Hogyan kezdjünk hozzá a téli felkészüléshez?

*

Ahogy a takarításnak, a télre való felkészülésnek is megvan a menete, s hogy semmiről se feledkezzünk el, jó, ha listát készítünk a tennivalókról. * Először is érdemes megnézni, hogy házunkban, lakásunkban hol találhatók olyan helyek, ahol elillan a meleg levegő. Miután megtaláltuk őket, szigeteljük le őket valamilyen módon – pl. garázs esetében akár egy pokróc is megteszi.

* Másodsorban érdemes figyelmet fordítani a hidegnek kitett csővezetékek szigetelésére, mivel ha megfagy bennük a víz, az komoly kellemetlenségeket és akár költségeket okozhat.

* A tetőt is ajánlatos megnézni, törött cserepek vagy meglazult bádogozás után kutatva. Ha törött cserép van a tetőn, a hó megolvadásakor beázhat a lakás, nem beszélve a tető faszerkezetének károsodásáról.

* A következő lépés a bel- és kültéri ajtók cseréje lehet, mivel a régi ajtók egy idő múltán megvetemedhetnek, és nem zárnak már jól. Ha nincs elegendő pénzünk cserére, akkor a körbeszigetelésükkel is segíthetünk – ez lényegesen költségkímélőbb megoldás.

* A régi ablakokkal is kell kezdenünk valamit, akár ki is cserélhetjük a megvetemedetteket, vagy – ha korlátozottabb pénzmennyiséggel rendelkezünk – lefesthetjük őket, ezzel javítva a szigetelésen. Úgy is csökkenthetjük költségeinket, ha redőnnyel, spalettával vagy zsalugáterrel igyekszünk bent tartani a meleget. Emellett belülről drapériákat, vastag függönyöket akaszthatunk az ablak elé; ugyancsak hatásosak.

 

Lépésről lépésre

A hó, a jég és a hideg számos kárt okozhat a házban és a ház körül. Szerencsére nem boszorkányság kellőképpen felkészülni rájuk. Íme, néhány jó tanács, hogyan tegyük otthonunkat egyszerűen télbiztossá.

 

Tető

A téli csapadék értelemszerűen a ház tetejét veszi leginkább igénybe. Cserepes fedél esetében érdemes ellenőrizni, hogy minden cserép a helyén van-e, s egyik sem sérült-e. A kis repedéseket általában nehéz észrevenni, de a víz ezekbe is bejut, és megfagyva nagy kárt okozhat.

A jég által szétrepesztett cserép legkésőbb a tavaszi olvadáskor okoz majd kellemetlen meglepetést. Lapos tető esetében is fontos ellenőrizni, hogy nincs-e repedés, és hogy nem képződhet-e pocsolya a felületén, mert a benne megfagyó víz is károkat okozhat. A tetőt borító murvarétegen képződő moha vagy a belőle kinövő más növények arra utalhatnak, hogy a kavicsok alatt víz gyűlik össze valahol. Ez kétszeresen is rossz hír, mivel a vízen kívül a növények gyökerei is kárt okozhatnak a tetőben.

Ráadásul a tető meghibásodása esetén nemcsak házunk, lakásunk belsejének épsége kerül veszélybe. A tetőről a fagy miatt leváló cserépdarabok sérüléseket okozhatnak a járókelőknek, s ezekért a ház tulajdonosa felel.

 

Fal

A hó nemcsak a tetőben, hanem a házfalban is kárt okozhat, ha rátapad, mondjuk, hófúvás alkalmával.

A falon kiszűrődő meleg megolvasztja a legbelső hóréteget, azonban nem tud lefolyni. Így előfordulhat, hogy a repedéseken és fúgákon keresztül utat talál magának a ház belsejébe.

 

Járda

A járókelők biztonságát nemcsak a tetőről lehulló tárgyak, hanem a ház előtti havas vagy lefagyott járda is veszélyeztetheti. Ezért is a tulajdonos felel.

Érdemes szórósóból még a tél beállta előtt nagyobb készletet beszerezni, hogy ne az első havazáskor kelljen lóhalálában sóbeszerző útra indulnunk. Az udvarban levő járdát is beszórhatjuk vele.

A ház körüli járda és a kocsifeljáró karbantartása azért is elengedhetetlen, mert hiába tudjuk, hogy egyenetlenségek vannak rajtuk, a nagy hóban ezeket nehezen vesszük észre.

 

Eresz

Az ősszel lehulló levelek könnyen eldugaszolhatják az ereszek lefolyóit. A bennük emiatt megrekedő víz pedig megfagyva könnyen megrepesztheti a csöveket. Ezért fontos az összes csatorna kitisztítása a fagyok beállta előtt.

 

Ajtó, ablak

Amint már írtuk, szigetelésük nagyon hasznos lehet a hideg beállta előtt. Arra is figyeljünk, hogy nincs-e rés a keret és a fal között. Ha volna, akár a legegyszerűbb módon, takaróléccel vagy Siloplasttal is kiküszöbölhető. Az ajtók, ablakok jó szigetelése egyébként nemcsak azért fontos, hogy ne az utcát fűtsük. Azt is megakadályozzuk vele, hogy a kinti nedvesség bejusson, és penészképződést indítson el.

Ha nincs redőny rajtuk, célszerű lehet szélfogókkal védeni a házat a téli csípős széltől.

 

További házon kívüli tennivalók a tél beállta előtt

Csapok: Az első fagyok váratlanul érkezhetnek, ezért mielőbb zárjuk el a kerti öntözőrendszert és csapokat, majd engedjük le a vezetékekben maradt vizet. Amint megvagyunk vele, hagyjuk félig nyitott helyzetben a csapokat, hogy a hőtágulás miatt ne sérüljön a zárbetét. Ha erről megfeledkezünk, könnyen elfagyhatnak a vezetékek, és csőtöréssel kezdődik majd a tavasz.

Vízóra: Hőszigetelő csőhéjjal vagy puha ronggyal több rétegben csavarjuk be a vízórát és a vezetéket, majd lazán kössük át fóliával, nehogy átnedvesedjen. Így nem kell aggódnunk amiatt, hogy befagy a vízvezeték a házon kívül – komoly problémákat okozva ezzel a házon belül.

Tüzelő: Akinek szüksége van rá, annak a tüzelő megrendelése ennek az őszi feladatlistának az egyik legfontosabb teendője, hacsak nem akar a hirtelen beköszöntő hidegben fagyoskodni.

Avar: Gereblyézzük össze az utolsóként lehullott faleveleket is! Az avar könnyen eltömítheti a csatornákat és vízelvezetőket, és ez a csapadékos időszakban sok bosszúságot okozhat. Előzzük meg, és gyűjtsük össze a lehullott leveleket, ha kell, több ízben is.

 

A teljes írás a VasárnapHáztartás mellékletben jelent meg!

 

 

forrás: lakasfokusz, postr.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?