Lajčák hajlandó lemondani a migrációs paktum miatt

Miroslav Lajčák
Pozsony |

Miroslav Lajčák (Smer-SD-jelölt) külügyminiszter a migrációról szóló globális ENSZ-megállapodás miatt hajlandó lenne megfontolni a lemondását. Ezt a kormány keddi ülése előtt jelentette ki, arra a kérdésre válaszolva, hogy megfontolná-e ezt a lépést, ha a parlament elutasítaná, hogy Szlovákia csatlakozzon a megállapodáshoz.

„Mióta miniszter vagyok, a demokratikus, európai szemléletet szorgalmazom, és azt, hogy Szlovákia része legyen a megoldásoknak. Ha azonban a képviselők többsége úgy dönt, hogy el akarja szigetelni Szlovákiát, a problémák részese akar lenni, a megoldásokat pedig másokra hagyni, én nem szorgalmazhatom tovább ezt a politikát” – fejtette ki a külügyminiszter.

Lajčák felhívta a figyelmet, hogy a kormány éppen a harmadik országokból érkező személyek foglalkoztatásának egyszerűsítéséről készül tárgyalni. „Ami pontosan az, amiről ez az egyezmény szól: a legális, szabályozott migráció” – hangsúlyozta.
 

Lajčák elismerte, hogy beszélt Robert Ficóval, a Smer-SD elnökével azelőtt, hogy a volt kormányfő egy videóban kijelentette: a dokumentum nincs összhangban Szlovákia migrációs politikájával. A beszélgetésüket elmondása szerint ő máshogy értelmezte. Hozzátette: ha valakinek kifogása van a megállapodás ellen, arról tárgyalni kell, nem a Facebookon kell bejegyzéseket közzétenni.

A külügyminiszter szerint a bírálóknak valójában nem is a megállapodással van gondjuk. „Itt nem erről a dokumentumról, hanem csak a pártpreferenciákról van szó, mindenki csak a mi kis szűklátókörű politikánkkal foglalkozik” – jelentette ki Lajčák.

Kapcsolódó cikkünk

Hozzátette: sokat gondolkodott, a párttársai miért gyakorolnak rá nyomást, hogy induljon az államfőválasztáson. „Egyrészről úgy állítják be, hogy de facto kudarcot vallottam, és elárultam Szlovákia érdekeit az ENSZ Közgyűlés elnökeként, ami képtelenség, másrészről meg elnöknek elég jó lennék” – mondta. Szerinte erre a paradoxonra a válasz a belpolitikában és pártpreferenciákban rejlik.  

Lajčák ugyanakkor nagyra értékeli a lehetséges elnökjelöltek preferenciáit vizsgáló közvélemény-kutatásokon szerzett magas támogatást. „Úgy tekintek erre, mint a diplomácia és a külpolitika területén végzett munkám elismerésére. Ezzel szeretnék foglalkozni a továbbiakban is” – ismételte meg korábbi állásfoglalását.

Lajčák szerdán (11. 21.) felszólal a parlament külügyi bizottságában, hogy megvitassa a képviselőkkel a migrációról szóló globális ENSZ-megállapodás ellen emelt kifogásokat. A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) nem akarja, hogy a globális paktum Szlovákiára nézve kötelező érvényű legyen, ezért a parlament elé terjesztett egy határozatot, amely elutasítja Szlovákia csatlakozását a megállapodáshoz. A paktum elfogadását az ellenzéki Sme rodina mozgalom és az SaS párt is ellenzi.
 

2016 szeptemberében 193 ENSZ-tagállam egyezett meg egy migrációs megállapodás elfogadásáról. A dokumentum szövegén 2017 áprilisában kezdtek el dolgozni. A 34 oldalas egyezmény célja, hogy segítsen jobban kezelni a migrációs folyamatokat, és megerősítse a migránsok jogait. A megállapodás hangsúlyozza az egyes országok szuverenitásának érinthetetlenségét, és azt, hogy joguk van önálló migrációs politikát folytatni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?