Kercsi incidens - Félszáz orosz állampolgárt nem engedtek be Ukrajnába

Kercsi incidens
Minszk/Kijev |

Csaknem ötven orosz állampolgárt nem engedtek be kedden Ukrajnába, így repülővel visszatértek Minszkbe - közölte a TASZSZ orosz hírügynökséggel Anton Bicskovszki, a fehérorosz határőrség szóvivője. A dél-ukrajnai Herszon megye állami közigazgatási vezetője pedig azt jelentette be, hogy korlátozzák az orosz állampolgárok belépését a krími határon lévő átkelőknél.

 

A fehérorosz határőrség szóvivője elmondta, hogy hétfőn három Kijev-Minszk járaton összesen 12 orosz állampolgár tért vissza a fehérorosz fővárosba, kedden pedig egy járaton 35.

Bicskovszki közlése szerint az ukrán fél nem tájékoztatta a fehérorosz határőrséget a határátlépés szabályaiban bekövetkezett semmilyen esetleges változásról. Hozzátette: azt nem tapasztalták, hogy az ukrajnai nemzetközi közúti és vasúti átkelőkön tömegesen visszafordítottak volna orosz állampolgárokat.

A szóvivő szerint egyelőre nem lehet egyértelmű következtetést levonni arra vonatkozóan, hogy miért tagadták meg az Ukrajnába történő belépést az érintettektől, akik egyszerű állampolgárok, férfiak, nők és gyerekek egyaránt vannak köztük.

Andrij Horgyejev, a dél-ukrajnai Herszon megye állami közigazgatásának vezetője kedden azt jelentette be, hogy korlátozzák az orosz állampolgárok belépését a krími határon lévő átkelőknél.

"A határállomásoknál jelenleg korlátozott átlépés van az orosz állampolgárok részére mindkét irányban. Az ukrán állampolgárokat mindkét irányban korlátozás nélkül átengedik" - idézte Horgyejevet az UNN hírügynökség.

Az intézkedés a Csaplinka, Kalancsak és Csonhar határátkelőkre vonatkozik.

Az ukrán parlament hétfő este fogadta el a tíz déli megyében a hadiállapot - az ukrán jogban a rendkívüli állapot egy fajtája - bevezetésére vonatkozó elnöki rendeletet, miután vasárnap a Kercsi-szorosban, a Krím félsziget partjaitól 13-14 tengeri mérföldre az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) határőrhajói tüzet nyitottak három kisebb ukrán hadihajóra, elfoglalták, majd Kercs kikötőjébe vontatták őket arra hivatkozva, hogy határsértést követtek el.  

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?