Felmérés: a koalíció elveszítené többségét

parlament illusztráció
Pozsony |

Ha november végén tartották volna a parlamenti választást, akkor a Smer nyert volna 23,4 százalékkal – derül ki az AKO ügynökség aktuális felméréséből. A második legerősebb párt az ellenzéki SaS lenne közel 16 százalékkal.

A parlamentbe a közvélemény-kutatás szerint összesen kilenc párt jutna be, s kiderül az is, hogy míg a jelenlegi koalíció elveszítené többségét, addig a legerősebb ellenzéki párt elnökének, Richard Sulíknak hat párti koalícióra lenne szüksége a többséghez. Az SaS elnökének pedig vannak kormányalakítási szándékai, hiszen a párt múlt heti közgyűlésén bejelentette, a következő parlamenti választások után a Smert akarja váltani a kormányban. A november végi felmérés szerint az OĽaNO-val, a Sme rodinával, a KDH-val és a Progresszív Szlovákiával együtt összesen 73 mandátumuk lenne, így a parlamenti 76 szavazatos többséghez már csak három képviselő kellene. Ha koalícióba akarna lépni, még egy hatodik pártot kellene találnia.

A jelenlegi, Smer, SNS és Híd alkotta koalíciónak a felmérés szerint már csak 62 képviselője lenne a parlamentben, 15 képviselőt szerezne Marián Kotleba pártja, a ĽSNS, amely a november eleji 7,8 százalékos eredményhez képest erősödött az aktuális 9,2 százalékos támogatottságra.

Érdekes

Pártpreferenciák

Smer  23,4 %

SaS   15,9 %

Sme rodina  10 %

SNS 9,3 %

ĽSNS   9,2%

OĽaNO  7,7%

KDH  6,7%

Híd    5,7%

Progresszív Szlovákia     5,3%

Spolu 3,2%

MKP 2,4%

Forrás: AKO

A pártok preferenciái az utóbbi hónapokban többé-kevésbé stabilnak bizonyulnak. Egyre inkább valószínűsíthető, hogy a jelenleg még parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia a következő választásokon túllépi a parlamentbe jutáshoz szükséges öt százalékos küszöböt, hiszen az utóbbi felmérésekben nemcsak az AKO mérte öt százalék felett a mozgalmat, hanem a Focus közvélemény-kutató ügynökség is. Az öt százalék határán mozog a másik parlamenten kívüli párt, a Miroslav Beblavý vezette Spolu, amelynek az AKO ugyan 3,2 százalékot mért, ám a Focus ügynökségnél öt százalék feletti eredményt produkált.

A Híd is és az MKP is valamivel rontottak az AKO korábbi felméréshez képest, ami viszont nem változott, az az, hogy míg Bugár Béla pártja 5,7 százalékkal bejutna a parlamentbe, addig a Menyhárt József vezette MKP 2,4 százalékos eredménnyel nem.  Egyébként a válaszadók 11,7 százaléka azt nyilatkozta, hogy nem venne részt a parlamenti választásokon, 16,1 százalékuk még nem döntötte el, kinek adná le szavazatát. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?