Fico támad és fenyegetőzik

Denisa Saková
Pozsony |

Megfélemlítésnek, zaklatásnak, illetve Robert Fico figyelemelterelő hadműveletének minősítették a Tisztességes Szlovákiáért civil aktivistái, hogy a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) korrupció gyanúja miatt vizsgálatot indított ellenük. Péntekre újabb tüntetést hirdettek.

 

Robert Fico októberben lebegtette meg az egyik cseh lapnak, hogy a márciusi kettős gyilkosságot követő tüntetések szervezőit, a Tisztességes Szlovákiáért (TSz) civiljeit megfigyelhette a titkosszolgálat. „Pontosan tudjuk, hogy a tüntetések szervezőit Soros György szervezete pénzelte. Tudjuk, ki kivel találkozott, és milyen szerepet játszott abban az időben” – közölte a volt kormányfő azzal, hogy ezek az információk rövidesen napvilágra kerülnek. Tegnap kiderült, Peter Hraško, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség vezetőjének utasítására névtelen bejelentés alapján kihallgatták a TSz néhány civiljét. A névtelen feljelentő azt állítja, hogy a civilek állampuccsot készítenek elő, át akarják írni a hatalmi erőviszonyokat és Soros György pénzeli őket. A nyomozó arra kérte a civileket, önként mutassák meg magánszámláikat, ezzel szerinte eloszlathatnák annak gyanúját, hogy az amerikai milliárdos fizette őket. „Értjük, hogy a Smer igyekszik elterelni a figyelmet az önkormányzati választáson elszenvedett vereségéről, ugyanakkor a Soros pénzéről, az általunk szervezett állampuccsról szóló és hasonló kijelentések kitalációk” – szögezte le Juraj Šeliga, a TSz egyik tagja, aki szerint, ha valóban igaz, hogy megfigyelték őket, arra nem voltak törvényes okok, minden akciójuk rendbontás nélkül zajlott. „Felfoghatatlan, hogy az immár parlamenti képviselő, Robert Fico honnan szerzett tudomást a megfigyelésünkről. Nem értjük, és megfélemlítésnek tartjuk” – közölte Šeliga. Elmondta azt is, hogy korrupció vádjában nyomoznak ellenük, miközben ők nem közszereplők és nem kerültek kapcsolatba közpénzzel sem.

A történtek az ellenzék, az államfő, hazai és külföldi civil szervezetek bírálatát vonták maguk után, és közfelháborodást váltottak ki. „Robert Fico képviselő Csehországon keresztül üzente meg, hogy idehaza a tisztességes embereknek félniük kell, hogy hatalma van, és igyekszik megfélemlíteni az embereket” – reagált a történtekre Andrej Kiska államfő.

A Smer később nyilatkozatot adott ki, melyben elhatárolódtak Robert Fico, a sajtóban elferdített kijelentéseitől. A párt állítja, ők is mindenről a sajtóból értesültek.

„A Tisztességes Szlovákiáért tagjai ellen indított nyomozásról, illetve a nyomozást megelőző feljelentésről a sajtóból értesültem, s ebben a pillanatban nincs elég információm, hogy az ügy kapcsán nyilatkozzam”– közölte Bugár Béla.

 

Fico: Soros pénzeli a civileket

Óriási felháborodást váltott ki, hogy a Tisztességes Szlovákiáért civil szervezet tagjai ellen korrupció gyanújában vizsgálódik a NAKA. Robert Fico (Smer) szerint a mozgalom tüntetéseit Soros György pénzelte.

Peter Pellegrini kormányfő állítása szerint nincs tudomása arról, hogy a titkosszolgálat emberei követték, vagy megfigyelték volna a Tisztességes Szlovákiért mozgalom civil szervezőit. „A hazatérésem után igyekszem minden szükséges információt megszerezni. A vizsgálatokba nem szólhatok bele, de bízom a rendőrség munkájában” – jelentette ki a kormányfő, aki Azerbajdzsánban van hivatalos látogatáson. Andrej Kiska elfogadhatatlannak nevezte a volt miniszterelnök lépéseit. Szerinte Fico ezzel azt akarja megmutatni, hogy még mindig van hatalma. „A fenyegetések, melyekkel az egykori kormányfő a tüntetések szervezőit illette, számomra megbocsáthatatlanok. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a tisztességes emberek ne féljenek, és merjék vállalni a véleményüket” – közölte az államfő.

A fejleményekre a Főügyészség is reagált. Közleményükben arról tájékoztattak, hogy a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom ellen eddig összesen 5 feljelentést tettek, azonban az illetékes szervek egyik ügyben sem indítottak eljárást.
Bugár Béla szerint bizonyítékok nélkül nem kellene vádaskodni. „A Tisztességes Szlovákiáért kezdeményezés tagjai ellen indított nyomozásról, illetve a nyomozást megelőző feljelentésről a mai sajtóból értesültem, s ebben a pillanatban nem rendelkezem elég információval ahhoz, hogy az ügy kapcsán nyilatkozzam” – zárta a Híd elnöke, aki állítja, a tények és a bizonyítékok embere, nem pedig az összeesküvés-elméleteké.

 

Érdekes

„A fenyegetések, melyekkel az egykori kormányfő a tüntetések szervezőit illette, számomra megbocsáthatatlanok”. Andrej Kiska államfő

Az ellenzéki pártok körében hatalmas felháborodást váltottak ki Fico kijelentései. Az SaS képviselői a kialakult helyzetet a rendszerváltás előtti időszakhoz hasonlították, amikor az állam mindenkit megfenyegetett, aki eltérő véleménnyel rendelkezett. „Nevetséges, hogy épp Robert Fico vádaskodik, aki még azt sem tudta megmagyarázni, hogy honnan szerzett pénzt a Smer megalapítására” – reagált Robert Sulík pártelnök. Grendel Gábor (OĽANO) szerint a Tisztességes Szlovákiért szervezőit már egy ideje megfigyelhették, ezért egy rendkívüli ülés összehívását fogja kezdeményezni a Szlovák Információs Szolgálatot (SIS) ellenőrző parlamenti bizottságban. „Fico kijelentései alapján egyértelműnek tűnik, hogy a szervezetet megfigyelték. Szeretném, ha az SIS igazgatója tisztázná, hogy belefolytak-e a megfigyelésbe” – szögezte le Grendel.

A KDH rendkívül veszélyesnek nevezte azt, hogy a NAKA embereit nyomozás helyett megfigyelésre használják fel. „Az ilyen módszerek nemcsak a tüntetések szervezőiben váltanak ki félelmet, hanem a társadalomban is” – mondta Stano Župa, a KDH sajtófőnöke.

Az Amnesty International Slovensko (TIS) közleményében kijelentette, hogy komoly aggodalommal figyelik az eseményeket. „Felhívjuk a figyelmet, hogy a tüntetések, melyeket Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolása után szerveztek, összhangban vannak a nemzetközi emberjogi egyezményekkel és a szabadságjogokkal. Az ehhez hasonló verbális támadásokkal megkérdőjelezik a szabad véleményformálás jogát” – reagált a szervezet.

Denisa Saková (Smer) belügyminiszter és Milan Lučanský rendőrfőkapitány szerint semmi különös nincs a NAKA által indított vizsgálatban. Saková arra figyelmeztetett, hogy a rendőrségnek minden feljelentést ki kell vizsgálnia.

A civilek péntekre újabb tüntetést szerveznek, Pozsony mellett számos nagyváros csatlakozott az akcióhoz. (ie, nr, TASR)

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?