Fico: A migrációs paktum elutasítása és Lajčák maradása is stratégiai érdek

Robert Fico
Pozsony |

A Smer-SD stratégiai érdeke, hogy Szlovákia minden kétséget kizáróan utasítsa el a migrációs paktumot. A másik stratégiai érdeke az, hogy Miroslav Lajčák (Smer-SD-jelölt) világszínvonalú diplomataként külügyminiszter maradjon. Ezt Robert Fico, a Smer-SD elnöke jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján, hozzátéve: technikailag a kormánynak kell megoldania, hogy mindkét stratégiai cél teljesüljön.

 

„Ha felvetődött, hogy a marrákesi részvételünk a globális paktummal való egyetértést jelentheti, miről beszélünk, ha 90 képviselő megállapította, hogy ez a dokumentum veszélyes ránk nézve? Elvárom, hogy a kormány olyan megoldást találjon, amely összhangban áll a parlament által adott felhatalmazással. Ugyanakkor azt is kívánom, hogy olyan megoldás szülessen, amelynek köszönhetően senki nem fogja fontolgatni a változást a külügyi tárca élén. Én azt kívánom, hogy Lajčák maradjon a miniszter” – hangsúlyozta Fico.

A pártelnök annak örülne a legjobban, ha Szlovákiából senki sem utazna Marrákesbe. Nem zárta ki, hogy írásban küldenénk el a kifogásainkat. Megismételte: olyan megoldást kell találni, amely lehetővé teszi, hogy elutasítsuk a paktumot, ugyanakkor Lajčák is a helyén maradhasson.

 

A volt kormányfő ismételten veszélyesnek titulálta a globális keretegyezményt, mert ez szerinte kimondja, hogy a migráció, függetlenül attól, hogy legális-e vagy sem, jó dolog. Fico elismerte, hogy jogilag nem kötelező érvényű dokumentumról van szó, de úgy véli, ennek alapján a nagyobb országok arra fogják kényszeríteni a kisebbeket, hogy szembemenjenek a nemzeti érdekeikkel. „Nem létezik semmiféle emberi jog a gazdasági migrációra. Az Európába irányuló migráció terrorizmust hozott, veszélyezteti a biztonságot, valamint Európa vallási, kulturális és történelmi gyökereit” – véli Fico, aki ugyanakkor tiszteletben tartja Lajčák álláspontját is, és tisztában van vele, hogy ő volt az ENSZ Közgyűlésének elnöke, amikor célegyenesbe kerültek a dokumentumról szóló tárgyalások. „Nem került viszont olyan közel a migrációhoz, mint mi. Azt kívánom, hogy Szlovákia ne kövessen el hibát, és csatlakozzon azokhoz az országokhoz, amelyek elutasítják ezt a paktumot. És azt is kívánom, hogy (Lajčák) miniszter maradjon. Arra fogom biztatni a kormányt, hogy olyan megoldást találjon, ami ezt garantálja” – mondta Fico.

Andrej Danko SNS-elnök csütörtökön kijelentette: a Smer-SD elnökének tisztáznia kellene a helyzetet Lajčákkal, főleg ami a miniszter kijelentéseit illeti. Fico ezt nem akarta kommentálni. „Vén politikai csataló vagyok, soha nem fognak rávenni, hogy ilyen kérdésre válaszoljak. Tiszteletben tartom a pártvezetőket és a véleményüket. Számomra viszont az a fontos, hogy működjön a kormánykoalíció, és az működik” – szögezte le. 

Arra a kérdésre, hogy nem akarja-e átvenni Lajčák helyét a külügyi tárca élén, Fico azt válaszolta, neki ahhoz fűződik abszolút érdeke, hogy Lajčák a helyén maradjon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?