Magasabb lehet a büdzsé hiánya

Pozsony |

A kormány nem használja ki eléggé Szlovákia jelenlegi dinamikus gazdasági növekedését olyan átfogó reformok meghozatalára, amelyeknek köszönhetően a várható nehezebb időkben is képes lenne kordában tartani az államháztartási hiányt – figyelmeztet a szlovák államkassza őrének számító Költségvetési Tanács az állami költségvetés javaslatáról szóló aktuális értékelésében.

Ivan Šramko, a Költségvetési Tanács elnöke szerint az elmúlt időszak látványos gazdasági növekedésének köszönhetően megugrottak az adóbevételek, így minden adott volt az államháztartási hiány csökkentéséhez. A kormány ezzel szemben még a korábbi ígéreteit sem tartja be. Míg korábban azt tervezték, hogy már 2019-ben a bruttó hazai termék (GDP) 0,2 százalékának megfelelő többlettel zár majd a költségvetés, a friss javaslat már 0,1 százalékos hiánnyal számol.

A Költségvetési Tanács ráadásul abban is kételkedik, hogy a kormány a legfrissebb ígéreteit képes lesz betartani. Ezek szerint a jövő évi 0,1 százalékos deficitet követően 2020-ra kiegyenlített büdzsével számolnak, 2021-re pedig már 0,2 százalékos többlettel zárna a költségvetés.

A kormány az elkövetkező évekre szóló gazdálkodásában több olyan bevétellel is számol, amelyek sorsa egyelőre bizonytalan

– mondta Šramko. Összesen 577 millió eurónyi ilyen bevételt számoltak össze, amelyek a GDP 0,6 százalékát teszik ki, és amelyek kiesését nem tudnák fedezni a tartalékokból. „Ha ez az összeg kiesne, a kormány csak lefaragásokkal vagy az adóterhek növelésével lenne képes 2020-ra kiegyenlített költségvetést összeállítani” – tette hozzá Šramko. Rengeteg kockázatot rejt szerinte azonban az alulfinanszírozott egészségügy, az uniós támogatásokkal kapcsolatos problémák és a haditechnika vásárlása is.

A pénzügyminisztérium a Költségvetési Tanács elemzésével kapcsolatban megjegyezte, hogy az általuk kidolgozott költségvetési javaslat megfelel a fegyelmezett állami gazdálkodást szabályozó európai stabilitási paktum elvárásainak. „Már jövőre csaknem kiegyenlített büdzsénk lesz, és az állam gazdálkodásával kapcsolatos minden egyes mutatónk történelmi rekordokat döntöget” – közölte a tárca. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?