Danko: Tartsuk tiszteletben a parlament döntését a migrációs paktumról

Andrej Danko
Pozsony |

Andrej Danko házelnök és az SNS elnöke a parlament nevében felszólított mindenkit, hogy tartsa tiszteletben a képviselők döntését, akik csütörtökön elfogadták a migrációról szóló globális ENSZ-megállapodással kapcsolatos határozatot.

Eszerint a kormánynak el kellene utasítania a migrációs paktumot. Danko hozzátette: a határozat ugyan nem tiltja Szlovákia részvételét a marrákesi konferencián, de bízik benne, hogy Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő betartja a szavát, és senki sem fogja Szlovákiát képviselni Marrákesben. Robert Ficótól, a Smer-SD elnökétől Danko azt kéri, hogy tisztázza a helyzetet Miroslav Lajčák (Smer-SD-jelölt) külügyminiszterrel.

 

„A nemzeti tanács határozata világos üzenet: Szlovákia nem akarja elkötelezni magát a paktummal. Bízom benne, hogy a miniszterelnök betartja a szavát, és a szlovák nagykövetség semelyik hivatalnoka, sőt még egy takarítónő sem fog részt venni a marrákesi konferencián. Meggyőződésem, hogy senki sem lesz ott Szlovákiából” – jelentette ki Danko csütörtöki sajtótájékoztatóján a parlamentben. Miroslav Lajčák külügyminisztertől azt várja, hogy visszatér a diplomatikus szóhasználathoz, és a kormány tagjaként tiszteletben tartja a parlament határozatát. „Egy parlamentáris demokráciában senki sem engedheti meg magának, hogy megkérdőjelezze a parlament döntését” – hangsúlyozta Danko, hozzátéve: 90 képviselő támogatta szavazatával a határozatot, tehát nem csak az SNS véleményéről van szó.

Arra a kérdésre, hogy sajnálná-e, ha Lajčák távozna a kormányból, Danko azt válaszolta, hogy neki az ügy fontos, és nem foglalkozik azzal, hogy Lajčák, vagy valaki más-e a miniszter. Az információt, hogy Lajčák lemondása esetén Robert Fico, a Smer-SD elnöke venné át a helyét a külügyi tárca élén, Danko nem kommentálta. „Ez a Smer-SD ügye” – tette hozzá. Egy esetleges rendkívüli parlamenti ülést, amelyen az ellenzék megpróbálná leváltani hivatalából Lajčákot, az SNS nem támogatna.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?