Nincs egyezség a gyógyszerár-támogatásról

Pozsony |

Andrea Kalavská egészségügyi miniszter nem írja alá a gyógyszer-támogatási rendszer módosítását. Szerinte a gyógyszergyártók nem nyújtottak be olyan árcsökkentési javaslatot, amely garantálná, hogy a beteg ne fizessen többet.

 

„A megszólított 300 gyártó közül csak kettő reagált érdemben. A cégek többsége nem a páciensek érdekeit tartja szem előtt, kizárólag a nyereséggel törődik, ezért nem írom alá a támogatási rendszer átalakítását” – nyilatkozta Kalavská. A szaktárca azt szerette volna, hogy a gyártók csökkentsék a támogatott gyógyszerek árát.

A gyártók viszont a minisztériumot bírálják. A gyógyszer-támogatási rendszer módosításának szükségességét ugyan nem vitatják, de szerintük az állam kizárólag az egészségbiztosítók érdekeit tartja szem előtt.

 

Az egészségbiztosítók ugyanakkor azzal érvelnek, hogy a jelenlegi támogatási rendszer idejétmúlt, rendet kell teremteni a támogatásokban. Az Egészségbiztosítók Szövetsége (AZP) szerint ezzel évente 70 millió eurót takaríthatnának meg, amit az egészségügyi ellátásra fordíthatnának. A gyógyszer-támogatási rendszert 2011 óta nem módosították, a biztosítók szerint az államnak már fogalma sincs, miért fizet más összeget ugyanazért a hatóanyagért, csak mert más csomagolásban van. Az AZP azt akarja elérni, hogy a hatóanyagoknak azonos ára legyen, mindegy, hogy milyen csomagolásban van a gyógyszer, vagy mi a diagnózis. A kudarc ellenére Kalavská bejelentette, mindent megtesznek a gyógyszer-támogatási rendszer javításáért úgy, hogy a beteg ne fizessen többet.

Az ellenzéki Spolu szerint nem a biztosítók, hanem a nagy gyógyszercégek és a gyógyászati eszközök gyártói szívják el a legtöbb forrást. A párt a Finstat társasággal közösen mérte fel, hogy ki keres a legtöbbet az egészségügyön. „A legnagyobb cégek az elmúlt öt évben 1,5 milliárd eurót vontak ki az egészségügyből” – nyilatkozta Oskar Dvořák, a Spolu egészségügyi szakértője. Szerinte a magánkézben levő egészségbiztosítók e tekintetben csak az ötödik helyen vannak. „Az egészségügyben rengeteg pénzt lehetne megtakarítani hatékony felhasználással” – tette hozzá Dvořák. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?