltott ki bennem. Egyrészt az egyik legjobban működő adaptív sebességtartóról van szó, tökéletesen lassít az előttünk haladó autó sebességére, majd ha kitérünk előle, folyamatosan gyorsít fel az eredetileg betáplált sebességre. Előfordulhat viszont, hogy autópályán, egy kamion előzésénél a rendszer vagy túl közelinek véli felfedezni a kamiont, vagy leolvassa a hátuljára kiragasztott sebességkorlátozásról szóló matricát, s váratlanul lelassít az ott szereplő sebességre. A másik érdekesség – amelynek eltávolításán viszont már nagy erőbevetéssel dolgoznak a Fordban –, hogy a rendszer valamilyen okból kifolyólag azt gondolja, hogy nálunk lakott területen 60 km/órás a megengedett sebesség, így nagyon gyakran ennyit mutat a rendszer. 

Mindent megvilágít 

Óriási pluszpont jár az adaptív fényszórókért. Azon túl, hogy a távolsági lámpák nem vakítják meg a szembe jövő sofőrt, nemcsak az utat, hanem az út szélét is nagyon jól megvilágítják. Ráadásul, a navigációnak, a térképekről szerzett információknak köszönhetően az autó előre tudja, milyen kanyar következik, s a lámpát még azelőtt elfordítja, hogy elmozdítanánk a volánt. És tényleg, a fények igazán tökéletesen világítják be a kanyarokat ám a körforgalmakat is, ilyen lámpákat én még egyetlen autóban sem láttam. Valóban olyan megoldásról van szó, amely reálisan hozzájárul a biztonság növeléséhez. 

Az új Focus több az új dizájnnál és átdolgozott utastérnél. A megbízható Ecoboost erőforrásokkal és olyan, vezetőt segítő rendszerekkel érkezett, amelyeknek valóban gyakorlati hasznát veszi a sofőr. Mindehhez párosulnak a menettulajdonságok és a kényelem, minek köszönhetően az új Focus egy olyan autó, amely megér egy misét. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?