Észak-Korea jóvátételt követel Japántól

Megfelelő jóvátétel megfizetésére szólította fel Japánt a koreai nép ellen a második világháborúban elkövetett atrocitások miatt egy Dél-Korában tartózkodó észak-koreai tisztviselő pénteken.

Ri Dzsong Hjok, a phenjani parlament egyik alelnöke egy dél-koreai tudományos fórumon tett látogatásán beszélt arról, hogy Japán a második világháborúban megsértette a koreaiak emberi jogait, és felszólította Tokiót, hogy nyilvánosan adjon számot az akkor elhurcolt koreaiakról, és Németországhoz hasonlóan fizessen megfelelő jóvátételt. Az 1910-től 1945-ig tartó japán gyarmatosítás közös társadalmi trauma Észak- és Dél-Korea számára egyaránt. Tokió kényszermunkára hurcolt el koreaiakat, sokakat besoroztak a császári hadseregbe, valamint nők ezreit kényszerítették prostitúcióra.

Elemzők szerint a két Korea közti kapcsolat enyhülésével Phenjan feltehetően megpróbálja majd kihasználni a Dél-Korea és Japán közti feszültséget, hogy érvényesítse Japánnal szemben támasztott követeléseit.

Szöul és Tokió között amiatt robbant ki legutóbb vita a japán megszállással összefüggésben, hogy a dél-koreai legfelsőbb bíróság fejenként mintegy 25 millió forintnak megfelelő kártérítés megfizetésére kötelezte a japán Nippon Steel and Sumitomo Metal Corp. acélipari vállalatot, amelyet négy korábbi koreai kényszermunkás perelt be.

Tokió a döntést arra hivatkozva utasította el, hogy az ilyen jellegű ügyeket a diplomáciai kapcsolatokat rendező, 1965-ben megkötött egyezményben már végleg rendezték.

Észak-Korea viszont déli szomszédjával ellentétben, sosem kötött erről semmilyen egyezményt Tokióval, noha 1991 óta már többször tárgyalóasztalhoz ültek ezzel kapcsolatban.

2002-ben egy közös nyilatkozatban Tokió elismerte felelősségét, és hivatalosan bocsánatot kért. Japán jelenlegi álláspontja mindazonáltal az, hogy a két ország kapcsolatát nem lehet normalizálni, amíg nem születik megoldás Észak-Korea nukleáris leszerelésének kérdésében, illetve azoknak a japán állampolgároknak az ügyében, akiket Phenjan rabolt el a múlt század második felében.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?