Németország és Horvátország kiesett, Svájc négyes döntőt játszhat

foci

Ugyan továbbra is kaotikus számolgatással jár az új sorozat, a Nemzetek Ligája rendszerének átlátása, és egyelőre nem tudni, ki profitálhat belőle a 2020-as Európa-bajnoki szereplést illetően, két játéknappal a befejezés előtt már némi következtetést le lehetett vonni az eredményekből.

Ugyan továbbra is kaotikus számolgatással jár az új sorozat, a Nemzetek Ligája rendszerének átlátása, és egyelőre nem tudni, ki profitálhat belőle a 2020-as Európa-bajnoki szereplést illetően, két játéknappal a befejezés előtt már némi következtetést le lehetett vonni az eredményekből. Az mindenesetre meglepő, hogy a vb-döntős horvátok és a 2014-es világbajnok németek kiestek az A divízióból, de a franciák is csak a tévé előtt szurkolhatnak azért, hogy a lapzártánk után játszott német–holland mérkőzésen nekik álljon a zászló.

De nézzük sorban az elmúlt napok történéseit. Az A ligában három első hely már elkelt, csupán az 1-es csoportban nem tudni még cikkünk elkészültének pillanatában, hogy a hétpontos világbajnoki címvédő franciák jutnak-e be a négyes döntőbe vagy a hétfő esti, német–holland mérkőzésen a vendégek pontot szereznek a biztos kieső Lőw-csapattól, és két sikertelen világverseny után jelzik, hogy Ronald Koemannal új élet költözött a helyi labdarúgásba.

Svájc sokkolta a belgákat

A 2-es csoportban óriási meglepetésre Svájc végzett az élen úgy, hogy Izland négy vereséggel utolsó lett és kiesett, Belgium viszont három győzelem után joggal reménykedett az első helyben. Svájc azonban ezúttal nem követte el azt a hibát, mint a 2018-as vb-selejtezőknél, ahol kilenc győzelem után az utolsó meccsen kikapott Portugáliában, és rosszabb gólkülönbséggel csak csoportmásodik lett. Pedig sokáig úgy tűnt, mégis ez lesz: Luzernben ugyanis a belgák a középső Hazard fivér, a Mön­chengladbachban szereplő Thorgan duplájával a 26. perben már 2–0-ra vezettek, azonban Svájc a szünetig fordított, végül a triplázó Haris Seferovic vezérletével 5–2-re nyert, és az első helyen zárt.

„Először is gratulálok a csapatnak, a játékosaim elmondhatják, hogy mindent beleadtak a győzelem érdekében. A mérkőzés elején túl sok kockázatot vállaltunk, szerettük volna elkerülni a nagyobb vereséget. Erre mi futottunk bele a pofonokba, így elsősorban az lett a feladatom, hogy csapatom visszanyerje a stabilitását. Az biztos, hogy kiváló mentális tulajdonságokat mutattunk fel, végig hittünk magunkban, kellő energiával és intelligenciával játszottunk. Ezen az estén az okos fej és az odaadó szív keverékét láthattam, büszke vagyok a srácokra, megérdemelték a győzelmet” – nyilatkozta Vladimir Petkovic szövetségi kapitány.

Arra a kérdésre, mennyire tekinthető a jövőben ez a csata egyfajta referenciának, úgy reagált, nem történt semmi különös. „Nem hiszem, hogy a világ most másképp lát minket, hiszen korábban is nyertünk már nagy meccseket. A csapatépítés közepén vagyunk, egyszerűen csak folytatni akarjuk a munkát” – mondta.

A belgák spanyol kapitánya, Roberto Martínez nem tagadta, sokkolta a vereség. „Kiválóan kezdtük a meccset, 2–0-s vezetésnél azonban a svájciak kaptak egy büntetőt, ami megváltoztatta a játék képét. Rosszul védekeztünk és kommunikáltunk, ezzel megadtuk a lehetőséget a hazaiaknak, hogy visszatérjenek a mérkőzésbe. Meglepő módon elvesztettük a játék irányítását. Szerettük volna megnyerni a Nemzetek Ligáját, de a minimális cél a négyes döntő lett volna, így borzalmasan csalódottak vagyunk. Tanulnunk kell a kudarcból” – mondta. 

70 percig bírták az olaszok

A 3-as csoportban az már korábban eldőlt, hogy Lengyelország búcsúzik, az olaszoknak azonban a csoportelsőségre még volt minimális esélyük. Ehhez Milánóban le kellett volna győzni Portugáliát, azonban Giorgio Chiellini 100. mérkőzésén csupán egy gól nélküli döntetlenre futotta erejükből. (Chiellini előtt mindössze hatan lépték át a százas határt: Gianluigi Buffon 176, Fabio Cannavaro 136, Paolo Maldini 126, Daniele de Rossi 117, Andrea Pirlo 116 és Dino Zoff 112 mérkőzést játszott az olasz nemzeti csapatban.)

„Portugália jobb csapat nálunk, így elégedett vagyok. Szerintem nagyszerűen játszottunk, különösen az első félidőben, ahol uraltuk a meccset. A 70. perctől aztán fokozatosan csökkent az energiánk, azaz a végén kell javulnunk, és többet kell tennünk a győzelem érdekében. A futballban gólt kell szerezni, de nekünk hiába volt sok lehetőségünk” – mondta Roberto Mancini olasz szövetségi kapitány.

A 4-es csoportban igazi drámai meccset vívtak, a négypontos Anglia a négypontos horvátokat fogadta, és ugyan Andrej Kramaric révén a horvátok szereztek vezetést, végül nem hogy a csoportot nem nyerték meg, hanem kiestek, a hazaiak ugyanis Jesse Lingard 78., majd Harry Kane 85. percben szerzett találatával megfordították az eredményt.

B liga: közel volt  az ukrán rekordvereség

Egy divízióval lejjebb ugyancsak négyből három helyen eldőlt már a feljutó, az mindenesetre érdekes lesz, hogy amíg a németek, a horvátok, a lengyelek és az izlandiak lepottyantak, addig Dánia mellett Ukrajna vagy éppen Bosznia-Hercegovina a legjobbak közé léphet – nem feltétlen minőségi csere.

Az 1-es csoportban az már korábban kiderült, hogy Ukrajna lesz az első, hiszen első három meccsét megnyerte, így nyugodt szívvel utazhatott el Nagyszombatba, ahol majdnem beleszaladt története legnagyobb vereségébe. Az új szövetségi kapitány, Pavel Hapal által vezetett Szlovákia ugyanis 4-1-re győzött, de a 92. percben az ukránok Tarasz Sztepanyenko révén a saját kapufájukat is eltalálták. 

Ukrajna eddig háromszor szenvedett 4–0-s vereséget: 1995-ben Horvátországtól, 2006-ban Spanyolországtól, míg 2011-ben Csehországtól.

A 2-es csoportból Törökország már kiesett, a négypontos Svédország azonban még játszik a hétpontos oroszokkal. A mai mérkőzésen a hazaiaknak egy sima győzelem elég a csoportelsőséghez, pontazonosságnál ugyanis egymás elleni eredménnyel jobbak lennének (az október 11-i, kalinyingrádi mérkőzés gól nélküli döntetlennel zárult).

A 3-as csoportban már csütörtökön eldőlt minden: ugyan Bosznia-Hercegovina a negyedik mérkőzését már nem tudta megnyerni, de az osztrákok elleni 0–0 is elegendőnek bizonyult a csoportelsőség bebiztosításához. A döntetlennel az is biztossá vált, hogy Észak-Írország a C divízióban folytatja.

A 4-es csoportban Dánia és Wales egy ki-ki mérkőzésen futott össze Cardiffban, de a hazaiak hiába számíthattak legjobbjuk, Gareth Bale játékára (aki a legutóbbi meccseket sérülés miatt kihagyta), így sem sikerült győzni. „Mindkét válogatott meg akarja nyerni a csoportot, mindkettő jó formában van, és tudja, mi a tét. Szerintem a Nemzetek Ligája egy kicsit érdekesebbé tette az egészet, hiszen ezt a meccset is értékelhetjük úgy, mint egy minikupadöntőt” – nyilatkozta előzetesen Ashley Williams, a walesiek csapatkapitánya, de az 1–2-es mérkőzés után már nem lehetett ennyire boldog. Dánia ezzel feljutott, Wales maradt, Írország pedig egy szintet lejjebb lépett.

Kapcsolódó cikkünk

C liga: Skóciában 20 év után megmozdulhat valami

A harmadosztály négy csoportja közül egyedül a magyarokéban dőlt el minden lapzártánkig: Finnország feljutása azzal vált biztossá, hogy csütörtökön csupán 1–0-ra kapott ki Athénban, korábban viszont otthon 2–0-ra nyert Görögország ellen. Így aztán azt a finn szövetségi kapitány, Markku Kanerva is elismerte, hogy könnyebb tét nélkül érkezni Budapestre. Csapata végül 2–0-s vereséget szenvedett a magyaroktól, és miután Görögország meglepetésre kikapott otthon az észtektől, így Marco Rossi együttese megszerezte a csoport második helyét. És most lehet csak sopánkodni a tallinni 3–3 miatt, mert ha azt a meccset hozta volna Magyarország, akkor feljut a B ligába.

Azonban a csoportmásodik hely is sokat érhet: egyrészt versenyben maradt a válogatott az NL-playoffért folytatott küzdelemben, másrészt nagy esély van arra, hogy az Európa-bajnoki selejtezők de­cember 2-i sorsolásánál esetleg a harmadik kalapba kerüljön.

Ami a többi csoportot illeti: az 1-esben Skócia és Izrael csap össze az elsőségért ma Glasgow-ban. A skótok húsz éve arra várnak, hogy legalább valami kicsi részsikert fel tudjanak mutatni, hiszen volt időszak, amikor fontosabb tényezőnek számítottak a világ labdarúgásában. Már ha azt annak lehet nevezni, hogy 1974 és 1998 között csupán 1994-ben nem kvalifikálták magukat a világbajnokságra – más kérdés, hogy továbbjutniuk egyszer sem sikerült, még a két Európa-bajnokságon (1992, 1996) sem.

Az elmúlt húsz évben azonban közelébe se nagyon jutott a komolyabb tornáknak, most viszont elképzelhető, hogy egy lépést megtesz az Eb felé azzal, hogy megnyeri a csoportját. A három csapat közül az már eldőlt, hogy a hárompontos Albánia az utolsó helyen zár, a hatpontos Skócia azonban a szintén hatpontos Izraelt fogadja a Hampden Parkban. Miután Izrael a hazai mérkőzésén 2–1-re győzött, egy esetleges döntetlennel is az élen zárna (az egymás elleni eredmények miatt), azaz a skótoknak csak a győzelem az elfogadható eredmény.

A 3-as és a 4-es csoportban még minden kétesélyes: előbbiben Norvégia és Bulgária, utóbbiban Szerbia és Románia fut versenyt a feljutást jelentő első helyért.

D liga: Movsziszjan mesternégyese

A legalacsonyabb divízióból Grúzia és Fehéroroszország már kiharcolta a feljutást, a 3-as csoportban azonban a mai, pristinai, Koszovó–Azerbajdzsán dönt az első helyről. A hazaiak előnye két pont, azaz egy döntetlen is elég lenne az elsőséghez.

A 4-es csoportban Örményország egy gibraltári 6–2-es sikerrel tartotta életben a reményeit: a Chicago Fire csatára, Jura Movsziszjan mesternégyest ért el úgy, hogy a második, a harmadik és a negyedik gólját hat perc alatt szerezte. Az elsőségre ugyanakkor a hárompontos előnnyel vezető Macedóniának van nagyobb esélye, eléggé elképzelhetetlen, hogy otthon ne szerezzen pontot Gibraltártól.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?