SHMÚ: Hideg levegő áramlik Szlovákia térségébe

hideg
Pozsony |

Hideg levegő áramlik keletről-északkeletről Szlovákia légterébe. A viharos szél és a havazás miatt kedd délelőtt a hőérzet Kassán -9, Garamfőn (Telgárt) pedig -14 Celsius-fok volt. Erről a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) tájékoztatott a közösségi hálón.

 

A meteorológusok beszámolója szerint Szlovákia jelenleg egy norvégiai központú anticiklon, és egy nagy kiterjedésű, alacsony légnyomású övezet között helyezkedik el. Ez utóbbi Ukrajna déli részére, a Balkánra és a Földközi-tenger középső részeire terjed ki.

„Éppen a mi területünk felett alakultak ki kedvező feltételek az északi, északkeleti szél felerősödéséhez. Az alacsonyabban fekvő területeken a legerősebben Délnyugat- és Délkelet-Szlovákiában fúj a szél, illetve részben a Felső-Garam mentén” – áll a SHMÚ bejegyzésében.

 

A kassai repülőtéren kedden 9:30-kor -0,5 fokos hőmérsékletet mértek, az északi szél pedig 59 km/órás átlagsebességgel fújt, ráadásul havazott is. Ilyen körülmények között a hőérzet -9,4 Celsius-foknak felel meg.

Garamfőn szintén havazott, a hőmérő higanyszála -4,1 Celsius-fokig süllyedt le, az északkeleti szél átlagsebessége pedig elérte az 53 km/órát. A hőérzet ez említett órában mindössze -13,9 fok volt.

Kedden 9:30 körül a legkellemesebb hőérzet Közép-Szlovákia déli részében volt, ahol 300 méter tengerszint feletti magasságig esett az eső, gyenge szél fújt, vagy szélcsend volt, a hőmérséklet pedig 3 Celsius-fok körül alakult.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?