Receptek

gesztenyetorta

A mai napon gesztenyés ínyencségek receptjeit hoztunk el Önöknek!

Gesztenyekrémleves pirított vargányával

Hozzávalók: 1 l szárnyashúsleves, 40 dkg (fagyasztott) főtt egész gesztenye, 15 dkg vargányagomba (fagyasztott is lehet), 14 dkg vaj, 2 fej salottahagyma, 1 dl száraz fehérbor, 1,5 dl tejszín, só, fehér bors, citromlé, pici Cayenne-bors.

A vaj felén megfonnyasztjuk a hagymát, majd a gesztenyét alaposan átpirítjuk rajta. Felöntjük borral, s hozzáadjuk a húslevest. Sóval, borssal és egy pici Cayenne-borssal ízesítjük. Kb. fél óra alatt puhára fő; ekkor botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a tejszínt, és jól kiforraljuk.

Közben a vargányát apróra kockázzuk, s 1-2 dkg vajon alaposan megpirítjuk. A megmaradt vajat tálalás előtt, hidegen, apró kockákban keverjük a forró levesbe a pár csepp citromlével együtt. Csészében, a tetején pirított vargányakockákkal tálaljuk.

 

Gesztenyés pulyka-/csirketekercs

Hozzávalók: 50 dkg pulykamell, 20 dkg bacon (füstölt), 20 dkg gesztenyemassza (natúr), 10 dkg dió, 10 dkg tökmag, 10 dkg fenyőmag, 1 zsemle, 1 tojás, 1 vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem, só és bors ízlés szerint.

A bacon felét apró kockákra vágjuk, és zsírjára pirítjuk. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, petrezselymet, diót, a fenyő- és a tökmagot. Sózzuk, borsozzuk, majd összepirítjuk.

A zsemlét beáztatjuk, kinyomkodjuk, hozzáadjuk a szalonnás-hagymás magokat, a gesztenyemasszát és a tojást, aztán az egészet jól összegyúrjuk.

A húsból nagy, vékony szeleteket vágunk, megkenjük őket a töltelékkel, s felcsavarjuk, mint a bejglit. A kis hengereket körbetekerjük a bacon másik felével, és sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon megsütjük.

Tipp: A bacon kisült zsírján petrezselymes krumplit készíthetünk hozzá.

 

Sertéshús gesztenyés-gombás mártással

Hozzávalók: 40 dkg sertéshús, 10 dkg főtt gesztenye, 10 dkg csiperke vagy erdei gomba, 1 dkg liszt, 1 sárgarépa, 1 hagyma, olívaolaj, só, húslevesalaplé.

A felaprított hagymát kevés olajon lábasban vagy mély serpenyőben megreszteljük. A húst szeletekre vágjuk, besózzuk, kevés lisztbe forgatjuk, majd a hagymás zsíron pár perc alatt mindkét oldalról elősütjük. Felöntjük 1 dl húslevessel, lefedjük, és kis lángon hagyjuk puhulni. Körülbelül 30 perc múlva mellétesszük, a serpenyő egyik felébe a felszeletelt gombát és a főtt gesztenyét, így folytatjuk a párolást; a levet időnként pótoljuk alatta. Kb. 50 perc múlva a gesztenyés gombát a hússzeletekre húzzuk, és óvatosan összekeverjük.

A húst a mártással és a gombás gesztenyével tálaljuk; köretként rizst, burgonyát adhatunk hozzá.

 

Gyors gesztenyetorta

Hozzávalók: 50 dkg (2 csomag) mélyhűtött gesztenyemassza, 6 dkg vaj, 2 nagyobb tojás, 1 ek. kukoricaliszt, 1tk. sütőpor; máz: 10 dkg 70 százalékos étcsokoládé, 3 dl tejszín.

A gesztenyemasszát előző este kivesszük a mélyhűtőből, hogy fölengedjen. Másnap jól összedolgozzuk a puha vajjal, egyesével belekeverjük a tojások sárgáját, s fokozatosan hozzáadjuk a sütőporral elvegyített kukoricalisztet.

A tojásfehérjékből kemény habot verünk, és adagonként, lehetőleg lyukas fakanállal a gesztenyés tésztához keverjük. A masszát sütőpapírral bélelt vagy kivajazott, kilisztezett tortaformába öntjük, és 150 fokra előmelegített sütőbe toljuk legalább 45 percre. Onnan kivéve a tortát rácsra helyezzük, és hagyjuk kihűlni.

A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk. Másik edényben forrásig melegítjük a tejszínt (nem forraljuk), hozzáadjuk a felolvadt csokoládét, majd robotgéppel krémesre keverjük, és egyenletesen bevonjuk vele a süteményt.

Tipp: Szeletekre vágva, tejszínhabbal kínáljuk.

 

Gesztenyepüré tejszínhabbal

Hozzávalók: 50 dkg gesztenye, 18 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 2 cl rum, 3 dl tejszín.

A gesztenyéket puhára főzzük, majd leszűrjük róluk a vizet, és mindegyiket kétfelé vágjuk. Kikaparjuk a belsejüket, s áttörjük. Hagyjuk kihűlni, utána összekeverjük a 15 dkg porcukorral, a vaníliás cukorral meg a rummal. A tejszínt a megmaradt cukorral kemény habbá verjük. Tálaláskor alulra teszünk egy kis tejszínhabot, krumplinyomóval rányomjuk a gesztenyét, majd tejszínnel díszítjük.

Tipp: Nagyon egyszerű az elkészítése mélyhűtött gesztenyepüréből.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?