60 ezer euróba kerül Jakešnak 
a 2019-es Dakar-rali

Jakeš

Ivan Jakeš egy év kihagyás után tér vissza a Dakar-ralira 2019-ben. A 2013-ban negyedik helyezett 45 éves motorversenyző a felkészüléséről, az új útvonalról és céljairól is beszélt sajtótájékoztatóján.

Bő hat hét múlva, január 6-án tizenegyedszer is nekivág a Dakar-ralinak. Hogy érzi most magát?
Nagyon várom a ralit a tavalyi kihagyás után, már nagyon ott akarok lenni, és újra átélni az egészet. Egészségileg még nem vagyok a legjobban, a lábammal bajlódok. Gyulladás van benne, ami elsősorban inkább kellemetlen, mint hogy fájna, ránézésre elég csúnyán mutat. A jobb nagylábujjam már behegedt, még a balra kell várnom. De ez semmiképpen nem fog korlátozni a versenyzésben. Fizikálisan is még kell kicsit erősödnöm, és decemberben egy hetet még szeretnék motorozni, Abu-Dzabiba szeretnék eljutni, ha sikerül.

Mennyire tudott felkészülni a kihagyás után a Dakarra a marokkói ralival?
Azt a versenyt edzésként fogtam fel, meggyőződtem arról, hogy továbbra is jól elnavigálom magam. A második hely ellenére, amit hatalmas előnnyel szereztem meg a többiek előtt, nem az eredmény volt a fontos, hanem hogy kipróbálhattam a motort. A KTM tavalyi, általam már jól ismert modelljével fogok versenyezni, mert a legújabb még nem tökéletes, nem tudnánk rá minden alkatrészt beszerezni. Ráadásul csak most novemberben kaphattam volna meg.

Az nem lesz hátrány, hogy a legújabb fejlesztési trendek alapján az új gépek egyre könnyebbek, viszont az ön KTM-je még súlyosabb konstrukció?
Nem, nem handicap, hogy nem könnyebb a motorom. Ha a sivatagban 170 km/h-val mész, kell a stabilitás. Őszintén mondom, ez az eddigi legjobb motorom, amit tudtunk, beleraktunk. 

Van változás a technikai háttérben, a felszerelésében?
Ugyanúgy hárman vágunk neki a ralinak, mint 2013-ban, amikor negyedik lettem. Nem viszünk lakókocsit, a két szerelőmnek és nekem egy autó elég. Az autók végig a tengerparton fognak haladni, nem mennek föl a hegyekbe, és rendes ágyaknak való helyek is ki vannak benne alakítva. A két szerelőm új, mert eddigi társaim közül az egyik társtulajdonos lett egy cégben, és nem tud elszabadulni, a másik esetében pedig elfeledkeztünk, hogy C típusú jogosítványra is szüksége lenne most már. 

A 2019-es Dakart csak egy országban, Peruban rendezik, és csak tíz szakaszból fog állni. Mi a véleménye erről a változásról?
Számomra nem túl előnyös a dolog, mert nekem három-négy etapra szükségem van, hogy belejöjjek a raliba. És legtöbbször mikor már nagyon belelendülök, minden jól megy, addigra véget ér a Dakar... Lényegében ugyanolyan lesz a Dakar, mint a megelőző években, már évek óta rövidül, de így is megvolt az az 5-6 ezer km. Perut ismerjük, eddig hegyről le mentünk ott, most ez megfordul. Teljesen mindegy, milyen terepen versenyzünk, azzal sem lesz könnyebb a Dakar, hogy most csak homokon fogunk hajtani. Mert ha bárhol fölverjük a port, semmit sem látunk, pedig minden másodpercben arra kell koncentrálni, hogy hova rohanunk.

A tavaly befizetett rajtpénzt a szervezők elfogadták idei nevezési díjként. Kapott esetleg valamilyen kedvezményt a rövidebb versenyre való tekintettel? 
Egyáltalán nem, a nevezési díj ugyanannyi. A többi költség folyamatosan nő, rengeteg pénzbe kerül minden, egyre nehezebb ezt bebiztosítani. Most nagyjából 60 ezer euróra rúgnak a kiadásaink. 

Az előző évad előtt a két korábbi raliját nem fejezte be kisebb-nagyobb balesetek miatt. Meg lehet ezt előzni valahogy?
Csakis szerencsével...

Akkor annak ellenére sem fog kockáztatni, hogy merész, győzelmi célokkal vág neki a versenynek?
Kockáztatni nem éri meg a Dakaron, úgy kell vezetni, hogy célba érjen az ember. 

Kik lesznek a legnagyobb riválisai?
Minden ismert név ott lesz, Toby Price, Sam Sunderland, Joan Barreda Bort, akikkel felveszem a versenyt. Meglátom, előreléptek-e, hogy ha nem is gyorsasággal, de valamilyen ravaszsággal eléjük tudok-e kerülni. Mindent megteszek, hogy a legelejétől ott legyek köztük.

Ők mint gyári motorosok azért besegítenek önnek alkatrészekkel, ha a szükség úgy hozza?
Igen, segítünk egymásnak. Nekem kitűnő a kapcsolatom a KTM gyárral már évek óta, tárt karokkal várnak, tanácsot adnak, próbálják megoldani a technikai problémáim, egyszóval remek a kapcsolatunk. Nekik is az az érdekük, hogy minden KTM-es versenyző elöl legyen, nem csak a gyáriak, hogy háttérbe szorítsák a többi márkát. Sose tudhatják, melyikünk lesz majd elöl, ezért segítenek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?