A teljes leépülés veszélye fenyegeti a cukorágazatot

Az aszály miatt drágulhat a cukor
Pozsony |

A korábban virágzó szlovákiai cukoripart a rendszerváltás óta eltelt csaknem harminc év alatt szinte teljesen leépítették. Szlovákiában 195 cukorrépa-termesztő maradt, az uniós cukorkvóták 2017-es felszámolása miatt azonban mára ők is mindennapos megélhetési gondokkal küszködnek.

„A kvótarendszer felszámolását követő piaci változások miatt megugrott a kínálat, ami az árak csökkenéséhez vezetett. A szlovákiai termesztőknek egyre kevésbé éri meg cukorrépával foglalkozni, ami oda vezethet, hogy veszélybe kerül Szlovákia önellátása” – nyilatkozta Gabriela Matečná földművelésügyi miniszter az uniós mezőgazdasági bizottság e heti ülését követően. Ez utóbbin az uniós szakminiszterek az aktuális cukorpiaci helyzetet is megvitatták.

A legfrissebb adatok szerint a kvótarendszer megszüntetése miatt az Európai Unió cukorrépa-termesztése a 2017–2018-as szezonban 142 millió tonnára nőtt, amire 15 éve nem volt példa. Az uniós tagországokban 21,1 millió tonna cukrot állítottak elő, ami csak az előző évhez képest 26 százalékkal több. A többlettermelés az árakon is meglátszik.

Míg 2016 októberében egy tonna cukor piaci ára 540 euró körül mozgott, 2018 augusztusára 274 euróra esett vissza.

Ilyen alacsony árat legutóbb 11 éve regisztráltak, és az elemzők szerint látványos változásra az elkövetkező időszakban sem számíthatunk.

„Szlovákiában jelenleg 195 cukorrépa-termesztő van, az átlagos termőterület 100 hektár körül mozog. Egyelőre így képesek vagyunk önerőből ellátni a hazai piacot. Az alacsony felvásárlási árak azonban az elkövetkező időszakban egyre több gazdának vehetik el a kedvét a cukorrépa termesztésétől” – mondta Matečná. A tárcavezető szerint a cukor stratégiai alapanyagnak számít, ezért Szlovákiának mindent meg kell tennie az ágazat teljes leépülése ellen. „Épp ezért már felkértem az Európai Bizottságot, hogy a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) szintjén lépjen fel az olyan nagy termelőkkel szemben, mint például India, amelyek elárasztják a piacot államilag dotált olcsó cukorral” – tette hozzá Matečná. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?