Súlyos autóbalesetből felépülve Európa legjobbja lett

Tankó Vili, Kovács Kid Tamás, Csemez Bandi

Egy éve még azt sem tudta, bokszolhat-e még valaha, most pedig aranyéremmel tért haza a nyílt Európa-bajnokságról Csemez András ökölvívó. Tavaly súlyos autóbalesetet szenvedett, de Tomi Kid vezetésével túljutott a poklon, és már a tokiói olimpiáról álmodik

Csemez a 75 kilogrammos súlycsoportban bizonyult a legjobbnak a valladolidi rendezésű versenyen, ami az év csúcseseménye, idén ugyanis sem hivatalos Eb, sem vb nem volt. Mivel az EU-s országok nyílt bajnokságáról volt szó, szinte a teljes európai élmezőny megjelent, Grúziából, Moldáviából és Albániából is érkeztek versenyzők. „Nagyon komoly volt a mezőny” – hangsúlyozza Pavol Hlavačka, a szlovák válogatott edzője, aki egyedüliként kísérte el az öt szlovákiai öklözőt.

Négy lépés az aranyig

A szlovákiai küldöttségnek nem indult jól a seregszemle, az első három versenyzőjük, köztük az európai játékokon bronzérmes Tankó Vili már az első körben kiesett. „Mindannyian jól bokszoltak, de a mi sportágunk nem ismer kompromisszumot, aki elveszti az első meccset, befejezte. Vilinek szintén volt esélye éremre, de az első körben összesorsolták a világbajnokkal” – jegyezte meg Hlavačka.

A rossz kezdet után azonban nagyszerű lett a folytatás: Matúš Strnisko bronzérmes lett a 81 kilogrammos súlycsoportban, Csemez Bandi pedig meg sem állt az aranyéremig.

„Az első ellenfelem finn volt. Az első meccs mindig nehéz, mert nagy a nyomás, de nyerni tudtam. Francia ellenfél következett, szerintem ő volt a legjobb bokszoló az összes ellenfelem közül, de pontozással 5:0-ra megvertem. Az elődöntőben egy moldáv bokszolóval találkoztam, ez volt a legkönnyebb meccs. A fináléban egy angol sráccal bokszoltam, nehéz volt, mert már három mérkőzés után voltam, és eleve nagy nyomást jelent, hogy az ember döntőben küzdhet” – mesélte az alsószeli származású ökölvívó, aki végül Európa legjobbja lett.

Tomi Kid: „Fantázia!”

Klubedzője, Kovács Kid Tamás, aki egyben a Szlovák Ökölvívó-szövetség elnöke is, nem tudta elkísérni Spanyolországba, de folyamatosan kapcsolatban volt tanítványával. Ebben Tankó Vili is sokat segített, aki a saját veresége után letörhetett volna, de igazi csapattársként példaértékűen segítette Bandit.

„Egyáltalán nem csüggedt, tudta, hogy most Bandinak szüksége van rá. Ha kellett, elment vele sétálni, edzeni vagy éppen szaunába. A meccsek alatt pedig Vilinek küldtem az utasításokat, ő meg bekiabálta őket a ringbe” – mondta Tomi Kid, aki interneten élőben nézte tanítványa minden összecsapását.

A döntőt már melegítés közben figyelte – nem sokkal később ugyanis kezdődött a saját bemutató-mérkőzése a pozsonyi MMA-gála keretében a magyar Sulák „Csubi” András ellen. Tomi Kid pontozással győzött, de szerinte a meccsnek az volt a fő célja, hogy két negyvenes férfi népszerűsítse az ökölvívást, amit az MMA egyre inkább elnyom.

„Fantázia volt az egész. Az utolsó hónapokban hihetetlenül nagy a harmónia a csapatban, Bandival és Vilivel boldogok vagyunk, testileg-lelkileg jól érezzük magunkat. Ezután sem akarom abbahagyni az edzést, örülök, hogy újra formába lendültem. Ahogy az is óriási boldogság, hogy Bandi megnyerte az Európa-bajnokságot” – lelkendezett Tomi Kid.

Két csigolyája eltört

Egy éve talán csak ő hitt abban, hogy Bandi egyszer egy nagy eseményen a dobogó tetejére áll. A galántai KO Box Club egyik legnagyobb tehetségeként emlegetett Csemez ugyanis tavaly októberben autóbalesetet szenvedett. „Alsószeliben egy kanyarban kicsúsztam az útról. Kivittem egy táblát, aztán egy fa állított meg. Az autó totálkáros lett, és én is majdnem. Két csigolyám eltört. Nagyon nehéz volt. Hat napig voltam kórházban, de a pokol akkor kezdődött, amikor hazaengedtek. Hét hónapig tartott a felépülés” – idézte fel élete legnehezebb időszakát a 20 éves ökölvívó.

Közvetlenül a balesete után az orvosok azt mondták neki, örüljön, hogy nem került tolószékbe, a sportolói karriert elfelejtheti. „De hát ezt mondja minden orvos. Nem kell elhinni nekik!” – adta meg az egyszerűnek hangzó receptet Csemez Bandi.

„Nagyon sokan azt mondták, hogy már vége, és elfordultak tőlünk, de mi nem adtuk fel” – hangsúlyozta Kovács Tamás. A balesetről SMS-ben értesült, azonnal a kórházba sietett. „Bandi könnyes szemekkel kérdezte: edző, most mi lesz? Láttam, mennyire kétségbe van esve, de azt feleltem, minden rendben lesz” – mondta Tomi Kid. Nem tagadta, volt, hogy együtt sírt a tanítványával, akit óriási fájdalmak kínoztak az edzéseken után, de akkor is folytatták a munkát.

Az olimpia az álom

Megérte a sok szenvedés, a cél most már a tokiói olimpia. „A valladolidi verseny nem számít bele a kvalifikációba. Mármint papíron. De az, hogy most mindenki megismert minket, sokat segíthet a jövő évi kvalifikációs tornákon, az Eb-n és a vb-n” – mondta Csemez az ötkarikás játékok kapcsán.

Tomi Kid hangsúlyozta: „Az olimpia az álmunk, mindig erről álmodtunk Vilivel és Bandival. Mindent meg is teszünk érte, hogy valósággá váljon.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?