Az oktatási tárca visszavonná a jogosulatlanul szerzett titulusokat

Lubyová
Pozsony |

Az Oktatási, Tudományos, Kutatási és Sportminisztérium indítványozza a felsőoktatási törvény módosítását, melynek értelmében visszavonható lesz a jogosulatlanul szerzett egyetemi cím, hasonlóképpen, mint Csehországban. Ezt pénteki sajtótájékoztatóján jelentette be Martina Lubyová (SNS-jelölt) oktatási miniszter, hozzátéve, hogy a törvényjavaslatot az oktatási tárca a jövő hét folyamán bocsátja tárcaközi egyeztetésre.

 

„Az egyetemi oktatás színvonaláért, beleértve a záródolgozatok védési eljárását is, az egyetemek felelnek, és az egyetemek fognak felelni a törvény elfogadása után is” – jelentette ki a miniszter, hangsúlyozva, hogy az oktatási tárcának nem áll szándékában beavatkozni az egyetemek tevékenységébe. Szerinte ugyanakkor meg kell akadályozni, hogy az akadémiai közeg vagy a tudományos fokozatok a politikai küzdelem tárgyaivá váljanak. „Megérett az idő arra, hogy lehetővé tegyük az egyetemi címek megvonását, ugyanakkor lefektessünk általánosan kötelező érvényű jogszabályokat is, jogi biztonságot nyújtva ezáltal a felsősfokú végzettséggel rendelkező személyek számára” – mondta Lubyová.

A törvénymódosítás célja a felsőoktatás területén lévő jogi vákuum kitöltése.

„Szeretnénk emelni az oktatás és a záródolgozatok elkészítésének színvonalát is a megelőzés által” – tette hozzá a tárcavezető.

 

A titulus megvonásának több oka is lehet majd. A felsőfokú végzettséggel rendelkező személy elveszítheti az egyetemi címét, ha jogerősen elítélik zsarolás, szerzői jogok vagy ipari tulajdonjog megsértése, illetve korrupció miatt. További indok lehet a titulus visszavonására, ha az adott záródolgozatot egy másik személy készíti el.

Lubyová elmondása szerint a törvénynek bizonyos szempontból visszaható hatálya is lenne. Amennyiben kiderülne, hogy az első felsőfokú képzettségi szinten történt jogsértés, az illető akkor is automatikusan elveszítené a titulusát.

A miniszter emlékeztetett, hogy az egyedüli intézmény, amely jelenleg jogerősen megállapíthatja a szerzői jogok megsértését, a bíróság. „A szerzői jogok megsértését nincs jogában megállapítani sem a minisztériumnak, sem az egyetemeknek, sem semmilyen bizottságnak” – tette hozzá Lubyová, aki ugyanakkor üdvözölte annak a bizottságnak a létrehozását a Besztercebányai Bél Mátyás Egyetemen, amelynek feladata megvizsgálni a kisdoktori munkákkal kapcsolatos védési eljárásokat.

A törvénymódosítás a miniszter szerint 2019 első felében léphet érvénybe.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?