Látványos változások előtt a szlovákiai ingatlanpiac

Pozsony |

Van jövője az ingatlanközvetítői szakmának? Hogyan alakulnak az ingatlanárak? Befolyásolják az árakat az új hitelfeltételek? Ezekre és ehhez hasonló kérdésekre kereste a választ a Szlovákiai Ingatlanügynökségek Nemzeti Szövetségének a napokban megrendezett szakkonferenciája.

„A Szlovákiai Ingatlanügynökségek Nemzeti Szövetsége, azon kívül, hogy fontos szerepet tölt be az ingatlanközvetítői szakma szabályozásában, az ingatlanpiac korrekt játékszabályainak a koordinálásában és betartásában, részt vesz az ezzel összefüggő törvények előkészítésében, és sokat tesz a külföldi ingatlanszövetségekkel folytatott kapcsolatépítésben is” – tájékoztatta lapunkat Szabó Zsolt, a Szlovákiai Ingatlanügynökségek Nemzeti Szövetségének (NARKS) magyarországi kapcsolatokért felelős elnökségi tagja.

Az utóbbi néhány évben jelentősen megnőtt az ingatlanvásárlási kedv Szlovákiában, elsősorban a történelmi mélyponton levő hitelkamatoknak és a gazdaság gyors fejlődésének köszönhetően.

Mindez az ingatlanárak jelentős emelkedését eredményezte. „Szlovákia európai viszonylatban is élen jár a lakosság eladósodottságában, a nyugat-európai országokhoz képest rendkívül magas a saját tulajdonban levő ingatlanok aránya a bérbe vehető ingatlanokhoz képest. Ma már azonban a bankok óvatosabbak, és felkészülhetünk a hitelkamatok fokozatos emelkedésére is. Manapság a jelzáloghitelek esetében a bankok a vételi ár maximum 90%-át finanszírozzák. Mindez nem fogja csökkenteni a mostani vásárlási kedvet, belátható időn belül főleg az új építésű lakásoknál nem várható csökkenés, az árak emelkedése viszont lassúbb lesz, mint az elmúlt időszakban” – nyilatkozta Ján Palenčár, a NARKS elnöke.

Palenčár szavait a pénzügyminisztérium mellett működő Pénzpolitikai Intézet elemzése is alátámasztja. Eszerint a szlovákiai háztartások eladósodásának növekedési üteme a leggyorsabb az egész Európai Unióban.

Míg tíz évvel ezelőtt a lakossági hitelek a bruttó hazai termék (GDP) 20%-át tették ki, ami a legalacsonyabb adat volt az EU-ban, az adóssághegy már 2016-ra a GDP 40%-ára ugrott.

A hitelezésen és az ingatlanok árán kívül azonban az ingatlanpiacnak több más kihívással is szembe kell néznie. Az informatika gyors fejlődése miatt már napjainkban is egyre több munkafolyamatot helyettesít a mesterséges intelligencia. Palenčár szerint ez érezhető az ingatlanközvetítői szakmában is, amit az elkövetkező években rengeteg változás fog kísérni. A virtuális valóság az ingatlanpiacon is egyre fontosabb eszköz, aminek segítségével egy még el nem készült ház is minden szegletében bejárható. A fejlesztések egy része az ingatlanközvetítői szolgáltatások kiváltását célozza. „Az emberi tényező azonban a jövőben is megmarad, fontos lesz a közvetítő személyének a szaktudása, hitelessége, megbízhatósága és az empátiája a tárgyalások során. Tehát ez a szakma nem szűnik meg, csupán átalakul” – mondta Palenčár. (mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?