Luxusautó eladó. Adót is kell fizetni?

panaszkonyv

Szeretném eladni az autómat, amelyet alig egy évig használtam vállalkozás céljából. Sokat fogyaszt, nem megy olyan jól az üzlet, mint gondoltam, ezért kisebbre cserélném. Igaz, hogy az árából még adót is kell fizetnem?

Szeretném eladni az autómat, amelyet alig egy évig használtam vállalkozás céljából. Sokat fogyaszt, nem megy olyan jól az üzlet, mint gondoltam, ezért kisebbre cserélném. Igaz, hogy az árából még adót is kell fizetnem?

Jelige: Mercedes

Kérdésére Polgár Hajnalka, a Szlovákiai Magyar Közgazdásztársaság tagja válaszolt:

Az 595/2003-as számú, jövedelemadóról szóló törvény értelmében annak az ingó vagy ingatlan vagyonnak az eladásából származó jövedelem, amely üzleti, vállalkozói tevékenység vagyontárgyát képezi, de csak részben használták üzleti, vállalkozási célokra, és nem tartozik adómentesség alá, eladásakor csupán az üzleti célokra való használata arányában adóköteles (4. §, 5.). Továbbá adómentes jövedelemnek számít az ingóságok eladásából származó jövedelem, ha az adott ingóság nem képezte üzleti vagyon tárgyát, ideértve azokat az ingóságokat is, melyek az elmúlt öt évben vontak ki az üzleti vagyonból (9. §, 1. c).

Az ön kérdéséből nem világos, hogy az adott gépjárművet mint magánszemély (a forgalmi engedélyben az ön személyes adatai beírásával) vagy mint vállalkozó (a forgalmi engedélyben az ön vállalkozói adatainak beírásával) vásárolta-e. Az sem derült ki kérdéséből, hogy ön mint vállalkozó személy áfa- (általános forgalmi adó, DPH) fizető-e, vagy sem.

Ha a gépjárművet mint magánszemély tulajdonában lévő eszközt használta vállalkozási célokra, az eladáskor nem keletkezik adókötelezettsége.

A vállalkozásának vagyontárgyát képező gépjármű eladásakor azonban az eladásból származó jövedelem és a törvényben megszabott értékcsökkenési leírás leszámítása utáni maradványár különbözetéből jövedelemadót kell fizetnie.

Például ha vállalkozása az adott gépkocsit 14 400 euró nettó értékben vásárolta és sorolta be tárgyi eszközei közé, a 12 havi használata után (300 euró szorozva 12 hó) 3600 euró értékcsökkenési leírást érvényesíthetett, tehát a gépjármű maradványára 10 800 euró.

Ha ezt a gépkocsit 12 hónap után 13 000 euróért eladja, az eladásból származó adóköteles jövedelme (13 000–10 800) 2200 euró lesz. Ugyanakkor ha a gépjárművet az aktuális maradványárán adja el (a példában szereplő gépkocsi esetében ez 10 800 euró), nem keletkezik adóköteles jövedelme.

Áfafizető vállalkozó esetében az a vállalkozás vagyonát képző gépjármű, amelynek megvásárlásakor visszaigényelte az áfáját, eladás esetén a teljes vételár után áfaköteles.

A fenti példánál maradva: ha az adott gépkocsit (14 400 euró plusz 20 százalék áfa = 2880 euró) 17 280 euró vételáron vásárolta, akkor a tárgyi eszköz értékbesorolására ugyanúgy a fenti 14 400 euró összegben került sor, az áfát pedig a beszerzés után 2880 euró összegben igényelte vissza. Ebben az esetben a jövedelemadó szempontjai nem változnak, de az eladáskor két lehetőség van:

a) 13 000 euró plusz 20 százalék áfa, ami 15 600 euró vételárat eredményez; ebből 2200 euró jövedelemadó-köteles jövedelem, és 2600 euró a fizetendő áfa;

b) 10 800 euró plusz 20 százalék áfa, ami 15 600 euró vételárat eredményez; ebből nem keletkezik jövedelemadó-köteles jövedelem, de 2160 eurót kell befizetnie.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?