Aggasztják a választási eredmények az érsekújvári magyarokat

érsekújvár városháza
Érsekújvár |

A járási székhelyen 2014-ben 13 635 lakos járult az urnákhoz, ami 40,16 százalékos részvételi arányt jelentett, most szombaton csak 11 675 szavazó döntött a polgármesterről, illetve a testület összetételéről, ami csupán a lakosok 35,29 százaléka.

Klein Ottokár független polgármester, akit az MKP támogatott, megkezdheti második választási időszakát, de nem lesz könnyű helyzetben, mert a testületbe bekerültek olyan képviselők is, akik eddig élesen bírálták a város vezetését, illetve annak döntéseit. Nyolc évvel ezelőtt három, az elmúlt választási időszakban tíz független képviselő vett részt a testület munkájában, az idei választások során húsz független képviselőt választottak az érsekújváriak. Akadnak köztük olyan képviselők is, akik a korábbi választások során még a szlovák nagykoalíció (KDH, SDKÚ, Smer) tagjaként dolgoztak a testületben, Katarína Hozlárová, Anna Rošková és Lukáš Štefánik befutók ezúttal független képviselőjelöltként indultak a választásokon. Nem kaptak bizalmat olyan képviselők, akik több választási időszakon át részt vettek a testület munkájában, mint például Helena Bohátová (Smer), Richard Schwarz független képviselő, Juraj Kisely egykori alpolgármester, független képviselő, vagy Mária Malperová a szlovák nagykoalíció tagja. Az érsekújvári magyarokat aggasztják a választási eredmények, mert nyolc évvel ezelőtt még tizenegy képviselője volt az MKP-nak a testületben, négy évvel ezelőtt négy.

Az előző választási időszakban az MKP és a Híd koalíciónak hét tagja volt. Most az MKP tíz jelöltjéből csak ketten jutottak be, Nagy Péter és Török József, akik több választási időszakon át képviselték az érsekújvári magyarokat. Nem jutott be Nagy Dávid eddigi alpolgármester sem, az MKP helyi elnöke. A Hídat egy ember képviseli a testületben Eva Polerecká személyében, aki nagyon aktív kampányt folytatott a közösségi oldalakon, keményen bírálva az eddigi testület munkáját. Bóna Bertalan korábbi képviselő, a Híd járási szervezetének elnöke nem jutott be a testületbe, mint ahogy Tóth Mihály eddigi képviselő sem, aki az MKP jelöltje volt.

A választási kampány során két petíció körözött az érsekújvári lakosok között, az egyikben a kerülőút megépítését, a közlekedési gondok orvoslását követelték, a másikban a Kapisztóry Ferenc kórház eladása ellen tiltakoztak. Más lakosokat a kórházi hulladék-feldolgozó bővítése aggasztotta, de a testület nem hagyta jóvá a területrendezési terv módosítását a kért bővítéshez.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?