Trump a floridai szavazatok újraszámlálásának leállítását szorgalmazza

Donald Trump
Washington |

A floridai szavazatok újraszámlálásának leállítását szorgalmazta Donald Trump amerikai elnök egy hétfő reggeli Twitter-bejegyzésében. 

"Nagy számban bukkantak fel a semmiből új szavazócédulák, sok szavazócédula hiányzik, sokat meghamisítottak. A szavazatok tisztességes újraszámlálása többé már nem lehetséges, a szavazócédulák tömegesen fertőzöttek" - fogalmazott az elnök a mikroblogban, és egyúttal Rick Scott republikánus szenátorjelölt és Ron DeSantis republikánus kormányzójelölt győzelmének elfogadására szólított fel. 

A múlt kedden tartott választások első eredményei szerint a szenátusi választást Rick Scott republikánus jelölt, Florida volt kormányzója nyerte Bill Nelson demokrata párti szenátorral szemben, a kormányzóválasztásból pedig a republikánus Ron DeSantis került ki győztesen a demokrata párti Andrew Gillummal szemben, aki jelenleg a floridai főváros, Tallahassee polgármestere. 

Gillum a választás éjszakáján el is ismerte vereségét, Bill Nelson azonban azonnal újraszámlálását kért, arra hivatkozva, hogy a voksok közötti különbség túl kicsi, alig 0.5 százalékos. Ezt követően Gillum is az újraszámlálás mellett döntött. 

A floridai hatóságok szombaton rendelték el az újraszámlálást Florida mind a 67 megyéjében, de a figyelem elsősorban az általában demokrata többségű szavazókörzetekként számon tartott Broward és Palm Beach megyékre irányul. A floridai törvények szerint géppel történik az újraszámlálás, ha a jelöltek voksai közötti különbség 0.5 százalékos, vagy annál kisebb, és amennyiben a gépi újraszámolás 0.25 százaléknál kisebb arányt mutat, akkor a voksok kézi újraszámolása következik. 

Broward megyében vasárnap órákon keresztül elakadt a gépi újraszámlálás, a hivatalos közlés szerint a gép meghibásodása miatt. A republikánusok a megyei választási felelőst, Brenda Snipest tették felelőssé, akit a múlt héten már Marco Rubio floridai republikánus szenátor a voksok manipulálásával vádolt meg és az elmozdítását szorgalmazta. Rick Scott republikánus szenátorjelölt feljelentést tett Snipes és a helyi választási iroda munkatársai ellen, és hétfőn reggel újabb perkérelemmel fordult a bírósághoz, azt kérve, hogy bírói úton rendeljenek ki rendőröket a választái gépek és szavazócédulák ellenőrzésekor. A CNN hírtelevízió értesülései szerint a bíróság helyi idő szerint hétfő délután dönt az ügyben. 

Rick Scott vasárnap a Fox televíziónak adott interjúban azt nyilatkozta: demokrata párti vetélytársa "keserű vesztes", aki "megpróbál csalással győzelemre jutni". 

Amerikai sajtóhírek szerint a két demokrata párti politikus - Nelson és Gillum - ügyvédjei megjelentek Palm Beachben az újraszámláláskor, és állítások szerint  azért harcolnak, hogy a nem amerikai állampolgárok voksait is figyelembe vegyék az újraszámlálásnál. Nem amerikai állampolgárok ugyanis nem szavazhatnak, a gyanú szerint azonban többen közülük mégis szavaztak. 

A Politico című lap hétfői értesülései szerint várható Brenda Snipes elbocsátása is. A rendellenességek miatt ugyanis - írta a Politico - már a Demokrata Párt sem támogatja Snipes hivatalban maradását.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?