Cukorbetegek millióit fenyegetheti az inzulinhiány

inzulin
London |

Cukorbetegek millióit fenyegetheti az inzulinhiány egy szerdán megjelent amerikai tanulmány becslései szerint.

 

A diabétesz a világ felnőtt lakosságának 9 százalékát sújtja, 1980-ban az arány 5 százalék volt. A kór egyebek mellett vaksághoz, vesebetegséghez, végtag-amputációhoz vezethet.

A betegek túlnyomó többségének 2-es típusú diabétesze van, amely az elhízással és a mozgáshiánnyal hozható kapcsolatba. Az esetek száma rohamosan nő, ahogy a fejlődő országokban terjed a nyugati típusú életmód.

A kutatók szerint több mint 20 százalékkal fog nőni az igény a 2-es típusú diabétesz gyógyítására szolgáló inzulinra a következő 12 évben, ám a 2030-ra jósolt 79 millió cukorbeteg nagyjából fele nem fog hozzájutni.

 

A legnagyobb hiány Afrikában lesz, ahol a kutatást vezető Sanjay Basu, a Stanford Egyetem tudósának becslése szerint meghétszereződik az igény az inzulinra, hogy a páciensek vércukorszintjét szabályozza.

"Annak ellenére, hogy az ENSZ elkötelezett a nem fertőző betegségek gyógyítására és a diabétesz-gyógyszerek biztosítására mindenki számára, a világ több részén kevés az inzulin és a betegek nehezen jutnak hozzá" - mondta Basu.

A Lancet Diabetes & Endocrinology című szaklapban közölt tanulmányban a Nemzetközi Diabétesz Szövetség becsléseit vették alapul a cukorbetegség jövőbeli terjedéséről.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?