Pellegrinit nyugtalanítják a Kijevből érkező információk

Kercsi incidens
Pozsony |

Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfőt nyugtalanítják azok az információk, amelyek hétfőn érkeztek Kijevből. Szerinte a politikai megnyilvánulások, melyekben olyan kifejezések szerepelnek, mint a szükségállapot, a teljes harckészültség, vagy a hadiállapot kihirdetése, nem csupán a nemzetközi közvéleményt töltik el aggodalommal, de Ukrajna közvetlen szomszédjaként Szlovákiát is. A miniszterelnök erről a közösségi oldalán közzétett, hétfői bejegyzésben írt.

 

„Őszintén kívánom - azt hiszem, minden szlovák állampolgár nevében -, hogy lecsillapodjon ez a kiélezett helyzet” – írta Pellegrini, hozzátéve: senki sem akar fegyveres konfliktust. „Diplomáciai szinten mindent meg kell tenni az európai béke megőrzéséért” – hangsúlyozta a kormányfő.

Az Azovi-tengeri incidensre vasárnap (11.25.) került sor. Az ukrán hadsereg parancsnokságának tájékoztatása szerint előre megtervezett hajómozgásról volt szó Odesszából Mariupolba. Az ukrán hajók november 23-án indultak útnak.

 

Az orosz álláspont szerint az ukrán hajók megsértették Oroszország tengeri határszakaszát, amikor megpróbáltak a Kercsi-szoroson keresztül áthajózni az Azovi-tengerre. Az ukrán hajók állítólag „veszélyes manővereket” hajtottak végre, és nem reagáltak az orosz hajók legénységétől érkező figyelmeztetésekre.

Az orosz fél, amely az incidenst a nemzetközi jog megsértésének tekinti, ezt követően tüzelni kezdett az ukrán hajókra. Ukrán források szerint az incidensben legalább hat ukrán katona megsebesült, kettő állapota súlyos.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?