Támad a fekete péntek

*

Az utóbbi napokban szinte minden csatornán találkozhatunk a fekete péntekkel, azaz a Black Fridayjel – mindenhol ilyen címszóval ellátott akciókkal próbálnak meg vásárlásra csábítani, legyen szó online kereskedésről, turisztikai szolgáltatásokról, plázákról stb. De nem árt résen lenni!

Ha megnyitja az e-mail-fiókját, és megnézi a kapott leveleket, akkor szinte biztos, hogy legalább öt-tíz olyan e-mailt is talál, amely speciális Black Friday-akciókat hirdet. Hatalmas kedvezményeket ígérnek, de sok esetben a kedvezmények csak a százalékos mutatóban tűnnek jelentősnek, előfordul, hogy még drágább is a kínált termék, szolgáltatás, mint korábban. De az is tény, hogy az Amerikai Egyesült Államokból importált vásárlási láz tényleg kedvező árakat kínál.

Amerikában az 1960-as években jelent meg a fekete péntek, ez jelentette és jelenti a mai napig a karácsonyi vásárlási láz első napját. A kereskedők ezen a napon – ami idén jövő héten, november 23-án lesz – sokszor már éjfélkor kinyitják a boltokat, ezek azok a pillanatok, amit számos videóban láthatunk, amikor a várakozó tömeg szinte betör a boltba, közelharcokat vívnak, hogy megszerezzék a sokszor beszerzési áron kínált termékeket, elsősorban elektronikai cikkeket. Az online kereskedők is rátelepedtek a fekete péntekre, a webshopokban már napokkal, sőt sokszor hetekkel a hivatalos Black Friday nap előtt rendkívüli kedvezményekkel csábítják a vásárlókat.

Nemcsak a világcégek, de a szlovákiai és a magyarországi kereskedők is napok óta hirdetik a fekete péntekre kínált akcióikat, ha jobban körülnézünk a boltokban, a webshopokban, akkor láthatjuk, hogy számos olyan akció van, amely valóban kedvező, így érdemes elgondolkozni a vásárláson – feltéve, ha valóban szükségünk van a termékre –, ám számos olyan elektronikai cikkel is találkoztunk, amely felett ugyan ott virít, hogy 30–70 százalékos kedvezménnyel vásárolhatjuk meg, de az akció mértéke ennél lényegesen alacsonyabb, sőt, olyan is előfordul, hogy még többe is kerül, mint néhány  héttel korábban, egy egyszerű, hétköznapi akcióban. Éppen ezért fontos, hogy vásárlás előtt végezzünk egy piackutatást, hol mennyibe kerül az az eszköz, amelyet meg szeretnénk vásárolni, ne dőljünk be a magas kedvezményeknek.

Az utóbbi években nemcsak az elektronikai boltok, de a többi üzlet is megjelent a Black Fridayakciókkal, így ne lepődjünk meg, ha már a hipermarketek, vagy akár az utazási irodák katalógusaiban is ilyen kedvezményeket találunk. Bár sok olyan fekete péntekes akció van, amely csak a százalékokban kínál kedvezményt, a tényleges ár szinte ugyanaz, mint pár héttel korábban, számos olyan ajánlattal is találkozhatunk, amely valóban olcsóbb. Ezek közé tartoznak az utazási ajánlatok is – számos légitársaság ténylegesen olcsóbban kínálja a repülőjegyeket, a szállodák és a nagyobb szállodaláncok pedig nemcsak extra kedvezményt adnak, hanem olyan extrákat is kínálnak most, amelyek még kedvezőbbé teszik az utazást – például a 20–50 százalékos kedvezmény mellé még ingyenreggeli is jár azoknak, akik ezekben a napokban foglalnak. Ha tehát utazni készül, akkor érdemes most résen lenni, és lecsapni az ajánlatokra.

Ügyelni kell azonban arra, hol vásárolunk, elsősorban akkor, ha az interneten keressük a kedvezményeket. Ne vásároljunk ismeretlen weboldalakon, sokan próbálkoznak ugyanis azzal, hogy álwebshopokkal, vagy akár nem létező termékekkel próbálják kicsalni a vásárlók pénzét. Ha számunkra ismeretlen webáruházban akarunk vásárolni, akkor keressünk vásárlói értékeléseket, de ne az áruház hivatalos oldalán. Ha online vásárolnánk, akkor most is fontos figyelni a biztonságra – csak olyan oldalon adjuk meg a bankkártyaszámunkat, amelyet ismerünk, megbízunk benne, és az oldal cím https-sel kezdődik. Ilyenkor ugyanis sok csaló is aktivizálja magát, hamis oldalakat gyártanak, vagy e-mailben bombázzák a lehetséges áldozatokat, hihetetlen ajánlatokkal. Ha az

ismeretlen feladótól érkező e-mail linkjére kattintunk, könnyen a hackerek áldozatává válhatunk. Ha pedig a levél, amelyben nagyon kedvező áron kínálnak valamit, tört magyarsággal íródott, akkor azt azonnal töröljük – azokat a csalók fordítóprogram segítségével készítették, hogy még nagyobb kört érjenek el a hamis ajánlataikkal.

 

Figyelem! A cikk támogatott linket is tartalmaz. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?