Soha nem használt még számítógépet a japán kiberbiztonsági miniszter

Szakurada Jositaka
Tokió |

Saját bevallása szerint soha nem használt még számítógépet a 2020-as tokiói olimpia kiberbiztonsági előkészületeiért felelős japán miniszter.

Az elmúlt hónapban kinevezett Szakurada Jositaka egy szerdai bizottsági ülésen, ellenzéki kérdésre válaszolva közölte, hogy soha nem használt számítógépet.

"Huszonöt éves korom óta a munkatársaim és a titkárnőim végezték el a számítógépes munkát"

- mondta a 68 esztendős politikus, és hozzátette, az ő feladata "szigorúan állampolgári szempontból vizsgálni a kiberbiztonsági kérdéseket." Jelezte, hogy ezekben az ügyekben nem egyedül hozza meg a döntéseket, a szükséges intézkedésekről az általa vezetett csapat tagjai és a kormány határoz. Kijelentette, biztos abban, hogy nem lesz semmi probléma a 2020-as játékok kiberbiztonsági előkészületeivel.

A 22 éve képviselőként dolgozó Szakuradának a parlamentben és sajtótájékoztatókon tett megnyilvánulásait többször kritizálták már.

A miniszter egy korábbi bizottsági ülésen alaposan elhibázta az olimpiarendezés költségeit firtató kérdésre adott választ, ugyanis azt mondta, Japánnak 1500 jenbe kerül a játékok megszervezése, miközben 150 milliárd jent kellett volna mondania.

Szakurada többször hibáztatta az ellenzéket azért, mert szerinte nem küldték el neki előre a kérdéseiket, a tokiói játékok sajtótájékoztatóin pedig gyakran csak annyit válaszolt egy-egy felvetésre, hogy "nem tudom".

A hálózati feszültség és a kártékony programok kapcsán feltett kérdésekre a hatvannyolc éves Szakurada nehezen értelmezhető választ adott; azt felelte, hogy a rendszerben szinte sosem használnak USB-t, ami arra utal, hogy nem tudja, hogy ezek a dolgok mit jelentenek. Elképzelhető, hogy a szünetmentes tápegységre gondolhatott, amelynek angol rövidítése UPS.

A jelenetet élőben közvetítette a japán országos televízió is. Így az is látható volt, hogy a képviselők hangosan kinevették a minisztert.

Szakuradát Abe Sindzó miniszterelnök a múlt hónapban nevezte ki, a legutóbbi kormányátalakítás alkalmával.

A tokiói olimpiát 2020. július 24. és augusztus 9. között rendezik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?