A közösségi oldalon szervezik a takarítást Királyhelmecen

Királyhelmec
Királyhelmec |

Önkéntesek szedik össze holnap a szemetet a város kertövezetében.

 

A környezet megtisztításának ötletével Ivanega Boglárka királyhelmeci születésű humánökológus állt elő, miután azzal szembesült, hogy a Kis- és a Nagy-hegy környékén rengeteg helyen találhatók kisebb nagyobb illegális szemétlerakatok. A probléma kapcsán később az egyik közösségi oldalon felhívást tett közzé, melyben egyebek mellett leírta, hogy egyes társadalomtudósok – pl. Cialdini, Reno vagy Kallgren – már a múlt a 90-es években felfigyeltek arra, hogy tiszta környezetben sokkal kevesebbet szemetelnek az emberek, mint ahogyan az is igaz, hogy ha sok szemetet látunk a környezetünkben, akkor a szemetelést hajlamosak vagyunk normális, elfogadott magatartásként értelmezni. Boglárka a bejegyzésében több megoldási lehetőséget is kínált a kertövezetben tapasztalt problémára, melyek egyike az volt, hogy november 24-én szervezzenek önkéntes szemétszedést a Kis- és a Nagy-hegyen. A felhíváshoz mostanáig több mint 60-an csatlakoztak, ám a szimmpatizánsok száma folyamatosan növekszik. A kezdeményezést a város vezetése is támogatja, amely szemeteszsákokat és kesztyűket ad az akcióban résztvevőknek, és az összegyűjtött szemét elszállításáról is gondoskodik. A rendezvény részvevőit holnap reggel 9-kor az Ibrányi úti fűtőház előtti parkolóba várják.

 

Királyhelmecen egyébként az elmúlt években, állami támogatással több illegális szemétlerakatot számoltak fel, ám ezek jó része rendszeresen újratermelődik. 2015-ben a környezetvédelmi minisztériumtól erre a célra 47 ezer eurót kaptak. Eredetileg hét-nyolc ilyen lerakatot szerettek volna felszámolni, ám az elnyert pénz csupán három terület megtisztítására volt elég. Akkor a Vásártér utca melletti parcelláról, a Mély-árokból és a Kossuth utcából összesen 108 tonna apró építési hulladékot, 64 tonna háztartási szemetet és 4 tonna gumiabroncsot szedtek össze. Ezután újra a környezetvédelmi minisztáriumtól nyertek el 57 ezer euró hozzájárulást, amit a város 3 ezer eurós önrésszel egészített ki. Ebből a pénzből két nagyobb lerakat felszámolására futotta: a Tiszacsernő felé vezető út melletti szakaszon, valamint egy Perbenyiki utcai parcellán dolgozhattak. Később a közigazgatásilag Királyhelmechez tartozó Fejszésen lévő egyik lerakat felszámolásához kaptak hozzájárulást a belügyminisztériumtól. A 610 négyzetméteres területen összegyűlt kb. 212 tonna szemét eltüntetésére akkor 22 726 eurót fordíthattak.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?