Pellegrini: Szlovákia felkészült az ukrajnai fejleményekre

saková pellegrini gajdoš

Szlovákiát egyelőre nem fenyegeti veszély az ukrajnai helyzet miatt, de készen áll arra, hogy intézkedjen – árulta el Peter Pellegrini kormányfő (Smer-SD) a Nemzeti Biztonsági Elemzőközpont rendkívüli ülése után. Bejelentette, hogy Szlovákia kettes fokozatú készültségben marad. Több lehetséges forgatókönyvet is átvettek, például az illegális határátkelés rizikóját.

„Biztosítani szeretném, hogy minden biztonsági szerv és egység készen áll arra, hogy cselekedjen, ha az ukrajnai helyzet fokozódna. Bízunk benne, hogy diplomatikai megoldás fog születni, de minden eshetőségre fel kell készülnünk" – mondta a kormányfő. A központ az energetikai biztonságról is tárgyalt. A kormányfő ezzel kapcsolatban elmondta, hogy különösen a téli hónapokban lesz nehéz biztosítani Ukrajna gázellátását a fordított áramlási rendszerrel.

Peter Gajdoš védelmi miniszter (SNS) arról tájékoztatott, hogy az éjszakai órákban sor került a válságstáb ellenőrzésére, amely jelenleg a védelmi minisztérium államtitkárának a felügyelete alatt ülésezik. Az ukrajnai helyzetet a katonai hírszerzés is figyeli. Pellegrini elmondása szerint a tárgyaláson a karácsonyi és újévi időszakkal kapcsolatos veszélyekről is szó volt.

A kormányfő az Oroszországot sújtó szankciókról is beszélt. Elmondta, hogy bár szerinte a szankciókkal nem teljesen azt érték el, amit szerettek volna, Szlovákia elfogadja az EU döntéseit. Pellegrini nem kívánta kommentálni a tényt, hogy a parlament nem foglalkozik a biztonsági és a védelmi stratégia javaslataival. A kormányfő szerint az a lényeg, hogy a kormány készenlétben legyen.

„Személy szerint azt gondolom, hogy mindez csupán technikai kérdés. A kormány már elfogadta ezeket a javaslatokat, ezért érvényesek, akkor is, ha a parlament nem hagyta jóvá őket" – mondta Pellegrini, és hozzátette, hogy a kormány tudja, kik a szövetségesei, és hol érvényesítse a jogait és kötelességeit. Jelezte, hogy ehhez a problémához visszatérhetnek a migrációról szóló globális ENSZ-megegyezés kérdésének a lezárása után.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?