Előkerültek az eltűnt akták

Gál Gábor
Pozsony |

Előkerültek a Marian Kočner vállalkozóval kapcsolatos Technopol Service ügy aktájának októberben eltűnt részei. A Pozsonyi I. Járásbíróság vezetőjét leváltják az eset miatt.

 

Gál Gábor (Híd) igazságügyi miniszter tájékoztatása szerint előkerült az a mintegy 300 oldalnyi ügyirat, melynek eltűnéséről októberben számolt be a tárcavezető. Az eltűntnek hitt iratok a kerületi és a járásbíróság között ingáztak, mivel 43 különböző ügyet érintenek. A dokumentumokhoz bírósági alkalmazottak, bírók de ügyvédek is hozzáférhettek, akik olyan egyéb perekben érintettek, melyek közvetve kapcsolódnak a Technopol-ügyhöz. Vélhetően a dokumentumokkal nem az előírásoknak megfelelően jártak el. Gál szerint, ha az ügy aktáinak ellenőrzésekor alaposabban járnak el, akkor megtalálták volna a hiányzó oldalakat. Az egyelőre nem világos, ki hibázott, ugyanakkor a miniszter kizárta a szándékosságot.

 

Kapcsolódó cikkünk

Rács mögött marad Kočner

A Technopol-ügy aktáit egyébként már korábban sikerült rekonstruálni a dokumentumokról készült fénymásolatok alapján. Gál elmondta azt is, hogy a történtek után leváltja a Pozsonyi I. Járásbíróság elnökét, Anna Kašajovát. „Eltérően vélekedünk az ügyről, és a történtek súlyosságáról is” – reagált a miniszter arra a kérdésre, hogyan fogadta a döntését a bíróság elnöke.

Gál kifogásolta, hogy a történtekről ő és a kerületi bíróság elnöke is a sajtóból értesült, nem pedig Kašajovától. Ráadásul a mintegy 300 oldalnyi ügyirat már augusztusban hiányzott. A járásbíróság új vezetőjét versenypályázaton választja ki a tárca, ideiglenesen Kašajová helyettese veszi át a bíróság irányítását, Kašajová pedig napokon belül távozik.

A Technopol-ügyben az előzetes letartóztatásban levő Marian Kočner is érintett, a nagyvállalkozóhoz közeli üzletemberekből álló csoport törvénytelenül szerezte meg a cég részvényeit, s kisajátították 20 millió euró értékű vagyonát.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?