Félmeztelen férfiak a pályán

iran

A futballhívek az elmúlt néhány napot – jobb híján – a Nemzetek Ligája nevű hozományvadász sorozattal vészelték át.

E sorok szerzője nem fanyalodott rá erre az olcsó pótszerre, ezért a párhuzamosan zajló eseményekre is maradt ideje. Múlt csütörtökön barátságos mérkőzésen Irán 1:0-ra megverte Trinidad és Tobagót. Első blikkre nem az a meccs, amire felkapja a fejét a közép-kelet-európai neurotikus drukker. A helyszín a százezer férőhelyes Azadi-stadion volt Teheránban. Rendkívülivé az tette a meccset, hogy csak férfiak szurkolhattak a stadionban. 

Valójában nem is annyira rendkívüli a helyzet, hiszen Iránban 39 éve tilos nőknek meccsre járni. Egyebek mellett erre hívták fel a figyelmet az iráni labdarúgó-válogatott női szurkolói nyáron az oroszországi vb-n. Mivel Iránban a nőknek törvény tiltja, hogy élőben megnézzenek egy mérkőzést, ezért kihasználták a lehetőséget, és Szentpéterváron a Marokkó elleni csoportmeccsen transzparenseken hívták fel a figyelmet a diszkriminációra. A politikai üzenetek megjelenítésére általában érzékenyen reagáló FIFA ez alkalommal engedélyezte a demonstrációt. A „Legyen vége a kitiltásnak!” felirattal tiltakozó iráni nő képe bejárta a világsajtót.

Néhány hete még úgy tűnt, Iránban a nők, majdnem negyven év után, bejutnak a stadionokba. A Perszepolisz–Kashima Ázsiai Bajnokok Ligája-meccsre (végeredmény 0–0, továbbjutó a Kashima) ötszáz nőt engedtek be. A helyi reformpárti lapok és Gianni Infantino, a FIFA elnöke egyaránt lelkendezett, áttörésről, mérföldkőről beszéltek. A tényleges áttörés azonban már októberben megtörtént, amikor a FIFA és a női drukkerek kérvényt nyújtott be az Iráni Labdarúgó-szövetségnek, hogy vessen véget a nőket sújtó tilalomnak. A Bolívia elleni barátságos mérkőzést – szigorúan elkülönítve – száz nő nézhette meg. Ilyen előzmények után megalapozottnak látszott az óvatos optimizmus, azonban az ország vallási vezetői keresztülhúzták a női drukkerek számításait. Továbbra is bűnös dolognak tartják Iránban, ha a nők félmeztelen férfiakat látnak a pályán rohangálni.

A múlt csütörtöki meccs, amelyre csak férfiak válthattak belépőt, a bizonytalan nyitási kísérlet után visszalépés: az iráni nők egyelőre stadionon kívül maradnak. Az optimisták szerint nemzetközi nyomásgyakorlással a 2022-es katari vb-re megváltozhat az iráni női szurkolók helyzete.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?