Gál Gábor: aránytalanul hosszú idő után zárult le Zsák Malina Hedvig ügye

Zsák Malina Hedvig

Gál Gábor (Most-Híd) igazságügy-minisztert örömmel tölti el, hogy lezárult Zsák Malina Hedvig ügye. Hozzátette: a nyomozás kezdete óta eltelt tizenkét évet aránytalanul hosszú időnek tartja. Erről egy csütörtöki sajtókonferencián beszélt, arra reagálva, hogy a magyar hatóságok lezárták az ügyben indított nyomozást.

Gál szerint akkor kellett volna az ügy végére járni, amikor még élő volt. „Mire jó az igazságszolgáltatás, ha csak x év után jutunk hozzá. Az igazságügyi tárca legfontosabb feladata a vezetésem alatt az, hogy képesek legyünk meggyorsítani az eljárásokat” – tette hozzá. Gál úgy látja, még ma is sok lehetőség kínálkozik az obstrukcióra és az igazságszolgáltatás akadályozására, ezeknek azonban véleménye szerint a 21. században már nincs helyük. Ezzel összefüggésben megemlítette a bíróságok digitalizálását. Hozzáfűzte: gyakran egyéni mulasztás okozza, hogy az igazságszolgáltatás nem elég gyors.

„Zsák Malina Hedviget valaki bántalmazta, az állami szervek feladata lett volna kivizsgálni az ügyet. A felfogásuk ezzel éppen ellentétes volt”

– mondta Gál. Hozzátette: az érintettek közül néhányan már megbánást tanúsítottak amiatt, hogy az ügyet akkoriban másként ítélték meg. A köztisztviselők és az újságírók egy része szerinte „szakmaiatlan” támadásokat indított a nő ellen.

„Az idő megmutatta, hogy az igazság máshol is lehet. Nagyon szeretném, ha ebből az esetből mindannyian tanulnánk”

– mondta.

Kapcsolódó cikkünk

A Győr-Moson-Sopron megyei főügyész csütörtökön arról tájékoztatott, hogy a Győri Járási és Nyomozó Ügyészség bizonyítékok hiányában megszüntette Zsák Malina Hedvig ellen a nyomozást és ezzel a büntetőeljárást, amelyet a szlovák hatóságok indítottak hamis tanúzás és más bűncselekmények miatt. Az ügyet a magyar hatóságok 2016-ban vették át a szlovák féltől.

Zsák Malina Hedvig ügye 2006 augusztusától húzódik, ekkor tett bejelentést a rendőrségen, miszerint Nyitrán megtámadta őt két férfi, amiért magyarul beszélt. Az ügyben indított rendőrségi nyomozást egy hónapon belül lezárták azzal, hogy nem történt bűncselekmény, és a Konstantin Filozófus Egyetem akkori hallgatója az egész támadást csak kitalálta. 2007 májusától hamis tanúzás és hamis eskütétel miatt folyt eljárás ellene.

A Főügyészség ügyésze 2014. április 2-án emelt vádat Zsák Malina Hedvig ellen. A Nyitrai Járásbíróság elutasította a vádat a védelemhez való jog megsértése miatt. A Főügyészségnek a bíróság szerint biztosítania kellett volna a vádirat magyar fordítását. Zsák Malina Hedvignek ehhez joga volt, mivel 2013 óta magyar állampolgár. Az ügyészség ezt elutasította. Végül a Nyitrai Kerületi Bíróság az ügyészségnek adott igazat, és 2015 februárjában visszautalta az ügyet a járási bíróságnak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?