Brexit - Kérdéses, hogy az észak-írországi unionisták támogatják-e a tervezetet

Brexit - Több mint 1,2 millióan követelnek új népszavazást
London |

A legnagyobb észak-írországi britpárti erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) vezető politikusainak szerdai nyilatkozatai alapján kérdéses, hogy a párt támogatja-e a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló, előző este elkészült megállapodás-tervezetet.

A DUP-frakció külső támogatásától függ, hogy a Konzervatív Párt vezette brit kormány, amelynek nincs önálló többsége az alsóházban, el tud-e fogadtatni sarkalatos jelentőségű törvénytervezeteket a parlamentben.

Sammy Wilson, a DUP Brexit-ügyi szóvivője szerda délelőtt a BBC televíziónak kijelentette: a párt most arra összpontosítja figyelmét, hogy a tárgyalóküldöttségek által Brüsszelben elért megállapodás-tervezetet "félre lehessen dobni". Wilson szerint a DUP célja, hogy a tervezetet a parlament ne fogadja el.

Wilson nem sokkal korábbi Twitter-üzenetében határozottan leszögezte, hogy a párt nem fogja megszavazni ezt a "megalázó" tervezetet.

Ha az erőteljesen EU-szkeptikus irányvonalú észak-írországi párt valóban nem szavazza meg a tervezetet az alsóházban, az a Brexit-megállapodásról szóló törvényjavaslat bukását jelentheti. A Konzervatív Párt ugyanis a tavaly nyári előrehozott parlamenti választásokon a korábban jósolt fölényes győzelem helyett elvesztette addigi meglehetősen szűk alsóházi többségét is, és azóta a Demokratikus Unionista Párttal kötött megállapodás alapján, a DUP tízfős alsóházi frakciójának külső eseti támogatásával alátámasztott kisebbségi kormányzásra kényszerül.

A kilépési megállapodás-tervezet megszületése óta a DUP több más magas rangú politikusa, köztük Arlene Foster, a párt vezetője is kétségeinek adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a párt támogatni tudja-e a tervezetet, amelybe azonban a kormány tagjaival ellentétben eddig nem kaptak betekintést. A DUP ugyanis nem koalíciós szerződésben áll a Kontervatív Párttal, a két párt megállapodása csak a kormány eseti külső támogatására terjed ki.

 

A fő vitapont az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország és az EU-ban maradó Ír Köztársaság 499 kilométeres határának jövőbeni ellenőrzése. Ez a határszakasz, amelyen hosszú évek óta - az észak-írországi rendezési folyamat egyik fő vívmányaként - semmiféle fizikai ellenőrzés nincs, az EU és az Egyesült Királyság egyetlen közös vámhatára lesz a Brexit után, mivel London az EU vámuniójából is ki akar lépni.

Az EU eredeti javaslata szerint a határellenőrzés visszaállításának egyik lehetséges módja az lehet, hogy ha addig nem születik egyéb megoldás, a brit EU-tagság megszűnése után tervezett átmeneti időszak lejártával az ír sziget egésze közös vámtérséggé alakulna.

A DUP azonban többször jelezte, hogy nem fogad el olyan Brexit-megállapodást, amely Észak-Írországot az Egyesült Királyság többi országrészétől eltérő vámszabályozási környezetben tartaná, mivel a párt megítélése szerint ez az Egyesült Királyság területi és gazdasági integritását bontaná meg.

A Brüsszelben elfogadott 500 oldalas Brexit-megállapodási tervezet konkrét részletei még nem ismeretesek, így az sem, hogy a szöveg pontosan milyen megoldási javaslatokat tartalmaz az ír-északír határellenőrzés problémájára.

 

A DUP politikusainak, köztük Jeffrey Donaldsonnak, a párt helyettes vezetőjének szerdai nyilatkozatai szerint azonban a néhány kiszivárgott részlet alapján úgy tűnik, hogy a tervezet potenciálisan elvezethet az Egyesült Királyság felbomlásához.

Theresa May miniszterelnök kedd délutánra soron kívüli kabinetülést hívott össze a tervezet megvitatására. A miniszterek előzetes betekintést kaptak az 500 oldalas szövegtervezetbe, és ennek alapján kell dönteniük arról, hogy elfogadják-e a dokumentumot. A kabinetülés várhatóan kora estig tart.

A Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-táborának képviselői, köztük Boris Johnson volt külügyminiszter azonban már javaslat nyilvánosságra hozatala előtt arra szólították fel a kabinetet, hogy vesse el a tervezetet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?