A kémtörténet újabb szálai: feltörték az oroszok a brit vízumrendszert

Szkripal
Moszkva |

Az orosz hírszerzés feltörte annak az informatikai cégnek a rendszerét, amely az oroszországi brit konzulátusokhoz érkező vízumkérelmek feldolgozását végezte.

Így szerezhetett többszöri beutazásra jogosító vízumot a Szergej Szkripalt és lányát az angliai Salisburyben megmérgező két katonai hírszerzőnek – állítja a Bellingcat brit oknyomozó csoport és orosz partnere, a The Insider tényfeltáró oldal.

A beszámoló szerint az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) „kiskaput”, titkos hozzáférést szerzett a brit elektronikus vízumkérelmeket feldolgozó számítógépes rendszerhez, amelyet a TLSContact cég épített ki, és beszervezte a cég egyik vezető informatikusát is.

A pekingi székhelyű TLSContact a világ számos országban kizárólagos szerződéses partnere egyebek közt egy sor EU-tagállam ottani konzulátusának.

A Bellingcat és a The Insider közlése szerint miközben a Szkripalt megmérgező katonai hírszerzők kiléte után nyomoztak, kapcsolatba lépett velük az akcióhoz beszervezett orosz informatikus, aki 2017-ben családjával az Egyesült Államokba menekült.

A férfi, aki a jelentésben Vagyim Mitrofanov álnéven szerepel, azt mondta nekik: miután cége 2015 végén Moszkvába küldte őt dolgozni, az FSZB 2016 márciusában azt kérte tőle, hogy segítsen vízumot szerezni két embernek, akit Nagy-Britanniába terveznek küldeni. 

Mitrofanov, akit állítása szerint családja folyamatos hatósági zaklatásával kényszerítettek rá az együttműködésre, a FSZB-nek azt válaszolta, hogy nem olyan egyszerű vízumot szerezni, mert nem tudja befolyásolni a már feldolgozott vízumkérelmek végső elbírálását.


Az FSZB erre azzal zsarolta őt, hogy börtönbe juttatják az édesanyját. Az informatikus beadta a derekát, és bizonyos dolgokban együttműködött. Menet közben rájött, hogy az orosz titkosszolgálat szakembereinek már sikerült hozzáférést nyerniük a moszkvai brit konzulátus vízumközpontjának rendszeréhez, a központ biztonsági kameráin keresztül. 

Mitrofanov a Bellingcatnak azt mondta, őt is megbízták, hogy nyisson kiskaput a vízumfeldolgozó rendszerhez, de szabotálta ezt a feladatot, majd családját előbb kimenekítve maga is elhagyta Oroszországot.

A brit hatóságok szerint Szkripal és lánya ellen az Angliába Alekszandr Petrov és Ruszlan Bosirov álnéven beutazó két orosz követett el mérgezéses gyilkossági kísérletet március elején.

A tényfeltáró csoportok korábbi nyomozása szerint Bosirov valójában Anatolij Csepiga, az orosz katonai hírszerzés (GU) ezredese, Petrov pedig Alekszandr Miskin katonaorvos. A Bellingcat szerint mindketten megkapták a legmagasabb orosz állami kitüntetést, az Oroszországi Föderáció Hőse címet.

A Bellingcat és a The Insider nem tudja biztosan, hogy a két orosz ügynök hogyan jutott brit vízumhoz, de Mitrofanov története szerintük nyomra vezethet.

Kapcsolódó cikkünk
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?